MENU
klinika

Të vërtetat rreth ujit me limon

Si ta kuptosh nëse ke nevojë për detoksifikim?

19.06.2021 - 13:56

Detofsifikon dhe pastron

Nxirrja e toksinave nga trupi tingëllon si një ide e shkëlqyer. Kush nuk dëshiron ta heqë ndotësit dhe toksinat nga trupi? Sot, shumë njerëz po kthehen te “pastrimet master” për të ndihmuar në detoksimin e trupit.

Një nga metodat më të njohura është të agjëroni për disa ditë ndërsa nuk pini asgjë tjetër përveç një “shpikje” me ujë me limon. Besimi është se kombinimi do të “pastrojë” organet e trupit dhe sistemet e brendshme.

Nuk ka dyshim që uji është një pjesë e rëndësishme e një diete të shëndetshme.

Por a duhet vërtet të pini ujë me limon dhe të ndaloni së ngrëni për disa ditë që trupi të detoksifikohet?

A keni nevojë për detoksifikim?

Absolutisht jo, sipas Joy Dubost, RD, shkencëtare e ushqimit dhe ish-zëdhënëse e Akademisë së të Ushqyerit dhe Dietetikës.

Mënyra më e mirë për të pastruar sistemin është duke pirë shumë ujë dhe duke marrë fibra të mjaftueshme për ta mbajtur sistemin e tretjes të rregullt.

Ajo tha se të ashtuquajturat dieta “detox limoni” ose “pastrim master” nuk shërbejnë për asnjë qëllim të vërtetë përveç privimit të trupit nga lëndët ushqyese të nevojshme.

“Ideja për të pushuar trupin  nga tretja është qesharake”, tha Dubost.

Përfitimet e supozuara të një detoksi

Përfitimet e perceptuara të një detoksi uji- limoni hedhin një rrjetë të gjerë. Mbrojtësit e kësaj hipoteze pretendojnë se pija mund të ndihmojë në përmirësimin e tonit dhe strukturës së lëkurës, si dhe në rritjen e humorit dhe nivelit të energjisë. Humbja e peshës gjithashtu renditet e lartë në mesin e arsyeve të tjera.

Është e lehtë të kuptohet pse disa njerëz mund të tërhiqen nga ideja e fillimit të një plani për humbjen e peshës me diçka që tingëllon aq elegante sa një “detoks”.

Dubost vuri në dukje se këto detokse janë bërë të famshme nga disa të famshëm. Por meqenëse nuk e dimë nëse ata njerëz janë nën kujdesin e një nutricionisti apo profesionist të kujdesit shëndetësor, është më mirë të mos supozojmë se përvoja e tyre do të ishte e njëjtë me tonën.

Agjërimi me ndërprerje është treguar se ndihmon në humbjen e peshës. Por shtimi i një eliksiri detoksi (siç janë shurupet e panjës dhe palmës me lëng limoni, ujë, piper dhe nganjëherë ujë të kripur) në planin e agjërimit nuk do të bëjë asgjë për të përmirësuar shëndetin tuaj, sipas Dubost.

“Nuk ka asnjë provë shkencore që siguron përfitime shëndetësore”. “Efektet anësore të kalimit të këtij procesi 5-7-ditor do të më vijnë më vonë.”

Në fakt, ajo tha se respektimi i një plani për një javë agjërimi të ujit me limon mund të ketë të kundërtën e efektit të synuar. Në vend që të ndihen energjikë, njerëzit që ndjekin regjimet e detoksit përfundojnë të ndjehen të plogësht.

Kjo sepse ata nuk kanë konsumuar lëndët ushqyese dhe kaloritë e duhura për disa ditë.

“Ju e dini si ndiheni kur kaloni drekën dhe ju dhemb koka?” Tha Dubost. “Ka të ngjarë të jeni të lodhur dhe të keni mungesë energjie.

Pirja e ujit është e mirë për ju. Përfitimi më i dukshëm është se ju mban të hidratuar.

Infuzionimi i ujit me limon nuk do të rrisë aftësinë e tij për detoksifikim. Por shton përfitime të tjera shëndetësore, sipas Vandana Sheth, RDN, CDE, zëdhënëse e Akademisë së të Ushqyerit dhe Dietetikës.

Së pari, nëse shtimi i limonit në ujë ju ndihmon të pini më shumë, shkoni përpara dhe bëjeni kështu, vuri në dukje ajo.

“Nëse pëlqeni shijen e ujit të limonit mbi ujë të thjeshtë, atëherë kjo do të ishte një mënyrë e mirë për të pirë më shumë ujë”, tha Sheth. “Përfitimet e shtuara të ujit të limonit përfshijnë vitaminën C, antioksidantë dhe kalium.”

Ajo gjithashtu vuri në dukje se kur konsumoni ujë limoni së bashku me ushqime të pasura me hekur, trupi do të thithë më mirë mineralin.

Uji me limon nuk është lloji i vetëm i ujit të infuzionuar që njerëzit mund të konsumojnë dhe të marrin përfitime. Për shembull, uji i kastravecit dhe uji i mentës të dy kanë përparësitë e tyre shëndetësore.

Kastravecat janë të pasura me kalium. Ky elektrolit ndihmon në largimin e kripës nga qarkullimi i gjakut dhe në fund të fundit mbani presionin e gjakut në një shpejtësi optimale.

Uji me aromë nenexhiku është një burim i mirë i vitaminës A dhe antioksidantëve. Mentja përdoret gjithashtu për të ndihmuar në lehtësimin e tretjes.