MENU
klinika

Shumë gra e përjetojnë...

Çfarë të dini për aneminë gjatë shtatzënisë?

26.07.2021 - 18:46

Anemia në shtatzëni është një ulje e qelizave totale të kuqe të gjakut ose hemoglobinës në gjak gjatë shtatëzënisë ose në periudhën pas shtatzënisë. Forma më e zakonshme e anemisë shkaktohet nga mungesa e hekurit.

Shumë njerëz mund të marrin të gjithë hekurin që u nevojitet nga një dietë e ekuilibruar dhe shtesa, por nëse keni ndonjë nga gjendjet kronike të mëposhtme, mund të jeni në rrezik më të madh të zhvillimit të anemisë:

Artriti reumatoid ose sëmundje të tjera autoimune

Sëmundja e veshkave

Kanceri

Sëmundja e mëlçisë

Sëmundja e tiroides

Sëmundje inflamatore e zorrëve (sëmundja e Crohn ose kolit ulceroz)

Anemia mund të ndikojë në lindshmërinë dhe shtatzëninë tuaj dhe mund të ndikojë në shërimin pas lindjes. Anemia e rëndë, e patrajtuar gjatë shtatzënisë mund të rrisë rrezikun e komplikimeve, duke përfshirë lindjen e parakohshme. Kjo është arsyeja pse është me rëndësi që ju të merrni pjesë në të gjitha takimet para lindjes dhe të siguroheni që gjaku të testohet rregullisht për anemi.

Anemia dhe Fertiliteti

Duket se ekziston një lidhje midis niveleve të hekurit dhe pjellorisë. Një studim afatgjatë, me më shumë se 18,000 gra, tregoi se plotësimi me hekur duket se zvogëlon rrezikun e infertilitetit ovulues (një paaftësi për të prodhuar vezë të shëndetshme për të bërë foshnje) krahasuar me ata që nuk morën hekur plotësues.

Marrja e një vitamine para lindjes një herë në ditë është një mënyrë e thjeshtë për të plotësuar një dietë të shëndetshme me vitamina dhe minerale thelbësore për prodhimin e mjaftueshëm të qelizave të kuqe të gjakut. Është ideale të filloni një vitaminë para lindjes ose dy ,tre muaj para se të përpiqeni të ngeleni shtatzanë.

Anemia dhe shtatzënia

Disa lloje të anemisë mund të zhvillohen gjatë shtatëzënësisë. Këto përfshijnë:

Anemi me mungesë hekuri: Kjo ndodh kur trupi nuk ka hekur të mjaftueshëm për të prodhuar sasi të përshtatshme të hemoglobinës, një proteinë në qelizat e kuqe të gjakut. Është lloji më i zakonshëm i anemisë së lidhur me shtatzëninë.

Anemi me mungesë të folatit: Folati është një vitaminë që gjendet natyrshëm në disa ushqime si perimet me gjethe jeshile. Një mungesë e folatit mund të kontribuojë drejtpërdrejt në lloje të caktuara të defekteve të lindjes, të tilla si anomalitë e tubit nervor (spina bifida) dhe pesha e ulët e lindjes.

Mungesa e vitaminës B12: Trupi ka nevojë për vitaminë B12 për të formuar qeliza të kuqe të shëndetshme të gjakut. Personat shtatzënë që nuk hanë mish, pula, produkte qumështi dhe vezë kanë një rrezik më të madh për të zhvilluar mungesë të vitaminës B12, e cila mund të çojë në lindje të parakohshme.

Gjatë shtatzënisë, trupi prodhon rreth 20% deri 30% më shumë gjak për të mbështetur rritjen e foshnjës suaj. Nëse nuk merrni mjaftueshëm hekur përmes dietës ose shtesave ushqyese, trupi mund të mos jetë në gjendje të prodhojë numrin e plotë të qelizave të kuqe që duhen për të bërë këtë gjak shtesë dhe ju mund të bëheni anemikë.

Zakonisht rekomandohet që personat shtatzënë kanë nevojë për dyfishin e sasisë së hekurit që i duhet një personi jo shtatzënë në mënyrë që të furnizojë fetusin me oksigjen – një marrje prej 27 miligramë (mg) hekur në ditë.

Komplikimet

Nëse anemia lihet e patrajtuar në shtatzëni, ajo mund të bëhet e rëndë. Anemia e rëndë e patrajtuar, veçanërisht gjatë dy tremujorëve të parë, mund të rrisë rrezikun e:

Rritjes së dobët të fetusit

Lindja e parakohshme

Një foshnjë me peshë të ulët

Nevoja për një transfuzion gjaku gjatë lindjes

Depresioni pas lindjes

Trajtimi

Në shumicën e rasteve, trajtimi për aneminë e shkaktuar nga shtatzënia është i thjeshtë: më shumë hekur. Mjeku mund të përshkruajë një shtesë ditore të hekurit për tu marrë,përveç vitaminës para lindjes.

Mënyra të tjera për të optimizuar marrjen e hekurit përfshijnë:

Të hash ushqime që përmbajnë hekur: Ushqimet e pasura me hekur përfshijnë mish pa dhjamë dhe mish pule, fasule dhe perime me gjethe të errëta.

Ushqime që ndihmojnë trupin të thithë hekurin: Opsionet përfshijnë lëng portokalli, luleshtrydhe, brokoli ose fruta dhe perime të tjera me vitaminë C.

Bërja e zgjedhjeve të shëndetshme të ushqimit: Shumica e njerëzve që bëjnë zgjedhje të shëndetshme dhe të ekuilibruara të ushqimit marrin hekurin dhe vitaminat që i nevojiten trupit nga ushqimet që hanë.

Shmangia e pirjes së kafesë ose çajit me vaktet: Këto pije e bëjnë më të vështirë për trupin që të thithë hekur.

Meqenëse trajtimi varet nga shkaku, është e rëndësishme të flisni me mjekun për nevojat tuaja të veçanta. Nëse anemia jështë për shkak të një mungese vitamine ose sëmundjeje, ju mund të keni nevojë për trajtime të tjera për të adresuar sëmundjen themelore.