MENU
klinika

Problemet me dhëmbët

Cili është ndryshimi midis gingivitit dhe periodontitit?

30.07.2021 - 13:41

Është  normale që goja të përmbajë baktere. Sidoqoftë, kur bakteret grumbullohen, sëmundja e mishrave të dhëmbëve mund të zhvillohet. Sëmundja e mishrave të dhëmbëve shkaktohet nga grumbullimi i pllakës, një shtresë ngjitëse e baktereve që vesh dhëmbët.

Faza e hershme e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve quhet gingivit. Ai përfshin inflamacion të mishit të dhëmbëve, por jo gjithmonë shkakton simptoma. Është e mundur që të keni gingivit pa e kuptuar atë.

Nëse nuk trajtohet, gingiviti mund të përparojë në periodontit. Kjo është faza më e avancuar e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve. Mund të dëmtojë mishrat e dhëmbëve dhe të çojë në humbjen e dhëmbëve me kalimin e kohës.

Çfarë është gingiviti?

Gingiviti, ose inflamacioni i mishrave të dhëmbëve, është një sëmundje e lehtë e mishrave të dhëmbëve. Zakonisht shkakton çështje të vogla, të cilat mund të vijnë e të shkojnë. Kur trajtohet herët, gjendja është e shërueshme.

Simptomat

Simptomat e zakonshme të gingivitit përfshijnë:

mishrat e kuq, të fryrë

mishrat e dhëmbëve që rrjedhin gjak kur pastroni dhëmbët

mishrat e dhëmbëve që rrjedhin gjak rastësisht

Shpesh, gingiviti nuk shkakton dhimbje ose simptoma të tjera.

Trajtim

Qëllimi i trajtimit është të minimizojë inflamacionin. Trajtimi përfshin:

Higjiena orale. Kjo përfshin pastrimin dhe përdorimin e rregullt të fillit – dhe përdorimin e teknikave të duhura kur e bëni këtë. Një dentist mund t’ju tregojë se si duhet të lani dhe pastroni dhëmbët me fill.

Pastrim profesional i dhëmbëve. Një dentist do të heq pllakën dhe gurëzat nga dhëmbët dhe në vijën e dhëmbëve.

Pastrues goje antiseptik. Ky gargarë me recetë përmban klorheksidinë, e cila zvogëlon bakteret në gojë.

Çfarë është periodontiti?

Pa trajtim, gingiviti mund të përparojë në periodontit, ose sëmundje të rëndë të mishrave të dhëmbëve. Periodontiti është inflamacion i periodontit, i cili është indi dhe kockat e mishrave të dhëmbëve që mbajnë dhëmbët në vend. Ndërsa gjendja përparon, mund të shkaktojë lirimin e dhëmbëve.

Simptomat

Periodontiti ndodh në faza. Sa më vonë faza, aq më të rënda janë simptomat.

Simptomat e periodontitit përfshijnë:

mishrat e kuq, të fryrë

gjakderdhje

dhëmbë të ndjeshëm

fryma e keqe

dhëmbë të lirshëm

dhëmbët që ndryshojnë pozicione

dhimbje gjatë përtypjes

mishrat e dhëmbëve që tërhiqen nga dhëmbët

Kur mishrat e dhëmbëve tërhiqen nga një dhëmb, ato formojnë hapësira të quajtura xhepa çamçakëzësh. Këto hapësira mund të infektohen.

Trajtim

Për shkak se periodontiti është një fazë e avancuar e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve, kërkon trajtim shtesë. Përsëri, qëllimi është të zvogëlojë inflamacionin.

Trajtimi përfshin:

Higjiena orale. Ruajtja e higjienës orale mund të ngadalësojë periodontitin dhe të parandalojë humbjen shtesë të dhëmbëve.

Pastrim profesional i dhëmbëve. Një dentist do të kryejë një pastrim të thellë. Ata do të heqin gurin dhe pllakën nga dhëmbët dhe nën vijën e mishit të dhëmbëve, gjë që mund të ndihmojë që mishrat të ngjiten përsëri tek dhëmbët.

Antibiotikët. Në raste të rënda, dentisti mund të përshkruajë antibiotikë oralë ose të aplikojë një antibiotik lokal.

Kirurgji. Gjatë kësaj procedure, dentisti hap mishrat e përflakur dhe pastron rrënjën e dhëmbit. Pastaj, qepin indin e mishit të dhëmbëve në mënyrë që të ngjitet përsëri në dhëmbë.

Si përparon gingiviti në periodontit?

Nëse gingiviti lihet i patrajtuar, pllaka mund të grumbullohet dhe të përhapet në vijën e mishit të dhëmbëve. Bakteret në pllakë lëshojnë toksina, të cilat irritojnë dhe inflamojnë mishrat.

Kjo shkakton një përgjigje inflamatore kronike në trup, e cila dëmton indin e mishit të dhëmbëve dhe kockën që mban dhëmbët në vend. Rezultati është periodontiti.

Ndërsa mishrat e dhëmbëve prishen, ato tërhiqen nga dhëmbët, duke krijuar xhepa çamçakëzësh. Këto boshllëqe mund të infektohen nga bakteret në gojë, duke shkaktuar edhe më shumë dëmtim të indeve.

Dëmtimi i indeve gjithashtu mund t’i bëjë xhepat më të thellë. Nëse boshllëqet bëhen shumë të mëdha, dhëmbët mund të lirohen për shkak të humbjes së kockave. Xhepat më të thellë gjithashtu mund të nënkuptojnë se është më e vështirë të arrish tek bakteret kur i lani dhe pastroni me fije.

ReplyForward