MENU
klinika

Ndikimi

A ka lidhje dermatiti seborrheik me rënien e flokëve?

27.07.2021 - 12:26

Dermatiti seborrheik është një gjendje mykotike e lëkurës që shkakton formimin e luspave në lëkurë, të bardha ose të verdha në vendet me yndyrë, të tilla si lëkura e kokës, fytyra ose brenda veshit. E quajtur edhe ekzema seborreike, mund të ndodhë me ose pa lëkurë të skuqur. Dermatiti seborrheik njihet si kapak djepi tek foshnjat.

Dermatiti seborrheik prek kryesisht skalpin e kokës, por gjithashtu mund të zhvillohet në pjesë të tjera të trupit. Në raste të rralla, dermatiti seborrheik mund të shkaktojë humbje të flokëve duke dëmtuar gjëndrat e flokëve dhe duke parandaluar rritjen e tyre. Fatmirësisht, zakonisht është i kurueshëm me trajtime pa recetë (OTC) ose me recetë.

Simptomat e dermatitit seborrheik

Dermatiti seborrheik mund të ngatërrohet me gjendje të tjera, veçanërisht tek fëmijët e vegjël. Zakonisht ngatërrohet me skuqjen e pelenës dhe ekzemën.

Shpesh formohet aty ku lëkura është e yndyrshme ose me palosje. Zonat e zakonshme përfshijnë lëkurën e kokës, vetullat, qepallat, rrudhat e hundës, buzët, prapa veshëve, në veshin e jashtëm dhe në mes të gjoksit.

Në përgjithësi, simptomat e dermatitit seborrheik përfshijnë:

Lezione të lëkurës me luspa

Zona të yndyrshme të lëkurës

Zbokth i bardhë dhe skuqje ose i verdhë, me vaj dhe ngjitës

Kruarje

Skuqje e lehtë

Si shkakton rënie të flokëve?

Rënia e flokëve shoqërohet me dermatit seborrheik sepse prodhimi i shtuar i vajit mund të krijojë acarim dhe inflamacion në lëkurën e kokës, duke çuar në kruajtje të fortë. Gërvishtja e kokës mund të dëmtojë gjëndrat e flokëve, gjë që pengon rritjen natyrore të tyre dhe bën që flokët të bien.

Megjithatë, humbja e flokëve nga dermatiti seborrheik është e rrallë dhe zakonisht e trajtueshme. Mund të ndodhë, për shkak të rritjes së kërpudhave mykotike Malassezia. Ky lloj myku mund të shkaktojë inflamacion dhe dëmtime të mëtejshme të gjëndrave të flokëve nëse prodhohet shumë dhe lihet pa u kuruar. Ashtu si prodhimi i rritur i vajit, prodhimi i rritur i Malassezia mund të shkaktojë rënie të flokëve.

Trajtimi

Trajtimi nuk është gjithmonë i nevojshëm me dermatitin seborrheik. Ndonjëherë gjendja pastrohet vetë. Sidoqoftë, mund të jetë edhe kronike.

Trajtimet do të varen nga vendndodhja , ashpërsia e dermatitit seborrheik dhe mosha e personit.

Mjeku  do të përgatisë një plan trajtimi bazuar në këta faktorë, por zakonisht trajtimi fillon me ilaçe pa recetë dhe ilaçe shtëpiake.