MENU
klinika

Ja kur duhet të kontaktoni me dermatologun

Skuqjet e fytyrës ndonjëherë mund të jenë shqetësuese…

12.06.2021 - 14:22

Ne të gjithë ndonjëherë skuqemi në fytyrë. Mund të jetë nga skuqja natyrale, një reaksion alergjik ose një djegie nga dielli. Por nëse skuqja e fytyrës zgjat për një kohë të gjatë mund të jetë një gjendje e lëkurës e quajtur rosacea. Rozacea shpesh fillon si skuqje e lehtë ose skuqje në faqe, hundë, mjekër dhe ballë.

Ekziston një skuqje e jashtëzakonshme në pjesën qendrore të fytyrës dhe pastaj me kalimin e kohës, shumë njerëz me rosacea gjithashtu zhvillojnë shumë enë të vogla të gjakut në lëkurën e fytyrës.

Rozacea gjithashtu mund të shkaktojë gunga të kuqe që duken si puçrra. Më shpesh prek gratë e moshës 30 deri 60 vjeç. Është më e zakonshme tek njerëzit që janë me lëkurë të pastër dhe mund të jetë e pakëndshme.

Ndonjëherë lëkura ndihet sikur është e nxehtë, mund të djegë  dhe nganjëherë edhe të kruhet pak.

Në një formë ekstreme, lëkura mund të trashet dhe zmadhojë hundën. Kjo është shumë më e zakonshme tek burrat. Ndonjëherë, rosacea mund të ndikojë edhe në sy. Ata mund të duken të përgjakur dhe të ndjehen të thatë ose me kruarje. Mund të shkaktojë probleme në shikim dhe probleme të tjera të syve.

Rosacea shpesh vjen dhe shkon në cikle. Simptomat mund të ndizen dhe më pas të zvogëlohen, për t’u rikthyer më vonë. Rozacea mund të jetë mjaft shpërfytyruese dhe të shkaktojë shumë shqetësime psikologjike.

Është  e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje gjërave që shkaktojnë rosacea.

Rozacea është një sëmundje shumë individuale. Drita e diellit, stresi, alkooli, ushqimet pikante dhe luhatjet hormonale janë shkaktarë të zakonshëm.

Shkaqet e rosacea nuk janë kuptuar plotësisht, por gjenet ndoshta luajnë një rol. Studimet tregojnë se rosacea përfshin çështje me sistemin imunitar të trupit.

Studiuesit kanë dal në përfundimin se rosacea është një problem me mënyrën se si lëkura ndjen mjedisin e jashtëm.  Sistemi i ndjeshmërisë imune në lëkurën e këtyre personave është shumë i ndjeshëm. Pra, shumë gjëra të ndryshme mund ta shkaktojnë atë, si ngrënia e ushqimeve pikante, mikrobeve ose shumë rreze të diellit. Dhe kjo bën që lëkura të skuqet dhe të ketë reagime të tilla.

Hulumtuesit  po studiojnë rolin e molekulave të quajtura peptide antimikrobike. Këto funksionojnë si antibiotikë natyralë në lëkurë, duke vrarë disa baktere. Por ato gjithashtu prekin sistemin imunitar të trupit.  Disa njerëz me rosacea prodhojnë shumë peptide antimikrobike. Ky zbulim përfundimisht mund të çojë në trajtime të reja.

Tani për tani, ka disa ilaçe që mjekët mund të përshkruajnë për të trajtuar rosacean. Disa funksionojnë duke prekur mikrobet që jetojnë në lëkurë. Të tjerët ndihmojnë në uljen e skuqjes duke ngushtuar enët e gjakut në fytyrë.

Trajtimet me lazer mund të ndihmojnë gjithashtu në skuqjen dhe të përmirësojnë pamjen e lëkurës. Ato shkatërrojnë enët e gjakut shtesë në fytyrë. Sidoqoftë, trajtimi me lazer adreson vetëm simptomat e rosacea dhe jo shkaqet.

Nëse keni simptoma të rosacea, një mjek që trajton çrregullimet e lëkurës, i quajtur dermatolog, mund t’ju ndihmojë.