MENU
klinika

Përdorimet dhe përfitimet

Çfarë është anestezia intravenoze?

27.07.2021 - 12:23

Qetësimi intravenoz (IV) është një lloj anestezie (ilaçe që relaksojnë një pacient dhe i ndalojnë të ndiejnë dhimbje) që jepet përmes një tubi të vendosur në venë. Njihet gjithashtu si kujdes i monitoruar nga anestezia (MAC), qetësim i vetëdijshëm, ose në disa raste, “gjumë i muzgut”.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të qetësimit IV. Në varësi të procedurës kirurgjikale, sasia e anestezisë së përdorur mund të shkojë nga një sasi minimale (aq sa për të bërë një pacient të përgjumur), në sasi më të madhe që e vë pacientin në një gjumë më të thellë. Pacientët që marrin anestezi më të rëndë mund të mos e mbajnë mend procedurën më pas.

Ky artikull do të diskutojë llojet e anestezisë, kur ato përdoren, dhe atë që duhet të dini nëse po bëheni gati të bëni një procedurë që kërkon që të jeni në gjumë.

Llojet e anestezisë

Ekzistojnë katër lloje kryesore të anestezisë që përdoren gjatë procedurave të caktuara mjekësore ose operacioneve. Llojet përfshijnë:

Anestezi lokale: Anestezia lokale është një injeksion i ilaçeve që mpinë një zonë të vogël. Kjo përdoret, për shembull, për të hequr një nishan ose kancer të lëkurës ose për të marrë një biopsi.

Anestezi rajonale: Anestezia rajonale përdoret për të mpirë një pjesë më të madhe të trupit, zakonisht poshtë belit. Anestezia mund të administrohet përmes një injeksioni ose një kateteri. Pacientët do të jenë zgjuar por të paaftë të ndiejnë zonën që është mpirë. Kjo zakonisht përdoret gjatë lindjes (epidurale) dhe për operacionin e këmbës ose krahut.

Anestezia e monitoruar (qetësimi IV): Anestezia e monitoruar, ose qetësimi IV, administrohet përmes një vene. Pacientët mund të jenë në gjendje të flasin, varësisht nga niveli i anestezisë së përdorur, ose në vend të kësaj të jenë në një gjumë të thellë. Pacientët janë në gjendje të marrin frymë vetë në mënyrë që të mos jetë i nevojshëm intubimi (vendosja e një tubi në gojë). Qetësimi IV përdoret për një kolonoskopi, disa procedura të operacioneve plastike dhe gjithnjë e më shumë për disa procedura të bëra më parë me një anestetik të përgjithshëm.

Anestezi e përgjithshme: Anestezia e përgjithshme administrohet ose përmes maskës në fytyrë ose përmes vijës intravenoze. Përveç që e fusin pacientin në një gjumë të thellë, ilaçet gjithashtu paralizojnë muskujt. Prandaj, frymëmarrja kontrollohet me një tub endotrakeal që është futur në gojë. Anestezia e përgjithshme përdoret për pacientët që kryejnë operacione të mëdha, të tilla si zëvendësimi i gjurit ose ijëve, ose kirurgji  në zemër.

Qetësimi intravenoz është i sigurt dhe efektiv për ata pacientë që kanë nevojë për një operacion të vogël ose një procedurë për të diagnostikuar një gjendje mjekësore (të tilla si biopsia) .

Përfitimet

Përfitimet e përdorimit të qetësimit intravenoz gjatë operacioneve plastike dhe procedurave të tjera përfshijnë sa vijon:

Aftësia për të administruar një sasi më precize të anestezisë

Një nivel më i lartë i sigurisë

Incidencë më e vogël e të përzierave postoperative, të vjellave, mbajtjes së urinës, komplikimeve pulmonare dhe hipertermisë malinje (një ndërlikim i rrezikshëm për jetën, por i rrallë i një anestetiku të përgjithshëm)

Kthjellimi  më i shpejtë (që del anestezia)

Më pak rrezik nga mpiksjet e gjakut dhe embolitë pulmonare (mpiksjet e gjakut që ndodhin në mushkëri)

Nuk ka dhimbje të fytit pas operacionit (anestezia e përgjithshme kërkon vendosjen e një tubi endotrakeal, i cili mund të shkaktojë acarim të fytit)

Për shkak se pacienti është në gjendje të marrë frymë vetë me qetësim IV, kirurgu dhe anestezisti bëhen të vetëdijshëm për shqetësimet që mund të ketë pacienti gjatë procedurës dhe mund të përgjigjet me një rritje të anestetikut lokal (ilaçe që ndalojnë dhimbjen) ose nivelin e qetësimit .

Rreziqet

Qetësimi  i rëndë mund të shtypë drejtimin e frymëmarrjes (ngadalëson frymëmarrjen) dhe kërkon monitorim të kujdesshëm të frymëmarrjes dhe niveleve të ngopjes me oksigjen. Nëse qetësimi është shumë i thellë, intubimi endotrakeal mund të jetë i nevojshëm.

Sedacioni intravenoz (qetësimi IV) ofron një alternativë të sigurt ndaj anestezisë së përgjithshme për procedurat e vogla kirurgjikale. Mund të sigurojë qetësim duke filluar nga gjumi i lehtë (i relaksuar dhe i butë) deri te gjumi i thellë.

Sigurisht, të gjitha format e anestezisë kanë rreziqe, dhe është e rëndësishme të flisni me kirurgun dhe anestezistin  për çdo gjendje mjekësore që mund të keni, si dhe të kujdeseni për veten pas procedurës dhe të ndiqni udhëzimet që merrni.

Lënia e duhanit është ndoshta gjëja e parë që çdokush që pi duhan duhet të bëjë si për të rritur sigurinë e anestezisë ashtu edhe për shërimin nga çdo procedurë kirurgjikale.