MENU
klinika

Kur duhet të bëhet

Çfarë është kirurgjia e gurëve në veshka?

27.07.2021 - 12:21

Kirurgjia e gurëve në veshka përfshin heqjen kirurgjikale të gurëve në veshka që janë shumë të mëdhenj për t’u shkatërruar vetë, ose që shkaktojnë shumë dhimbje ose një infeksion. Gurët që po dëmtojnë funksionin e veshkave mund të kërkojnë gjithashtu heqje kirurgjikale.

Nëse një gur bllokon kalimin e urinës nga veshka në fshikëz, ndodhin simptomat. Këto përfshijnë dhimbje të forta në pjesën e poshtme të barkut ose anëve (midis brinjëve dhe ijeve) dhe gjak në urinë.

Heqja kirurgjikale e gurit lehtëson simptomat dhe / ose rikthen rrjedhën normale të urinës.

Çfarë është kirurgjia e gurëve në veshka?

Kirurgjia e gurëve në veshka përfshin heqjen fizikisht të një guri në veshka tërësisht ose në copa, ose në thelb e shpërthen atë në mënyrë që të dal nga trupi.

Ky operacion mund të planifikohet ose kryhet urgjentisht nga një urolog – një mjek që merret me sëmundjet e traktit urinar.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të operacioneve të gurëve në veshka. Në varësi të operacionit të kryer, ju mund të shkoni në shtëpi të njëjtën ditë ose të qëndroni në spital për një ose më shumë netë.

Kundërindikimet

Disa njerëz mund të këshillohen që të mos bëjnë operacion në përgjithësi – për shembull, nëse kanë reagime të këqija ndaj anestezisë.

Përtej kësaj, megjithatë, nuk ka pothuajse asgjë që do t’ju ndalonte plotësisht të keni një procedurë të heqjes së gurëve në veshka.

Përjashtimet lidhen me litotripsinë e valës goditëse.

Nëse ndonjë nga të mëposhtmet vlen për ju, nuk duhet ta bëni ndërhyrjen:

Mbipesha

Shtatzënia

Çrregullimi i gjakderdhjes

Anomalitë e rënda të skeletit

Mjeku mund të konsiderojë kirurgjinë me kujdes nëse keni:

Infeksion kronik i veshkave

Indi shtesë në ureter (kanalet urinare)

Gurët e përbërë nga cistina ose lloje të caktuara të kalciumit

Një gur që duhet pastruar menjëherë dhe plotësisht

Një stimulues kardiak

Rreziqet e mundshme

Ekzistojnë rreziqe specifike që lidhen me secilin lloj të operacionit të gurëve në veshka.

Si shembull, rreziqet që lidhen me litotripsinë e valës goditëse përfshijnë:

Gjakderdhje rreth veshkës

Infeksion të traktit urinar

Bllokimi i traktit urinar nga fragmente guri

Rreziqet më të shpeshta të shoqëruara përfshijnë:

Siklet i stentit uretral

Lëndimi i murit uretral

Vrima e legenit renal (kur formohet një vrimë brenda veshkës)

Hidrotoraksi (kur lëngu grumbullohet në hapësirën përreth mushkërive)

Qëllimi i kirurgjisë së gurit në veshka

Qëllimi i operacionit të gurit në veshka është heqja e një guri në mënyrë që të zvogëlohen simptomat dhe / ose të kurohet një gjendje mjekësore e lidhur me praninë e gurit (p.sh., infeksioni i traktit urinar ose dështimi akut i veshkave).

Indikacionet specifike për operacionin e gurëve në veshka përfshijnë:

Gurët uretral më të madh se 10 mm

Gurët e ureterës distale të pakomplikuar më pak se 10 mm që nuk kanë kaluar pas katër deri në gjashtë javë vëzhgimi

Gurët simptomatik të veshkave pa ndonjë shpjegim tjetër për dhimbjen e pacientit

Gurët uretral ose në veshka tek  gratë shtatzëna që nuk kanë kaluar pas një periudhe vëzhgimi

Pengesa e vazhdueshme e veshkave në lidhje me gurët

Infeksione të përsëritura të traktit urinar të lidhura me gurët

Përveç indikacioneve të mësipërme, operacioni urgjent për heqjen e një guri në veshkë mund të garantohet në rastet e mëposhtme:

Nëse bllokohet rrjedhja e urinës nga të dy veshkat dhe ka dëmtime akute të veshkave

Nëse një pacient ka dëmtime akute të veshkave nga një gur pengues dhe vetëm një veshkë që funksionon

Nëse një pacient ka një gur pengues dhe një infeksion të traktit urinar

Pas Kirurgjisë

Në dhomën e shërimit, një infermiere do të monitorojë shenjat tuaja jetësore. Pasi të jeni plotësisht zgjuar dhe vigjilent, do të shkoni në shtëpi.

Rikuperimi

Nëse guri  është thyer në fragmente, mund t’ju jepet një ilaç i quajtur Flomax (tamsulosin). Kjo ndihmon në lehtësimin e kalimit të fragmenteve të gurit nga trupi në urinë.

Mund tju kërkohet të kulloni urinën përmes një filtri për të kapur fragmentet e gurit. Ruani cilindo që gjeni dhe sillni ato tek mjeku. Fragmentet do të dërgohen në një laborator patologjie për analiza kimike.