MENU
klinika

Si ta kuptoni

A po merrni më shumë ilaçe seç duhet për tiroiden?

27.07.2021 - 12:24

Barnat zëvendësuese të hormoneve tiroide përdoren për të trajtuar hipotiroidizmin – një gjendje në të cilën tiroidja  nuk prodhon mjaftueshëm hormone tiroide.

Kur merrni dozën e duhur të këtyre ilaçeve, ato konsiderohen të sigurta dhe kanë pak efekte anësore. Nëse jeni duke marrë një dozë shumë të lartë, mund të përjetoni simptoma të pakëndshme. Kjo njihet si mbingarkesë.

Levotiroksina është një lloj ilaçi zëvendësues i hormoneve tiroide që përdoret shpesh për të trajtuar hipotiroidizmin. Emrat e markave për levotiroksinë përfshijnë Synthroid, Levoxyl dhe Tirosint.

Tiroide natyrore e desessikuar (NDT) përdoret gjithashtu për të trajtuar hipotiroidizmin. Për disa njerëz, NDT funksionojnë më mirë sesa levotiroksina, dhe shumë njerëz i preferojnë ato sepse janë më natyrale. Emrat e markave  të NDT përfshijnë Armor dhe Nature-Throid.

Zakonisht, njerëzit fillojnë terapinë e hormoneve tiroide me një dozë të ulët që rritet gradualisht. Pjesërisht, kjo është për shkak se hipotiroidizmi përparon me kalimin e kohës. Por fillimi i terapisë me një dozë të ulët është gjithashtu i dobishëm për zvogëlimin e rrezikut të mjekimit të tepërt.

Shenjat dhe simptomat e mbingarkesës

Shenjat dhe simptomat e mjekimit të tepërt të hormoneve tiroide mund të ndryshojnë, por disa nga ato të zakonshme përfshijnë:

Puls i shpejtë dhe ngritje e tensionit të gjakut

Ankth, dridhje

Ndiheni nervoz, mbizotërues, i çrregullt ose i dëshpëruar

Vështirësia e përqendrimit

Vështirësi për të fjetur

Lodhja

Ndjenja e mbinxehjes, edhe kur të tjerët kanë ftohtë

Diarre

Humbje peshe pa asnjë ndryshim në dietën tuaj / rutinën e ushtrimeve

Rritja e marrjes së ushqimit pa shtim në peshë

Në disa raste, simptomat e mbingarkesës mund të jenë të ngjashme me ato të hipotiroidizmit. Ju mund të ndiheni më të rraskapitur se zakonisht, ose dhe sikur keni grip;  mund të shtoni peshë, ose të ndjeheni nervoz dhe të shqetësuar.

Në fakt, nuk është e padëgjuar që një person të shkojë tek mjeku për t’u testuar, i sigurt se ata kanë nevojë për një dozë të shtuar, dhe  zbulojnë se simptomat e tyre në të vërtetë janë për shkak të mbingarkesës.

Ekzistojnë shumë shkaqe që mund të bëjnë të tepruar medikamentin e zëvendësimit të tiroides. Ndonjëherë, duhet provë dhe gabim për të marrë dozën si duhet. Gabimet e përshkrimit mund të ndodhin gjithashtu.

Çështjet e dozimit ose cilësisë së barnave

Mjekimi i tepruar mund të ndodhë kur ka një gabim në dozë. Për shembull:

Mjeku mund të përshkruajë një dozë shumë të lartë për ju.

Farmacisti mund t’ju japë një dozë të gabuar ose udhëzime të pasakta për përdorim.

Është  gjithashtu e mundur që cilësia e ilaçeve mund të ndryshojë. Ky është rasti kur ilaçet prodhohen nga disa prodhues të ndryshëm.

Nëse jeni duke marrë levotiroksinë gjenerike, mund të merrni një seri ilaçesh që është pak a shumë i fuqishëm sesa ilaci i mëparshëm. Edhe një ndryshim i lehtë i fuqisë nga një ilac në tjetrin mund të çojë në hipotiroidizëm.

Ndërrimi i formulimeve të levotiroksinës – për shembull, nga tableta në kapakë xheli ose lëngu – gjithashtu mund të shkaktojë tej mjekim. Kjo sepse trupi thith formulime të caktuara të levotiroksinës më mirë se të tjerët.

Në veçanti, si kapakët e xhelit të lëngshëm Tirosint ashtu edhe levotiroksina e lëngshme Tirosint-SOL thithen më mirë se levotiroksina në formë tabletash.

Kjo është arsyeja pse monitorimi i ngushtë është i rëndësishëm. Ju duhet të kontrolloni nivelin e TSH brenda gjashtë javësh pas fillimit të zëvendësimit të hormoneve tiroide, ose pas ndryshimit të markës ose dozës së ilaçeve.

Ju mund të mbimjekoheni  nëse ndryshon doza ose lloji i terapisë zëvendësuese të hormoneve tiroide. Disa kushte të caktuara shëndetësore dhe ndryshimet e stilit të jetës mund të çojnë në mbimjekim, gjithashtu.

Për shkak se simptomat e mbipeshës mund të imitojnë hipertiroidizmin ose hipotiroidizmin, është e rëndësishme të kontrolloni rregullisht nivelet e TSH dhe në çdo kohë që mjekimi të ndryshojë.