MENU
klinika

Simptomat

Çfarë është rezistenca ndaj insulinës?

31.07.2021 - 18:57

Rezistenca ndaj insulinës rrit rrezikun për zhvillimin e diabetit. Ju mund të jeni rezistent ndaj insulinës për vite pa e ditur atë. Kjo gjendje zakonisht nuk shkakton ndonjë simptomë të dukshme, kështu që është e rëndësishme që një mjek të kontrollojë rregullisht nivelet e glukozës në gjak.

Rezistenca ndaj insulinës rrit rrezikun e:

të qenit mbipeshë

trigliceride të larta

presion të lartë të gjakut

Simptomat që sinjalizojnë rezistencën e insulinës

Nëse keni prediabet, është e rëndësishme të punoni me mjekun. Ata do të monitorojnë në mënyrë rutinore sheqerin në gjak ose hemoglobinën A1C (HbA1c) në mënyrë që të mund të shohin nëse keni zhvilluar diabet.

Simptomat klasike të diabetit përfshijnë:

etje ekstreme ose uri

ndjenja e urisë edhe pas një vakti

urinim i shtuar ose i shpeshtë

ndjesi shpimi gjilpërash në duar ose këmbë

ndjenja më e lodhur se zakonisht

infeksione të shpeshta

dëshmi të niveleve të ngritura të sheqerit në gjak në analizat e gjakut

Disa njerëz me rezistencë ndaj insulinës mund të zhvillojnë gjithashtu një gjendje të lëkurës të njohur si acanthosis nigricans. Shfaqet si njolla të errëta, kadifeje shpesh në pjesën e pasme të qafës, ijëve dhe sqetullave.

Disa ekspertë besojnë se një grumbullim i insulinës brenda qelizave të lëkurës mund të shkaktojë acanthosis nigricans. Nuk ka shërim për këtë gjendje. Por nëse një gjendje tjetër e shkakton atë, trajtimi mund të ndihmojë kthimin e ngjyrës natyrale të lëkurës.

Nëse nuk keni simptoma të dukshme, mjeku zakonisht mund të zbulojë prediabetin ose diabetin me teste laboratorike.

Megjithëse mjekët zakonisht nuk testojnë për rezistencën ndaj insulinës, testi më i saktë është një kapës euglicemik i insulinës që përdoret për qëllime kërkimore.

Kur duhet të testoheni?

Testimi për diabetin duhet të fillojë rreth moshës 40 vjeç, së bashku me testet e zakonshme për kolesterolin dhe shënuesit e tjerë të shëndetit. Në mënyrë ideale, mjeku do të kërkojë testime në kontrollin  vjetor fizik ose shqyrtimin parandalues.

Mjeku mund të rekomandojë testimin në një moshë më të re nëse:

Keni një mënyrë jetese të ulur

Keni  një nivel të ulët HDL (kolesterol të mirë) ose nivel të lartë trigliceride

Keni prind, vëlla ose motër me diabet

Keni presion të lartë të gjakut (140/90 mm Hg ose më lart)

Keni simptoma të prediabetit

Jeni diagnostikuar  me diabet gestacional (një gjendje e përkohshme që shkakton diabet vetëm gjatë shtatzënisë)

Keni një fëmijë që peshonte më shumë se 9 kilogramë

Keni  pësuar një goditje në tru

Fëmijët dhe adoleshentët e moshës 10 deri në 18 vjeç gjithashtu mund të përfitojnë nga testimi i diabetit nëse janë mbipeshë dhe kanë dy ose më shumë nga faktorët e mësipërm të rrezikut për diabet.

Parandalimi i problemeve të rezistencës ndaj insulinës

Nëse keni prediabet, mund të jeni në gjendje të parandaloni zhvillimin e gjendjes në diabet me këto sjellje që promovojnë shëndetin:

Punoni drejt përfshirjes së stërvitjes si pjesë e rutinës suaj të përditshme, mundësisht duke bërë nga 30 minuta të paktën 5 ditë në javë.

Mundohuni të hani një dietë të ekuilibruar të pasur me lëndë ushqyese sa më shpesh të jetë e mundur.

Nëse keni mbipeshë, merrni parasysh humbjen e peshës – madje edhe zvogëlimi i peshës trupore me vetëm 7 përqind mund të ndihmojë në uljen e rrezikut për zhvillimin e diabetit.

Bërja e zgjedhjeve më të shëndetshme të jetesës është mënyra më e mirë për të ndihmuar në rregullimin e niveleve të glukozës në gjak në intervalin e dëshiruar.