MENU
klinika

Gjithçka që duhet të dini

Çfarë është kolla e duhanpirësit?

24.07.2021 - 07:40

Kolla e duhanpirësit është një kollë e vazhdueshme që rezulton nga dëmtimi i rrugëve të frymëmarrjes të shkaktuara nga toksinat në tymin e cigares. Me kalimin e kohës, kolla e duhanpirësit mund të çojë në ngjirje të zërit dhe dhimbje gjoksi. Mund të jetë gjithashtu një ndër shenjat dhe simptomat e kancerit të mushkërive.

Simptomat e kollës së duhanpirësit

Ashtu si me çdo lloj kollë, kolla e një duhanpirësi është në thelb një nxitje e fuqishme e ajrit për të pastruar një irritues nga rrugët e frymëmarrjes (bronket dhe bronkiolet).

Sidoqoftë, ka disa karakteristika që mund ta bëjnë kollën e duhanpirësit unike. Kolla e një duhanpirësi mund të:

Jetë e fortë dhe bezdisëse, duke zgjatur më shumë se dy ose tre javë

Shkakton një tingull fishkëllimë ose kërcitje

Keni sekrecione, gëlbaza ose pështymë (një substancë mukoze) është e pranishme. Kolla mund të jetë e thatë në fazat e hershme të kollitjes së duhanpirësit ose tek njerëzit që nuk kanë pirë duhan për shumë kohë.

Është më keq kur zgjoheni, me një tendencë për t’u zvogëluar gjatë ditës

Komplikimet

Ka pak ndërlikime që lidhen me vetë kollën e duhanpirësit. Thënë kjo, kollitja e përsëritur e fortë mund të tendosë muskujt e gjoksit dhe madje të çojë në brinjë të thyera.

Gratë me një kollë të vazhdueshme të duhanpirësit mund të rrjedhin urinë për shkak të presionit që i bëhet fshikëzës nga kollitja.

Shkaqet

Cilia janë qeliza të vogla të ngjashme me qepikët, dhe ndodhen në rrugët e frymëmarrjes. Ata kapin toksinat e të thithura në ajër dhe i lëvizin drejt gojës për të parandaluar arritjen e tyre në mushkëri.

Disa kimikate në tymin e duhanit, të tilla si formaldehidi, paralizojnë këto struktura delikate dhe i bëjnë ato të paafta për të kapur toksinat. Si rezultat, toksinat janë në gjendje të hyjnë në mushkëri, ku vendosen dhe nxisin inflamacionin.

Për shkak se nuk janë të ekspozuar ndaj tymit ndërsa ju flini, qerpikët mund të fillojnë të rregullohen vetë (sidoqoftë shkurtimisht dhe në një masë të kufizuar). Puna që ata bëjnë për të kapur dhe hequr toksinat e grumbulluara gjatë natës do të thotë rritje e kollitjes për ti pastruar të gjitha sapo të zgjoheni.

Trajtimi

Trajtimi më i mirë për kollën e duhanpirësit është lënia e duhanit. Ndërsa punoni drejt këtij qëllimi, mund të përdorni strategji jetese dhe, nëse është e nevojshme, ilaçe për të ndihmuar në përmirësimin e kollës.

Disa që e bëjnë këtë alarmohen se kolla e duhanpirësit rritet menjëherë pas lënies së duhanit. E njohur si kollë e ndërprerjes së pirjes së duhanit, kjo në fakt është normale.

Pas lënies së cigareve, qerpikëve u jepet më shumë mundësi sesa kishin ndonjëherë, ndërsa ishit duke pirë duhan për të riparuar veten. Aftësia e tyre në rritje për të hequr materialin e huaj nga fyti, trake dhe rrugët e frymëmarrjes do të thotë më shumë kollitje për ta hequr atë.

Ky përkeqësim i kollës së duhanpirësit pas lënies së duhanit është i përkohshëm. Shumica mund të presin që ajo të fillojë të zvogëlohet brenda tre muajsh nga heqja e zakonit.

Nëse jeni duhanpirës dhe keni një kollë që vazhdon – edhe nëse besoni se është thjesht një kollë duhanpirëse bezdisëse – bisedoni me mjekun. Një kollë e vazhdueshme është një nga simptomat më të zakonshme të kancerit të mushkërive.

Thënë kjo, njerëz të caktuar që pinë duhan këshillohet të bëjnë një skanim vjetor me tomografi të kompjuterizuar (CT) me doza të ulëta të mushkërive pavarësisht nëse ata kanë apo jo një kollë kronike. Kjo është mënyra më e mirë për të zbuluar kancerin e mushkërive në fazën më të hershme të mundshme, kur është më e shërueshme.