MENU
klinika

Si ndikon ajo në zhvillimin gjuhësor të fëmijës

Çfarë është qiellza e ngushtë?

28.07.2021 - 13:24

Qiellza është kulmi i gojës. Ajo ndan gojën nga zgavrat e hundës. Zhvillimi i qiellzës fillon që në mitër rreth javës së gjashtë të zhvillimit dhe vazhdon të zhvillohet gjatë fëmijërisë së hershme.

Një qiellzë e ngushtë është dy devijime standarde më e vogël se mesatarja. Dy devijime standarde nën mesataren do të thotë që qiellza është më e ngushtë se 98 përqind të njerëzve.

Anomalitë strukturore të gojës të pranishme në lindje dhe zakonet si thithja agresive e gishtit të madh mund të kontribuojnë në zhvillimin jo normal të qiellzës. Nëse nuk trajtohet në fëmijëri, një qiellzë e ngushtë bëhet më e vështirë për tu trajtuar si adoleshent apo i rritur.

Një qiellzë e ngushtë ju vë në rrezik të zhvillimit të kushteve si apnea obstruktive e gjumit, dhëmbë të crregullt dhe shqetësime në të folur. Trajtimi me zgjerues të qiellzës ose ndërhyrja kirurgjikale mund të jetë në gjendje të lehtësojë këto simptoma.

Në këtë artikull, ne shqyrtojmë simptomat e një qiellze të ngushtë, shkaqet e mundshme dhe opsionet e trajtimit.

Simptoma e qiellzës së ngushtë

Një qiellzë e ngushtë mund të çojë në probleme të frymëmarrjes dhe mosvendosje të dhëmbëve. Këtu keni një vështrim se si simptomat mund të shfaqen në faza të ndryshme të jetës.

Te foshnjat

Foshnjat me një qiellëz të ngushtë mund të kenë vështirësi të ushqehen me gji ose të ushqehen nga një shishe. Thithja jo e rregullt nga një qiellëz e ngushtë mund të çojë në flluska ajri gjatë ushqyerjes me gji që çon në gaz të tepërt.

Simptoma të tjera të mundshme tek foshnjat, përfshijnë vështirësi në:

frymëmarrjen nga hunda

duke fjetur

frymëmarrje natën

pastrimi i lëngjeve të hundës

Te fëmijët

Një qiellzë e ngushtë mund të shkaktojë probleme me frymëmarrjen tek fëmijët që çojnë në një zakon të frymëmarrjes me gojë ose apnea obstruktive të gjumit. Mund të çojë gjithashtu në shqetësime dentare si:

dhëmbë të mbivendosur

kafshimet e kryqëzuara

probleme të nofullës

rrit rrezikun e shëndetit të dobët oral

Fëmija juaj gjithashtu mund të zhvillojë ndryshime në të folur, veçanërisht me tinguj që përfshijnë kontaktin e gjuhës dhe qiellzës.

Tek të rriturit

Të rriturit mund të kenë shumë simptoma të njëjta si fëmijët. Sapo goja të zhvillohet plotësisht, trajtimi bëhet më i vështirë dhe zakonisht kërkon operacion.

Si mund të ndikoj një qiellzë e ngushtë dhe e lartë me një “lidhje” gjuhe?

Lidhja e gjuhës është kur lindni me një frenulum tepër të shkurtër, i cili është brezi i indeve që lidh pjesën e poshtme të gjuhës  me gojën. Një rishikim i hulumtimit i vitit 2017 tregoi se rreth 4 deri në 16 përqind e fëmijëve të porsalindur lindin me një lidhje gjuhësore dhe është më e zakonshme tek djemtë.

Lidhjet e gjuhës kufizojnë lëvizjen e gjuhës dhe potencialisht mund të prishin zhvillimin e duhur të gojës.

Normalisht, gjuha ushtron presion të butë mbi qiellzën e gojës që ndihmon në zgjerimin natyror të qiellzës gjatë fëmijërisë. Në një person me një lidhje gjuhësore, gjuha nuk mund të prekë çatinë e gojës. Një studim i vogël në 2014 tregoi se mungesa e kontaktit midis gjuhës dhe qiellzës mund të prishë formimin e kockave dhe pozicionin e dhëmbëve.

Trajtimi i lidhjes së gjuhës tek foshnjat mund të ndihmojë në parandalimin e zhvillimit jo normal të gojës si i rritur. Trajtimi më i zakonshëm është një procedurë relativisht e thjeshtë e quajtur frenotomi.

Një frenektomi mund t’i referohet çdo procedure ku indi që lidh pjesën e poshtme të gjuhës me gojën pritet ose modifikohet.

Procedurat e frenektomisë janë mjaft të zakonshme, veçanërisht gjatë fazës së foshnjërisë.

Si trajtohet një qiellëz i ngushtë?

Në përgjithësi, një qiellzë e ngushtë bëhet më e vështirë për tu trajtuar ndërsa rriteni. Tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël, një lloj pajisje ortodontike e quajtur zgjerues i qiellzës mund të jetë e mjaftueshme për të riformuar gojën. Të rriturit shpesh kanë nevojë për operacion.