MENU
klinika

Çfarë të bëni për të zbehur efektet e saj

Si ndikon tetraciklina në dhëmbë?

16.06.2021 - 10:31

Antibiotikët janë ilaçe që mjekët i përshkruajnë për të trajtuar infeksione bakteriale, si infeksionet e veshit, infeksionet e traktit urinar, infeksionet e sinusit dhe bronkitin.

Megjithëse efektive, antibiotikët nuk janë pa efekte anësore. Ata ndonjëherë shkaktojnë probleme të traktit tretës si të përziera, fryrje të barkut dhe diarre.

Përveç kësaj, disa antibiotikë – si tetraciklina – janë lidhur me çështje dentare si ngjyrosja e dhëmbëve.

Duke pasur parasysh rrezikun e njollosjes së përhershme, ky ilaç nuk u përshkruhet më grupeve të caktuara të njerëzve.

Ja se çfarë duhet të dini në lidhje me tetraciklinën, përfshirë mënyrën se si ajo ndikon në dhëmbë.

Çfarë është tetraciklina?

Tetraciklina është një antibiotik që është në dispozicion për më shumë se 6 dekada. Ashtu si antibiotikët e tjerë, zakonisht përdoret për të trajtuar infeksionet bakteriale, si dhe puçrrat dhe diarrenë.

Në vitet 1950, mjekët e përshkruan këtë antibiotik për të gjithë, përfshirë fëmijët e të gjitha moshave, për infeksione të ndryshme.

Sot, megjithatë, mjekët kryesisht ua përshkruajnë atë të rriturve dhe fëmijëve mbi moshën 8 vjeç sepse u zbulua se shkakton njolla të dhëmbëve tek fëmijët e vegjël.

Ndryshimi i ngjyrës ndodhi tek fëmijët që ishin të ekspozuar ndaj antibiotikut gjatë shtatzënisë ose gjatë gjidhënies, si dhe gjatë viteve të para të zhvillimit të dhëmbëve.

Kjo bëri që të krijohen njolla të përhershme poshtë vijës së mishit të dhëmbëve, ose para se të dilnin dhëmbët.

Incidenti i parë i raportuar i njollës së dhëmbëve në një fëmijë ndodhi në 1956, megjithatë disa mjekë vazhduan t’u përshkruanin  fëmijëve antibiotik deri në vitet 1980.

Medikamenti shkaktoi njollë ose gri, kafe ose të verdhë, e cila ishte ngulitur në smaltin e dhëmbit.

Meqenëse fëmijët e ekspozuar ndaj tetraciklinës në mitër ose gjatë gjidhënies gjithashtu kishin dhëmbë të njollosur, antibiotiku nuk përshkruhet më gjatë shtatëzënësisë, veçanërisht në tremujorin e dytë dhe të tretë të shtatzënisë.

Tetraciklina nuk është i vetmi antibiotik që prek dhëmbët. Derivatet e tjerë të antibiotikut, siç janë doksiciklina dhe minociklina, mund të shkaktojnë një efekt anësor të ngjashëm te dhëmbët.

Si ndikon tetraciklina në dhëmbë?

Edhe pse antibiotiku prek dhëmbët poshtë vijës së mishit të dhëmbëve, çfarë e shkakton saktësisht njollën e ngjyrës?

Thënë më qartë, ndryshimi i ngjyrës së dhëmbëve ndodh kur tetraciklina lidhet me kalciumin e nevojshëm për zhvillimin e dhëmbëve. Kjo ndodh gjatë procesit të mineralizimit dhe kalkifikimit, duke rezultuar në njolla të dhëmbëve të brendshëm – që do të thotë që njollat zhvillohen nën sipërfaqen e dhëmbit.

Kjo është ndryshe nga njollat e dhëmbëve nga ushqimi ose pijet, të cilat formohen në sipërfaqen e dhëmbit.

Kur ekspozohen ndaj tetraciklinës, dhëmbët e sapo shpërthyer të një fëmije duken të verdhë fluoreshente. Ekspozimi ndaj dritës së diellit, shkakton një ndryshim të ngjyrës dhe dhëmbët bëhen me ngjyrë kafe ose gri me kalimin e kohës.

Meqenëse rrezet e diellit ndikojnë në ngjyrën përfundimtare të dhëmbëve, nuk është e pazakontë të kesh njollë më të madhe në dhëmbët e përparmë. Edhe molarët (në pjesën e pasme të gojës) mund të kenë njollë, por zakonisht nuk është aq i rëndësishëm.

Jo çdo fëmijë ka të njëjtën shkallë të njollës së dhëmbëve. Shkalla e njollosjes varet nga:

gjatësia e trajtimit

dozimi

faza e zhvillimit të dhëmbit në kohën e ekspozimit

Një fëmijë i ekspozuar ndaj antibiotikut për një periudhë më të gjatë kohore dhe në një dozë më të lartë, mund të ketë një shkallë më të lartë të ngjyrosjes së dhëmbëve.

Disa fëmijë kanë njollë të lehtë, dhëmbë ndoshta të verdhë të hapur ose gri të lehtë. Por të tjerët mund të kenë dhëmbë të verdhë të errët, që duken blu të errët ose gri të errët.

Tetraciklina nuk ndikon vetëm në ngjyrën e dhëmbëve. Ekspozimi ndaj antibiotikut gjithashtu mund të dobësojë smaltin e dhëmbëve, duke i vendosur dhëmbët në rrezik të prishjes (zgavrës).

Një zgavër, ose vrimë në dhëmb, është e përhershme dhe kërkon një mbushje dentare. Për të mbrojtur smaltin e dhëmbëve:

Kufizoni pijet acide.

Shpëlajeni gojën me ujë pasi të keni ngrënë ushqime acide.

Përdorni pastë dhëmbësh dhe gargarë që përmbajnë fluor për të rineralizuar dhëmbët.

Edhe pse tetraciklina nuk përshkruhet më gjatë shtatëzënësisë ose gjidhënies dhe fëmijëve nën një moshë të caktuar, ju mund të keni njolla të dhëmbëve nga ekspozimi i kaluar.

Në varësi të shkallës së njollës, trajtimet zbardhuese mund të funksionojnë. Nëse jo, pyesni dentistin rreth facetave të dhëmbëve si një zgjidhje për dhëmbët e njollosur.