MENU
klinika

Deklarata

Zaev: Marrëveshja e Prespës, “model” për Kosovën dhe Serbinë

02.06.2021 - 10:30

Kryeministri i Maqedonisë Veriore, Zoran Zaev, beson se Beogradi dhe Prishtina duhet të marrin Marrëveshjen e Prespës si një model për zgjidhjen e çështjes së Kosovës. Duke komentuar dialogun midis Beogradit dhe Prishtinës, Zaev është për TV. Maqedonia e Kljanit, në shqip, tha se Brukseli duhet së pari të liberalizojë vizat për qytetarët e të ashtuquajturve Kosova, transmeton InfoShqip.

Liderët e Kosovës dhe udhëheqësit e Serbisë u detyrohen qytetarëve të tyre një të ardhme, një perspektivë. Nuk është e lehtë për të dy palët, por le të mësojnë nga shembulli ynë me Greqinë” – tha Zaev.

Ai shtoi se, “dyert e së kaluarës duhet të mbyllen kur të hapen dritaret e së ardhmes”.

Në një intervistë për atë TV të Shkupit. Zaev gjithashtu foli për fenomenin e jo-letrës, e cila, siç thotë ai, me projektin e formimit të partisë Ilirida në Maqedoni, janë “nxitës të politikës nacionaliste në rajon” dhe dalin në sipërfaqe sa herë që Evropa është e dobët.

Ato duhet të jenë një sinjal për Bullgarinë dhe Brukselin se ata duhet të vazhdojnë intensivisht procesin e integrimit të rajonit në BE. Ky është kthimi i borxhit ndaj Ballkanit Perëndimor” – tha Zaev.

Sipas tij, përgjigjja e Evropës ndaj projekteve të tilla për ndryshimin e kufijve në Ballkan duhet të jetë forcimi i procesit të integrimit evropian për vendet e rajonit. Atyre që, siç tha ai, i promovojnë idetë nacionaliste në Maqedoninë e Veriut, Zaev u tha se nuk do të fitonte zgjedhjet lokale në asnjë nivel.

Kjo, siç tha ai, nuk po ndodh më në Maqedoni. Ilirida, partia formimi i së cilës u njoftua në Maqedoni, do të përkrahë federalizimin e Maqedonisë sipas parimit etnik dhe autonomisë së shqiptarëve./InfoShqip.com