MENU
klinika

Trajtimi

Çfarë e shkakton një infeksion mykotik pas ciklit menstrual?

23.07.2021 - 16:13

Një infeksion mykotik pas periudhës menstruale mund të shkaktohet nga ndryshimet në hormone që ndodhin gjatë gjithë ciklit. Jo të gjithë do të marrin një infeksion pas ciklit; disa faktorë mund t’i bëjnë disa më të ndjeshëm se të tjerët.

Infeksioni mykotik është një gjendje e zakonshme e shkaktuar nga rritja e tepërt e Candida, një kërpudhe që gjendet në vaginë. Afërsisht 75% e grave do të përjetojnë të paktën një infeksion mykotik në një moment në jetën e tyre, ndërsa 50% e të gjitha grave do të përjetojnë më shumë se një.

Shkaqet e infeksioneve mykotike pas periudhës menstruale

Infeksionet mykotike pas një periudhe menstruale mund të ndodhin sepse luhatjet e hormoneve mund të prishin ekuilibrin e kërpudhave dhe baktereve në vaginë. Kur hormonet fillojnë të rriten dhe të bien, veçanërisht estrogjeni, mund të shkatërrojë bakteret që jetojnë në vaginë, të cilat mbajnë kërpudhat nën kontroll.

Pa baktere që i kundërvihen rritjes së kërpudhave, Candida mund të rritet shumë. Kjo çon në një infeksion mykotik vaginal, i njohur gjithashtu si candidiasis vaginale.

Progesteroni, një tjetër hormon që clirohet gjatë ciklit menstrual, ndihmon në rritjen e efektivitetit të qelizave që shkatërrojnë Candida. Ky çiklizim i vazhdueshëm i hormoneve është ai që çon në ndryshimet në nivelet e baktereve të mira dhe të këqija dhe mykut brenda vaginës.

Simptomat

Jo të gjithë që kanë një infeksion mykotik do të përjetojnë simptoma. Simptomat më të zakonshme të një infeksioni mykotik përfshijnë:

 • Kruarje në vaginë dhe vulvë
 • Një shkarkesë e trashë dhe e bardhë
 • Enjtje  dhe skuqje si e vaginës ashtu edhe e vulvës
 • Djegia gjatë urinimit
 • Prerje ose çarje të vogla në lëkurën e ndjeshme të vulvës
 • Një simptomë tjetër e një infeksioni mykotik është gjakderdhja e lehtë. Mund të jetë e vështirë të përcaktohet nëse gjakderdhja është menstruale ose është shkaktuar nga një infeksion mykotik.

Nëse keni gjakderdhje të lehtë dhe simptoma të tjera të një infeksioni mykotik, shkoni tek mjeku për diagnozën dhe trajtimin.

Trajtimet

Trajtimi ndryshon në varësi të llojit të mykut që shkakton infeksionin. Lloji më i zakonshëm, Candida albicans, është fajtori pas 85% deri 90% të të gjitha infeksioneve mykotike. Trajtimi i rreshtit të parë për njerëzit që kanë një infeksion për herë të parë ose jo-përsëritës janë ilaçet antifungale.

Ato mund të administrohen në mënyra të ndryshme:

 • Imidazole intravaginale: Ky lloj ilaçesh antifungale jepet në formën e një supozite vaginale kështu që ilaçet futen direkt në vaginë.
 • Flukonazoli oral: Ky ilaç antifungatik merret nga goja.
 • Ekzistojnë gjithashtu disa ilaçe pa recetë që mund të përdoren për të trajtuar një infeksion mykotik, duke përfshirë Monistat (mikonazol), Vagistat (tiokonazol) dhe Canesten (klotrimazol).
 • Për ata me infeksione të përsëritura mykotike- që kanë katër ose më shumë në një vit – opsionet e trajtimit mund të jenë të ndryshme dhe mund të përfshijnë:
 • Flukonazoli: Ky ilaç oral merret nga goja një herë në tre ditë gjatë 10 deri në 14 ditë.
 • Medikamente vaginale: Këto ilaçe intravaginale përdoren gjatë 10 deri në 14 ditë.
 • Pas këtij trajtimi fillestar, një plan trajtimi mirëmbajtës do të jetë në fuqi për të paktën gjashtë muaj. Mund të përfshijë ilaçe orale ose vaginale.