MENU
klinika

Disa këshilla

Vajza, bëni këto hapa për një shëndet të mirë urologjik

21.06.2021 - 18:41

Gratë që përpiqen të mbajnë urinën gjatë ditës mund të duhet të rimendojnë atë strategji.

Është  koha të “ngrihemi dhe të veprojmë”, sipas Fondacionit të Kujdesit Urologjik, i cili po inkurajon gratë të jenë proaktive në lidhje me shëndetin e tyre urologjik.

Kjo, natyrisht, do të thotë të ngrihesh dhe të shkosh në tualet nëse ke nevojë. Por fondacioni sugjeron gjithashtu një numër aktivitetesh që një grua mund të ngrihet dhe të bëjë, për të marrë disa hapa vetë-kujdesi që mund të ndihmojnë  shëndetin e tyre urologjik.

“Qëllimi ynë është të ndihmojmë gratë të kuptojnë se çfarë hapash mund të ndërmarrin për të përmirësuar jo vetëm shëndetin e tyre urologjik, por edhe shëndetin e tyre të përgjithshëm”, shpjegoi Dr. Harris Nagler, president i Fondacionit të Kujdesit Urologjik — pjesë e Shoqatës Amerikane të Urologjisë – në një njoftim për shtyp.

Disa kushte të lidhura me urologjinë që mund të prekin gratë janë fshikëza mbivektive, infeksionet e traktit urinar, inkontinenca, cistiti intersticial dhe kanceri i fshikëzës.

Ka disa arsye për t’u ngritur dhe për të shkuar në tualet, duke përfshirë atë që mbajtja e urinës për një kohë të gjatë mund të dobësojë muskujt e fshikëzës me kalimin e kohës. Kjo mund të çojë në probleme si inkontinenca dhe të mos jeni në gjendje të zbrazni plotësisht fshikëzën. Fondacioni sugjeron që të përpiqesh të urinosh çdo tre deri në katër orë gjatë ditës.

Fondacioni gjithashtu rekomandon që të ngriheni për të pirë një ujë shpesh sepse dehidratimi mund të çojë në urinë të përqendruar, e cila mund të irritojë fshikëzën.

Dy këshilla të tjera përfshijnë ngritjen , shëtitjen dhe caktimin e kohës për tu relaksuar. Aktiviteti fizik mund të ndihmojë në parandalimin e problemeve të fshikëzës dhe të ndihmojë në ruajtjen e një peshe të shëndetshme. Gjithmonë sugjerohet të ecësh për 30 minuta në ditë. Për t’u çlodhur, ekspertët rekomandojnë meditim të kujdesshëm, i cili mund të zvogëlojë frekuencën dhe urgjencën e episodeve të fshikëzës tepër aktive dhe mund të ndihmojë në qetësimin e trupit dhe mendjes.