MENU
klinika

Nga Financial Times/ Mungesë çeliku, druri, betoni dhe bakri

Sektori i ndërtimit ‘do të rrëmbejë’ goxha para

13.06.2021 - 17:37

Drejtuesit e industrisë së ndërtimit në të gjithë Evropën kanë paralajmëruar se rritja e “rrezikshme” e çmimeve dhe mungesa e shumë materialeve të ndërtimit rrezikojnë të minojnë programin kryesor të BE-së për 800 miliardë stimuj ekonomikë.

Sektori i ndërtimit i BE gjeneron pothuajse 10 përqind të prodhimit ekonomik të bllokut dhe projektet e mëdha të infrastrukturës përbëjnë një pjesë të konsiderueshme të fondit të rimëkëmbjes së Brukselit, i cili do të shpërndajë grante dhe kredi për të rindërtuar ekonomitë e vendeve anëtare pas pandemisë Covid-19.

Por çmimet e materialeve të ndërtimit nga çeliku dhe druri te betoni dhe bakri kanë filluar të rriten ndjeshëm javët e fundit pasi reagimi ekonomik si në Evropë dhe gjetkë, përfshirë SHBA dhe Kina, shkakton një bum ndërtimi.

Sipas Federatës Evropiane të Industrisë së Ndërtimit (FIEC), çmimet e bitumit janë rritur 15 përqind në vetëm tre muaj, çmimet e çimentos u rritën 10 përqind në një muaj të vetëm dhe çmimet e drurit u rritën mbi 20 përqind.

Projektet publike të infrastrukturës zakonisht vendosin ndëshkime për ndërtuesit për vonesat, ndërsa kontraktorët shpesh duhet të mbajnë koston e rritjeve të papritura të çmimeve.

Domenico Campogrande, drejtori i përgjithshëm i FIEC, paralajmëroi se çmimi rritet dhe vonesat shtesë rrezikojnë të zbehin ndikimin e fondeve të BE.

“Rreziku është që ne kemi këtë plan të madh të rimëkëmbjes së BE por nëse 30 deri në 40 përqind e këtyre fondeve zhyten në instrumente shtesë financiarë për të mbuluar çmime më të larta, do të ishte një marrëzi e vërtetë pasi nuk do të hyjë në ekonominë reale”, tha ai.

Në një letër të fundit për Komisionin Evropian, FIEC shprehu “alarm” për rritjen e çmimeve dhe mungesat e materialeve, duke përfshirë një më shumë se dyfishimin e çmimit italian të shufrave të çelikut të përdorur për të bërë beton të armuar në katër muaj deri në mars.

“Ky fenomen po rrezikon kontributin e sektorit të ndërtimit në rimëkëmbjen ekonomike dhe po kërcënon ndikimin e mundshëm të programeve evropiane të rimëkëmbjes”, tha ajo.

Në Itali, përfituesi më i madh i mjeteve monetare stimuluese nga Brukseli, qeveria po planifikon të shpenzojë më shumë se 100 miliardë euro nga fondet e saj të BE për ndërtimin e infrastrukturës së re gjatë pesë viteve të ardhshme. Por sektori i ndërtimit ka paralajmëruar zyrtarët se do të luftojë për t’u përballur me sfidën pa reforma të mëdha.

“Ne po përballemi me mungesa të shumë materialeve themelore për ndërtim dhe kjo është shumë e rrezikshme pasi Italia po goditet më shumë se pjesa tjetër e Evropës,” tha Flavio Monosilio, drejtor kërkimi në ANCE, shoqata e ndërmarrjeve italiane të ndërtimit. “Kjo krizë është në zemër të planit të ri të rimëkëmbjes së BE.”

Drejtuesit e ndërtimit fajësojnë disa faktorë për pengesat, përfshirë përfshirjen e shpejtë të kërkesës që ka tejkaluar furnizimin me materiale në shumë vende, si dhe përçarjen e lidhur me pandeminë në zinxhirët e furnizimit dhe tensionet e vazhdueshme tregtare.

