MENU
klinika

Ja pse shkaktohet

A janë ulcerat e fytit një simptomë e COVID-19?

30.07.2021 - 13:37

Virusi SARS-CoV-2 që shkakton COVID-19 u zbulua për herë të parë në fund të vitit 2019. Ndërsa studiuesit kanë pasur më shumë kohë për ta studiuar atë, ata kanë zbuluar më shumë simptoma të mundshme të COVID-19-përfshirë disa raste të raportuara të ulcerave të fytit.

Si mund ta kuptojmë nëse ulcerat në fyt ose në gojë janë një simptomë e COVID-19?

Disa raste studimi kanë raportuar që njerëzit me COVID-19 kanë pasur ulcera në gojë ose fyt. Nuk është e qartë nëse COVID-19 shkakton drejtpërdrejt ulcera ose nëse dobëson sistemin imunitar dhe ju bën më të ndjeshëm ndaj zhvillimit të infeksioneve të tjera.

Ulcerat e gojës dhe fytit janë simptoma të mundshme të shumë infeksioneve virale, bakteriale dhe mykotike dhe mendohet se janë simptoma të mundshme të infeksionit COVID-19. Mendohet se infeksionet janë përgjegjëse për rreth 88 për qind të ulcerave në gojë, dhe ato janë veçanërisht të zakonshme në infeksionet virale.

Së pari, është e rëndësishme të njihni simptomat më të zakonshme të raportuara të COVID-19, duke përfshirë:

ethe

kollë

lodhje

simptoma gastrointestinale

gulçim

humbja e shijes ose erës

Rastet e njerëzve me COVID-19 që zhvillojnë ulcera në fyt janë të rralla

Deri më tani, vetëm një pjesë e vogël e rasteve studimore kanë raportuar që njerëzit me COVID-19 të kenë ulcera në fyt.

Më shumë studime raportojnë se njerëzit zhvillojnë ulcera në gjuhë, faqe, buzë dhe qiellzë. Një përmbledhje e studimeve në Terapinë Dermatologjike gjeti 22 raste të njerëzve me COVID-19 të cilët zhvilluan ulcera.

Gjithashtu ulcerat u zhvilluan midis 0 deri në 10 ditë pas fillimit të simptomave të COVID-19. Vendet më të zakonshme ishin gjuha dhe buzët.

Një përmbledhje e studimeve në dhjetor 2020 zbuloi se mosha e avancuar dhe ashpërsia e infeksionit COVID-19 janë faktorët më të zakonshëm që parashikojnë ashpërsinë e ulcerave.

Ende nuk është e qartë nëse COVID-19 çon drejtpërdrejt në ulcera ose dobëson sistemin imunitar dhe ju bën më të prekshëm ndaj infeksioneve dytësore.

Simptomat e sakta dhe kohëzgjatja e ulcerave mund të varen nga shkaku themelor. Shumë lloje të ulcerave janë lidhur me infeksionin COVID-19. Studimi i përmendur më parë nga Terapia e Dermatologjisë zbuloi se plagët e gojës shkaktuan dhimbje në 68 përqind të rasteve dhe se ato u shëruan brenda 3 deri në 28 ditë.

Cilat gjendje të tjera mund të shkaktojnë ulcera në fyt?

Këtu janë disa nga kushtet e tjera që mund të çojnë në ulcerat e fytit.

Infeksionet

Ulcerat e gojës ose të fytit mund të rezultojnë nga infeksionet virale, të tilla si:

ebola

herpes simplex

fruthi

Bakteri Helicobacter pylori mund të dëmtojë mukozën e ezofagut dhe ta bëjë atë më të ndjeshëm ndaj dëmtimeve dhe ulcerave.

Një infeksion mykotik gjithashtu mund të përhapet në fyt dhe të çojë në zhvillimin e plagëve.

Ka prova që në shumë raste, ulcerat formohen për shkak të një infeksioni sekondar që rezulton nga një sistem imunitar i kompromentuar.

COVID-19 më së shpeshti shkakton simptoma të tilla si ethe, kollë dhe lodhje. Përjetimi i ulcerave pa simptoma të ngjashme me gripin nuk ka gjasa të jetë një shenjë e COVID-19, por mund të jetë në raste të rralla.

Kërkoni kujdes mjekësor të menjëhershëm nëse mendoni se keni COVID-19 ose nëse ulcerat kanë zgjatur për më shumë se 2 javë pa u përmirësuar.