MENU
klinika

Nga The Washington Post

Kina dhe Rusia po bëjnë një tjetër përpjekje hipokrite!

21.07.2021 - 16:41

Në momentin që Rusia dhe Kina po përballen me më shumë presion nga qeveritë perëndimore për të ndaluar sulmet kibernetike me qëllim të keq, ata kanë njoftuar një pakt për të punuar së bashku për rregulla të reja për të kontrolluar hapësirën kibernetike.

Në analet e hipokrizisë diplomatike, kjo marrëveshje e re është mahnitëse, madje edhe nga standardet ruse dhe kineze.

Ajo promovon një plan të ri rus për qeverisjen ndërkombëtare të internetit global, edhe pse thekson të drejtën e Rusisë, Kinës dhe shteteve të tjera autoritare “për të rregulluar segmentin kombëtar të internetit” për të redaktuar dhe censuruar atë që njerëzit e tyre mund të shohin.

Marrëveshja e 28 qershorit Rusi-Kinë u zbulua në një postim pak të vërejtur të nesërmen nga ambasada kineze në Moskë, e cila u dërgua tek unë nga një aktivist Evropian i Internetit.

Ai përbën një manifest për kontrollin e përbashkët të Internetit përmes kapjes së organizatave ekzistuese të sponsorizuara nga Kombet e Bashkuara, siç është Unioni Ndërkombëtar i Telekomunikacionit (ITU).

“Palët theksojnë unitetin e pozicioneve në menaxhimin e internetit”, thotë një version i përkthyer i paktit, duke shpjeguar se “Rusia dhe Kina vërejnë nevojën për të forcuar rolin e Bashkimit Ndërkombëtar të Telekomunikacionit dhe përfaqësimin e të dy vendeve në organet e saj drejtuese. ”

 

Ky zgjerim në hapësirën kibernetike të një traktati ekzistues mbi “fqinjësinë e mirë, miqësinë dhe bashkëpunimin” është një shenjë e asaj që zyrtarët e administratës së Biden më thonë se është një rreshtim i thelluar strategjik midis Moskës dhe Pekinit.

Për të zyrtarizuar marrëveshjen, Presidentët Vladimir Putin dhe Xi Jinping zhvilluan një telekonferencë të përbashkët muajin e kaluar, sipas një historie nga agjencia ruse e lajmeve Novosti.

Rreshtimi i Rusisë me Kinën në çështjet kibernetike zbeh çdo shpresë që administrata e Biden mund të ketë pasur se mund të ndajë të dy vendet.

Aleanca e Internetit Moskë-Pekin duhet të ngrejë vetullat sepse kjo vjen në një kohë kur agjensitë e inteligjencës amerikane po zbulojnë prova të reja.

Zbulimi më i fundit i një ndërhyrjeje të tillë ishte zbulimi i së hënës nga administrata Biden se agjencia spiune e Kinës, Ministria e Sigurimit të Shtetit, “përdor hakerat e kontratave kriminale për të kryer operacione kibernetike të pa sanksionuara globalisht”, duke përfshirë një sulm të kompletit Exchange të Microsoft të përdorur nga “dhjetëra mijëra të sistemeve nëpër botë ”, tha një zyrtar i lartë i administratës.

Zyrtari tha se këto operacione kineze tejkalojnë edhe “ndriçimin e hënës” ruse midis shërbimeve të saj të inteligjencës dhe hakerave kriminale.

Edhe ndërsa operativët e inteligjencës ruse dhe kineze përshkallëzojnë sulmet e tyre ndaj Perëndimit, të dy qeveritë po përpiqen të pretendojnë rrugën e lartë si policë në internet – dhe duke denoncuar kompanitë perëndimore të teknologjisë si monopole të rrezikshëm.

Rusët dhe Kinezët po punojnë gjithashtu për të rrëzuar strukturën ekzistuese të qeverisjes së Internetit, në të cilën një grup jofitimprurës i quajtur ICANN koordinon sistemin e emrave të domain-it.

Rusët dhe Kinezët duan ta zëvendësojnë atë me një sistem të drejtuar nga ITU që mund të dominojnë.

Strategjia ruso-kineze për kontrollin e internetit u përshkrua në detaje të pazakonta në një artikull të 12 korrikut nga zyrtarja ruse Olga Melnikova, një drejtore e Departamentit të Sigurisë së Informacionit Ndërkombëtar të Ministrisë së Punëve të Jashtme Ruse. Ai u shfaq në revistën Ruse Çështjet Ndërkombëtare.

“Aktualisht, Interneti është praktikisht një monopol i kontrolluar nga administrata e SHBA,” argumentoi Melnikova, në një përkthim në anglisht të artikullit.

Ajo sulmoi ICANN, panelin e inxhinierëve dhe teknologëve të themeluar në vitin 1998. Melnikova argumentoi se ICANN “është përgjegjës ndaj komunitetit global me shumë palë, domethënë askujt, dhe në fakt kontrollohet ende nga administrata amerikane”.

ICANN e ka kundërshtuar këtë pretendim, duke këmbëngulur se që kur përfundoi një kontratë me Departamentin e Tregtisë në 2016, organizata ka qenë plotësisht e pavarur nga çdo qeveri.

Melnikova argumentoi se për të zëvendësuar kontrollin e SHBA, “opsioni më i mirë do të ishte delegimi i prerogativave të qeverisjes së Internetit në ITU”.

Por ajo u ankua se duke mbështetur kandidatin e tyre, drejtorin e departamentit ITU Doreen Bogdan-Martin, kundër një të nominuari rus, “Amerikanët po përpiqen të marrin kontrollin mbi aktivitetet e ITU”. Uashingtoni përpiqet “të ruajë mundësinë e dominimit teknologjik dhe një monopoli de facto në qeverisjen e Internetit”, shkroi ajo.

Interneti është terren i lartë i shekullit 21, për sa i përket fuqisë ekonomike, politike dhe madje edhe ushtarake.

Por sidoqoftë e përparuar teknologjia, beteja për kontroll është lufta e llogoreve, e zhvilluar në takime dhe forume të errëta dhe organe që përcaktojnë standardet.

“Ne jemi shumë, shumë aktivisht të angazhuar në këtë front,” më tha Sekretari i Shtetit Antony Blinken në një email në maj.

Rusët dhe Kinezët tani kanë krijuar një aleancë për kontroll.

Është inkurajuese që pas katër vitesh nderimi nën Presidentin Donald Trump, Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e tyre në teknokracitë në botë po luftojnë.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washinmgton Post/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Financial Times/ 'Të rindezin marrëdhëniet transatlantike’

‘Venitet’ tensioni tregtar BE – SHBA