MENU
klinika

Çfarë ka zbuluar studimi?

Vaksina AstraZeneca shkakton këto probleme me gjakun!

10.06.2021 - 16:17

Vaksina AstraZeneca kundër COVID-19 është e lidhur me raste të rralla të numrit të ulët të trombociteve në gjak.

Vaksina AstraZeneca COVID-19 mund të lidhet me raste të rralla të niveleve të ulëta të trombociteve në gjak, sugjeron një studim i ri.

Trombocitet janë qeliza të gjakut që ndihmojnë në parandalimin e humbjes së gjakut kur dëmtohen enët. Nivelet e ulëta të trombociteve mund të mos shkaktojnë simptoma, por ato mund të çojnë në një rrezik në rritje të gjakderdhjes ose mpiksjes.

Studiuesit analizuan të dhënat nga 5.4 milion njerëz në Skoci, përfshirë 2.5 milion që kishin marrë dozën e parë të vaksinës COVID-19.

Ata zbuluan se njerëzit që morën vaksinën AstraZeneca kishin një rrezik shumë të vogël në rritje të një gjendjeje të quajtur purpura trombocitopenike idiopatike (ITP), e cila karakterizohet nga numëri i ulët i trombociteve.

Rreziku i vlerësuar ishte 11 për 1 milion doza, i ngjashëm me normat për vaksinat e hepatitit B, gripit dhe MMR, të cilat variojnë nga 10 deri në 30 raste të ITP për 1 milion doza.

Ata që kanë më shumë rrezik kanë tendencë të jenë më të vjetër – mosha mesatare 69 vjeç – dhe kishin të paktën një problem themelor shëndetësor kronik si sëmundje të zemrës, diabet ose sëmundje kronike të veshkave, zbuloi studimi.

Studiuesit gjetën një rritje të lehtë të ITP në javën e dytë pas vaksinimit me vaksinën AstraZeneca, së bashku me një rrezik të mundshëm të vogël të mpiksjes arteriale dhe ngjarjeve të gjakderdhjes.

Nuk kishte prova të rritjes së rrezikut të ITP, mpiksjes ose gjakderdhjes me vaksinën Pfizer-BioNTech. Asnjë vaksinë tjetër COVID-19 nuk u përfshi në studim, i cili u botua në internet në 9 qershor në revistën Nature Medicine.

Rreziku i rritur i ITP i lidhur me vaksinat AstraZeneca është më i vogël se rreziku i ITP i shkaktuar nga COVID-19, vunë në dukje studiuesit.

“Kjo analizë e kujdesshme e programit të vaksinimit të një vendi të tërë, i cili përfshiu studimin e mbi 2.5 milion vaksinave të dozës së parë, ka gjetur një rritje të vogël të rrezikut të ITP, mpiksjes dhe ngjarjeve të gjakderdhjes pas vaksinës Oxford-AstraZeneca”, tha bashkëautori i studimit -autor Aziz Sheikh, drejtor i Universitetit të Institutit Usher të Universitetit të Edinburgut.

“Ky rrezik shumë i vogël është i rëndësishëm, por duhet të shihet brenda kontekstit të përfitimeve shumë të qarta të vaksinave dhe rreziqeve potencialisht më të larta të këtyre rezultateve tek ata që zhvillojnë COVID-19”, shtoi Sheikh në një njoftim për shtyp të universitetit.

“Sigurisht, ne nuk identifikuam ndonjë rrezik të përgjithshëm të rritur të ITP, mpiksjes dhe ngjarjeve të gjakderdhjes në ata që marrin vaksinën Pfizer-BioNTech mRNA. Tani po planifikojmë të azhornojmë analizën tonë pasi programi i vaksinës po shtrihet tek individët më të rinj, më të shëndetshëm dhe si vaksinat e reja po bëhen të disponueshme “, tha autori kryesor i studimit Colin Simpson, një profesor në Universitetin Victoria të Wellington në Zelandën e Re.