Disa materiale janë goditur nga probleme shtesë të tilla si një infektim i brumbujve të lëvores që ka goditur prodhimin e drurit, dhe vonesat në rishpërndarjen e çelikut të papërdorur.

Thomas Birtel, shefi ekzekutiv i grupit austriak të ndërtimit Strabag, tha se rritjet e çmimeve ishin “rritur jashtëzakonisht në dy javët e fundit” dhe kompanisë iu desh të “raportonte vonesat në vendet e ndërtimit individual sepse materiali thjesht nuk është më i disponueshëm”.

Strabag, i cili ndërtoi Metroin e Kopenhagës në Danimarkë dhe Tunelin Limerick në Irlandë, operon fabrikat e veta të betonit dhe asfaltit, por Birtel tha: “Ndërtimi është një biznes në shkallë të vogël dhe nuk është as e mundur të kontrollohen zinxhirët e furnizimit për materiale.”

Në Gjermani, 44 përqind e ndërmarrjeve të ndërtimit të anketuara nga Instituti Ifo në maj raportuan probleme me blerjen e materialeve në kohë, nga më pak se 6 përqind në mars.

“Ne nuk kemi parë një ngushtim si ky që nga viti 1991”, tha Felix Leiss në Ifo. “Kjo dukshëm bëri që aktiviteti i ndërtimit të ngadalësohej në Prill, të paktën përkohësisht.”

Prodhimi në industrinë gjermane të ndërtimit ra 4.3 përqind në prill nga muaji paraardhës, pavarësisht se kompanitë në sektor raportuan një prapambetje rekord prej 62 miliardë eurosh në mars.

“Shumë prodhues nuk janë në gjendje të furnizojnë materialet para fundit të vitit dhe ky është një problem i vërtetë”, tha Stephan Rabe në shoqatën e industrisë gjermane të ndërtimit. “Shumë para po shkojnë në projektet e ndërtimit të sektorit publik dhe privat në SHBA dhe Kinë dhe kjo po thith shumë materiale. Druri po prodhohet në Gjermani dhe eksportohet në SHBA, kështu që këtu ka mungesë të madhe”.

Ndërsa qeveria e SHBA përgatitet të nisë një program infrastrukture 1.7 dollarë dhe reagimi ekonomik global pritet të fitojë ritëm, presionet pritet të mbeten të larta në muajt e ardhshëm.

“Do të duhet kohë për t’u kthyer në normale, të paktën në fund të vitit,” tha Campogrande.

Disa vende, të tilla si Franca dhe Gjermania, janë përgjigjur duke lehtësuar rregullat për disa kontrata të ndërtimit të sektorit publik, duke hequr dorë nga tarifat për vonesat dhe duke kompensuar kontraktorët për rritje të paparashikuara të çmimeve.

Monosilio tha se Roma ende nuk kishte ofruar ndonjë lehtësim për sektorin, i cili është dëmtuar nga një rënie dekadë e gjatë e investimeve në infrastrukturën publike, mungesa e fondeve nga bankat dhe vonesat e gjata në miratimet e projekteve dhe pagesa.

Kryeministri i Italisë Mario Draghi ka thënë se “fati i vendit” varet nga suksesi i një pakete prej 248 miliardë eurosh investimesh dhe reformash të financuara kryesisht nga Plani i Rimëkëmbjes dhe Qëndrueshmërisë së BE. Ai përfshin investime në linjat e trenave me shpejtësi të lartë, objektet e energjisë së rinovueshme, rrjetet e zgjuara të energjisë elektrike dhe ndërtesat me efikasitet energjetik.

Shtetet e BE-së kanë një rekord të dobët në shpërndarjen e fondeve; në gjashtë vitet deri në vitin 2020, ata mesatarisht shpenzuan vetëm pak më shumë se gjysmën e parave që u caktuan nga Brukseli.

Pa reforma për të adresuar problemet e sektorit italian të ndërtimit, Monosilio tha se probleme të ngjashme mund të përkeqësonin përpjekjet e shpenzimeve të rimëkëmbjes së BE.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Sfidon iniciativën e Kinës, “Brez dhe Rrugë”

G7 njofton planin e investimeve në infrastrukturë prej miliarda…