MENU
klinika

Ja çfarë do të thotë

Si ndikon afazia në të folurit e një personi?

12.06.2021 - 14:21

Të folurit i veçon njerëzit nga speciet e tjera. Ne e përdorim atë vazhdimisht për t’i treguar njëri-tjetrit atë që ndiejmë, mendojmë dhe kemi nevojë.

Humbja e aftësisë për të komunikuar mund të jetë shkatërruese. Por kjo është ajo që ndodh në një gjendje të quajtur afazi. Afazia ndodh kur një pjesë e trurit që ndihmon në përpunimin e gjuhës dëmtohet.

Shkaku më i zakonshëm i afazisë është goditja në tru. Por një dëmtim i kokës, infeksion, tumor i trurit dhe çrregullime të tjera të trurit gjithashtu mund të shkaktojnë këtë gjendje.

Lloje të ndryshme të afazisë ndikojnë në të folurën në mënyra të ndryshme.

Për shembull, njerëzit me afazinë  Ëernicke ende mund të flasin. Por ato prodhojnë fjali të gjata që nuk kanë kuptim dhe shpesh nuk janë të vetëdijshëm për gabimet e tyre.

Njerëzit me afazinë  Broca e kuptojnë shumicën e gjërave që ju thuhen dhe dinë se çfarë duan të thonë, por nuk mund ta shprehin atë dhe mund të prodhojnë vetëm disa fjalë.

Llojet e tjera të afazisë ndikojnë në leximin, shkrimin dhe aspekte të tjera të shprehjes dhe kuptimit të gjuhës. Lloji varet nga cila zonë e trurit dëmtohet.

Qëndra e të folurit nuk ndodhet vetëm në një vend në tru. Është e shpërndarë në të vërtetë.

Kjo është e dobishme për shërim sepse truri shpesh mund të trajnohet për të përdorur pjesë të ndryshme për të përpunuar gjuhën në mënyra të reja. Ju mund ta mendoni të folurin si një qark elektrik. Nëse thyeni një pjesë të qarkut, mund të krijoni rrugë për ta rilidhur atë.

Profesionistët e të folurit,  të quajtur patologë, mund të ndihmojnë njerëzit me probleme të të folurit, gjuhës dhe probleme të tjera të lidhura me to që të rikualifikojnë trurin e tyre. Terapia mund të fillojë shumë shpejt pas humbjes së të folurit.

Për rezultatet më të mira, duhet punuar menjëherë me personin që ka afazi.

Disa lloje të terapisë për afazinë përqendrohen në ri-mësimin e një fjale njëherësh. Është  testuar një lloj tjetër e terapisë së fjalës e quajtur trajnim i shkrimit. Kjo teknikë përfshin përsëritjen e fjalive apo edhe bisedave të tëra pa pushim.

Ky  trajnim bëhet shumë intensivisht, për disa orë në ditë. Ekziston një sasi e madhe e hulumtimeve që tregojnë se praktika intensive është e rëndësishme për ndryshimin e trurit.

Studiuesit,  gjithashtu po testojnë përdorimin e stimulimit të trurit përveç terapisë së të folurit. Ata përdorin magnet ose elektroda të vendosura në kokë për të ndryshuar përkohësisht aktivitetin e trurit.

Edhe me trajtim, disa njerëz me afazi nuk do të jenë në gjendje të fitojnë përsëri aftësitë e tyre gjuhësore. Por ata mund të përfitojnë nga mësimi i strategjive të tjera të komunikimit, të tilla si përdorimi i gjesteve ose vizatimi.

Teknologjia gjithashtu mund të ndihmojë.  Një smartphone  mund të ndihmojë në lehtësimin e komunikimit. Për shembull, mund të bëni një fotografi në telefonin tuaj. Kjo mund t’i ndihmojë njerëzit të kuptojnë temën që dëshironi të komunikoni .

Megjithëse afazia ndikon në të folur,  theksohet se ajo nuk ndikon në inteligjencë. Edhe pse një person i dashur mund të ketë vështirësi në komunikim, ai përsëri mund të jetë pjesë e bisedës.

Ja cfarë mund të bëni për të ndihmuar dikë me afazi të ndihet më rehat: