MENU
klinika

Për çrregullime depresive

Efektet anësore të ilaçit “Trintellix”: Ç’ duhet të dini?

29.07.2021 - 20:20

Nëse po shikoni opsionet e trajtimit për çrregullime të mëdha depresive, mjeku mund të sugjerojë Trintellix (vortioxetine) për ju.

Trintellix është një ilaç me recetë që përdoret për të trajtuar depresionin tek të rriturit. Ilaci vjen si një tabletë që merret nga goja. Nëse Trintellix punon për të trajtuar gjendjen, ju me siguri do ta merrni atë me një plan afatgjatë.

Për më shumë informacion në lidhje me Trintellix, shihni këtë artikull të thelluar mbi ilaçin.

Ashtu si ilaçet e tjera, Trintellix mund të shkaktojë efekte anësore të lehta ose serioze. Vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë. Ju gjithashtu mund të flisni me mjekun për pro dhe kundër përdorimit të Trintellix.

Cilat janë efektet anësore më të zakonshme të Trintellix?

Disa njerëz mund të përjetojnë efekte anësore të lehta ose serioze gjatë trajtimit me Trintellix. Shembuj të disa prej efekteve anësore të raportuara zakonisht të Trintellix përfshijnë:

të përziera dhe të vjella

kapsllëku

goja e thate

diarre

Cilat janë efektet anësore të lehta të Trintellix?

Disa njerëz mund të përjetojnë efekte anësore të lehta gjatë marrjes së Trintellix. Shembuj të efekteve anësore të lehta që janë raportuar me këtë ilaç përfshijnë:

të përziera dhe të vjella

kapsllëku

dhimbje koke

goje e thate

kruarje

diarre

shtim në peshë

Në shumicën e rasteve, këto efekte anësore duhet të jenë të përkohshme. Dhe disa mund të menaxhohen lehtësisht. Por nëse keni ndonjë simptomë të vazhdueshme ose që ju shqetëson, bisedoni me mjekun ose farmacistin. Dhe mos e ndaloni përdorimin e Trintellix përveç nëse mjeku e rekomandon atë.

Cilat janë efektet anësore serioze të Trintellix?

Megjithëse janë të rralla, efektet anësore serioze janë të mundshme nga marrja e Trintellix. Efektet anësore serioze që janë raportuar me Trintellix  përfshijnë:

rreziku i mendimeve dhe sjelljeve vetëvrasëse tek fëmijët dhe të rriturit

sindroma e serotoninës (nivele të larta të serotoninës, një kimikat që trupi e prodhon)

reaksion alergjik

gjakderdhje

mania ose hipomania

glaukoma

nivele të ulëta natriumi

simptoma të tërheqjes, të tilla si ndryshime të humorit ose dhimbje koke, kur ndërprisni marrjen e ilaçit

Nëse zhvilloni efekte anësore serioze gjatë marrjes së Trintellix, telefononi menjëherë mjekun.

A kam një rrezik më të lartë për efekte anësore nga Trintellix nëse jam gjithashtu duke marrë ilaçe të tjera për të trajtuar depresionin?

Është e mundur që marrja e Trintellix me ilaçe të tjera për të trajtuar depresionin do të rrisë rrezikun për efekte anësore.

Nuk rekomandohet marrja e Trintellix me ilacet e tjera kundër depresionit që përmbajnë serotonin. Kjo sepse përdorimi i këtyre barnave së bashku mund të rrisë rrezikun për sindromën e serotoninës (një gjendje e rrezikshme e shkaktuar nga grumbullimi i serotoninës në trup).

Shembuj të ilaceve kundër depresionit që përmbajnë serotonin përfshijnë Zoloft (sertraline), Effexor XR (venlafaxine) dhe amitriptilinë.

Ju gjithashtu nuk duhet të përdorni frenuesit e monoamine oksidazës (MAOI) me Trintellix. Shembuj të MAOI-ve përfshijnë Nardil (fenelzinë) dhe Emsam (selegilinë). Përdorimi i këtyre barnave me Trintellix gjithashtu mund të rrisë rrezikun për sindromën e serotoninës.

Ju duhet të prisni të paktën 14 ditë pasi të keni ndaluar trajtimin me një MAOI para se të filloni Trintellix. Dhe nëse jeni duke ndaluar trajtimin  me Trintellix, duhet të prisni të paktën 21 ditë para se të filloni një MAOI.

Nëse jeni të interesuar të merrni ilaçe të tjera me Trintellix për të trajtuar depresionin, ose nëse Trintellix nuk po ndihmon gjendjen tuaj, bisedoni me mjekun për të gjetur një kurë sa më të përshtatshme për ju.