MENU
klinika

Si ta dalloni

A jam në rrezik për mpiksje gjaku?

26.07.2021 - 18:43

Mpiksjet e gjakut kanë një larmi të gjerë shkaqesh dhe faktorësh rreziku. Midis tyre janë gjendjet kronike shëndetësore, të tilla si diabeti dhe fibrilacioni atrial; ilaçe, përfshirë pilulat e kontrollit të lindjes dhe terapinë e zëvendësimit të hormoneve; faktorë të stilit të jetesës, të tilla si pirja e duhanit dhe mbipesha; dhe, në raste të rralla, çrregullime të trashëguara të mpiksjes.

*Ateroskleroza

Kur depozitat yndyrore, të quajtura pllaka, zhvillohen në muret e arterieve (shpesh për shkak të kolesterolit të lartë), ajo njihet si aterosklerozë. Nëse një pllakë çahet në një arterie koronare, kjo do të shkaktojë formimin e një mpiksje gjaku, duke shkaktuar dëmtime të përhershme të muskulit të zemrës, ose, më keq, një sulm në zemër.

*Fibrilacioni atrial

Fibrilacioni atrial (AFib) është forma më e zakonshme e aritmisë së zemrës, duke shkaktuar që zemra të rrahë shumë shpejt ose të kapërcejë rrahjet, duke ndërprerë rrjedhën e gjakut. Kur kjo të ndodhë, gjaku mund të grumbullohet në zemër dhe të formojë mpiksje, të cilat në fund të fundit mund të shkojnë në tru dhe të çojnë në një goditje në tru.

*

Diabeti

Diabeti prodhon ndryshime në gjak që e bëjnë atë më të prirur për mpiksje.

*Palëvizshmëria e zgjatur

Ulur ose shtrirë për periudha të gjata – për shkak të pushimit të zgjatur në shtrat pas sëmundjes ose një fluturimi të gjatë aeroplani, për shembull – mund të shkaktojë grumbullimin e gjakut në këmbë, duke çuar në trombozë të venave të thella (DVT) dhe skenarin më të keq, embolinë pulmonare nëse mpiksja udhëton në mushkëri.

Ngritja, ecja përreth dhe shtrirja mund t’ju ndihmojë të shmangni DVT.

*Kirurgjia

Një mpiksje gjaku ka më shumë të ngjarë të formohet gjatë ose pas operacionit; një arsye për këtë janë periudhat e zgjatura të pasivitetit për shkak të shtrirjes në një shtrat operacioni dhe qëndrimit në shtrat ndërsa shëroheni.

Lloji i operacionit që keni kryer gjithashtu mund të rrisë rrezikun e mpiksjes së gjakut pas procedurës. Mpiksjet janë më të zakonshme pas operacioneve të mëdha, veçanërisht ato që përfshijnë legenin, barkun, gju dhe vithe.

Një operacion ku zemra është e ndaluar, zakonisht një operacion bajpas i zemrës (CABG), gjithashtu rrit këtë rrezik.

*Kanceri dhe trajtimet e kancerit

Vetë kanceri, si dhe ilaçe të caktuara të kimioterapisë, mund të rrisin aftësinë e mpiksjes së gjakut. Pacientët me kancer ka të ngjarë të kenë periudha të gjata pasiviteti, të tilla si gjatë trajtimeve me kimioterapi ose gjatë pushimit në shtrat.

Nëse jeni duke iu nënshtruar trajtimit për kancer, është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për simptomat e mpiksjes së gjakut.

*Terapia e Zëvendësimit të Hormoneve (HRT)

Disa forma të HRT, veçanërisht ato që përmbajnë estrogjen, mund të rrisin rrezikun e mpiksjes së gjakut. Meqenëse HRT vjen në shumë forma – duke përdorur kombinime të ndryshme të hormoneve, duke përfshirë progesteronin (ose formën e tij sintetike, progestin) – është e rëndësishme të flisni me mjekun për atë që është më i sigurt për ju.

*Tableta për kontrollin e lindjes

Ashtu si me HRT, shumë pilula përmbajnë estrogjen, të cilat mund të rrisin rrezikun. Tabletat që përmbajnë drospirenone, një formë e hormonit progestin, mund të rrisin rrezikun e mpiksjes së gjakut në krahasim me pilulat që kanë një tjetër progestinë.

Yaz, Yasmin, Beyaz dhe Safyral janë pilula të kontrollit të lindjes që përmbajnë drospirenone.

Por nuk ka nevojë për panik nëse jeni duke përdorur një metodë të kontrollit të lindjes që përmban drospirenone. Ka shumë formulime të ndryshme, që përmbajnë kombinime të ndryshme të hormoneve.

Nëse keni ndonjë shqetësim ose pyetje, diskutoni rreziqet dhe përfitimet e përdorimit të ndonjë forme të pilulave të kontrollit të lindjes, veçanërisht nëse pini duhan ose keni faktorë të tjerë rreziqesh për mpiksjen e gjakut.