MENU
klinika

Gjithçka që duhet të dini

Ekzema e fytyrës: Llojet dhe trajtimi

31.07.2021 - 18:58

Ekzema është një gjendje që shkakton lëkurë të thatë. Mund të shfaqet në pjesë të ndryshme të trupit, përfshirë fytyrën, dhe shkon nga e butë në të rëndë.

Ekzema e fytyrës shfaqet si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit. Nuk ka shërim, kështu që mund të keni ndezje të përsëritura ku simptomat zgjasin disa javë, largohen dhe pastaj kthehen.

Ja çfarë duhet të dini për ekzemën e fytyrës, duke përfshirë llojet, shkaqet dhe trajtimin e ndryshëm.

Llojet dhe shkaqet e ekzemës së fytyrës

Ekzema është një gjendje e lëkurës e karakterizuar nga thatësi, kruajtje, inflamacion dhe njolla të ashpra. Këtu keni një vështrim në pesë lloje të ekzemës që mund të ndikojnë në fytyrë.

  1. Dermatiti atopik

Dermatiti atopik është lloji më i zakonshëm i ekzemës, që prek njerëzit e të gjitha moshave. Mund të prekë fëmijët që në moshën gjashtë muajsh.

Është një gjendje kronike. Pra, edhe pse simptomat mund të përmirësohen pas disa javësh ose muajsh, ato zakonisht kthehen gjatë rrjedhës së jetës së një personi.

Shumica e fëmijëve tejkalojnë ekzemën kur të arrijnë moshën 4 ose 5 vjeç, megjithëse ata gjithmonë mund të kenë një tendencë për lëkurë të thatë dhe të ndjeshme.

Simptomat e dermatitit atopik përfshijnë njolla të thata dhe kruajtje në zonën rreth ballit, faqeve dhe syve. Zona të tjera të trupit të prekura zakonisht nga dermatiti atopik përfshijnë pjesën e brendshme të bërrylave dhe pjesën e pasme të gjunjëve.

  1. Dermatiti seborrheik

Edhe pse dermatiti atopik është një formë e zakonshme e ekzemës, dermatiti seborrheik është gjithashtu një lloj i zakonshëm i ekzemës në fytyrë. Dermatiti seborrheik mund të prekë edhe lëkurën e kokës dhe gjoksin. Shkaktohet nga një rritje e tepërt e kërpudhave Malazsezia.

Ka të ngjarë të keni thatësi, kruajtje dhe skuqje rreth vetullave, veshëve dhe vijës së flokëve. Mund të zhvillohet tek foshnjat dhe të rriturit. Njihet si kapaku i djepit tek foshnjat dhe zakonisht zgjat deri në moshën gjashtë muajsh.

Dermatiti seborrheik gjithashtu mund të formohet në lëkurën e kokës. Njerëzit me zbokth ndonjëherë kanë këtë lloj dermatiti në fytyrë.

  1. Dermatiti kontaktues irritues

Produktet që përdorni në fytyrë gjithashtu mund të shkaktojnë thatësi, kruajtje dhe skuqje. Këto përfshijnë larësit e fytyrës, kremrat për eksfolim, kozmetikë, krem kundër diellit dhe produkte të tjera kozmetike.

Dermatiti irritues i kontaktit prek njerëzit e të gjitha moshave, përfshirë foshnjat. Foshnja mund të ketë këtë lloj dermatiti nëse është i ndjeshëm ndaj locionit ose kremrave të foshnjave.

 

  1. Dermatiti alergjik i kontaktit

Dermatiti alergjik i kontaktit ndryshon nga dermatiti i kontaktit irritues, pasi i pari është një përgjigje alergjike në fytyrë.

Nëse jeni alergjik ndaj një përbërësi në një produkt për kujdesin e lëkurës-ose produkteve të tjera që vijnë në kontakt me fytyrën, sistemi imunitar shkakton një përgjigje. Kjo shkakton ekzemë dhe simptoma alergjie si thatësia, kruajtja dhe skuqja.

Dermatiti alergjik dhe irritues i kontaktit mund të prekë zona të tjera të trupit, përveç fytyrës.

  1. Ekzema e ndjeshme ndaj dritës

Ju gjithashtu mund të zhvilloni simptoma të ekzemës në fytyrë nëse jeni të ndjeshëm ndaj dritës së diellit dhe lagështisë.

Ekzema e ndjeshme ndaj dritës është e zakonshme tek fëmijët, por prek edhe të rriturit.

Simptomat mund të jenë të përkohshme, veçanërisht kur shkaktohen nga medikamente si diuretikët ose ilaçet për presionin e lartë të gjakut. Lëkura mund të përmirësohet sapo të ndaloni marrjen e këtyre barnave. Për të tjerët, ekzema e ndjeshme ndaj dritës është një gjendje kronike.

Si të trajtoni ekzemën e fytyrës?

Llojet e ndryshme të ekzemës së fytyrës mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme, kështu që ato shpesh i përgjigjen trajtimeve të ngjashme.

Mbani lëkurën të lagur

Për të lehtësuar simptomat, mbani lëkurën të lagur për të zvogëluar thatësinë dhe për të promovuar shërimin. Kjo ndihmon në zvogëlimin e acarimit dhe kruajtjes, dhe parandalon çarjen e lëkurës.

Përdorni hidratues që trajtojnë ekzemën

Kërkoni në mënyrë specifike hidratues që trajtojnë ekzemën. Këto përfshijnë produkte me përbërës si ceramidet për të përmirësuar barrierën e lëkurës dhe lehtësuar acarimin. Ju gjithashtu mund të aplikoni një krem kortizonik pa recetë për të ndaluar kruajtjen dhe inflamacionin.

Identifikoni dhe shmangni produktet që shkaktojnë acarim

Mund të trajtoni ekzemën e fytyrës duke identifikuar shkaktarët dhe duke hequr burimin e acarimit. Mbani në mend se etiketimi i një produkti si “i ndjeshëm” nuk do të thotë se nuk mund të shkaktojë acarim.

Edhe kështu, zgjedhja e përbërjeve pa aromë ose hipoalergjike dhe produkteve të kujdesit të lëkurës mund të zvogëlojë rrezikun e acarimit.

Aplikoni krem kundër diellit kur jeni jashtë

Vendosja e kremit kundër diellit në fytyrë ndihmon në trajtimin dhe parandalimin e ekzemës së ndjeshme ndaj dritës, ashtu si shmangien e temperaturave ekstreme dhe lagështisë së lartë.

Shkoni tek një mjek nëse hidratuesit  nuk funksionojnë

Aplikimi i kremit hidratues dy herë në ditë, veçanërisht pas pastrimit të fytyrës, ndihmon lëkurën  të mbajë lagështinë. Nëse kremrat hidratues pa recetë nuk funksionojnë, ose nëse ekzema e fytyrës nuk i përgjigjet vetë-mjekimit, atëherë duhet të shkoni patjetër tek një mjek.