MENU
klinika

Trajtimi

Kontraktimi i duarve/ Pse shkaktohet?

23.07.2021 - 16:17

Kontraktimi  Dupuytren është një gjendje që shkakton shtrëngimin ose kontraktimin e fasisë së palmës, indit lidhor që shtrihet nën lëkurën në pëllëmbën e dorës. Për shkak të kontraktimit, gishtat mund të përkulen përgjithmonë, dhe funksioni i dorës është i dëmtuar.

Fasia e palmës është një ind i trashë që shtrihet mbi tendinat dhe poshtë lëkurës së dorës. Fasia është e bashkangjitur si në lëkurën sipër ashtu edhe në strukturat poshtë. Fasia e palmës ndihmon në sigurimin e një sipërfaqeje të fortë, shtrënguese për dorën dhe gishtat.

Shkaqet

Askush nuk e di me të vërtetë se çfarë e shkakton kontraktimin Dupuytren, por dihet mirë se ajo shkon në familje – 60 përqind deri në 70 përqind të individëve kanë një histori familjare të gjendjes. Faktorë të tjerë janë dyshuar të shkaktojnë kontraktimin Dupuytren, të tilla si trauma, diabeti, alkoolizmi, epilepsia dhe sëmundja e mëlçisë, por nuk ka ndonjë lidhje të qartë.

Gjendja është më e zakonshme tek të moshuarit (zakonisht pas moshës 40 vjeç) dhe tek burrat. Ka prova që trauma mund të kontribuojë në zhvillimin e kontrakturës Dupuytren. Është studiuar nëse ngjarje specifike traumatike ose një historia e punës manuale mund të kontribuojë në këtë problem. Mikroskopikisht, ka prova të gjakderdhjes brenda indeve të prekura, dëshmi se trauma mund të kontribuojë në këtë gjendje. Dupuytren shpesh shihet në të dy duart, dhe gjendet po aq shpesh në duar mbizotëruese dhe jo-dominante – dëshmi se ky problem nuk është rezultat i një traume të përsëritur.

Teknikisht, sëmundja Dupuytren i referohet përhapjes së qelizave që shkaktojnë formimin e nyjeve dhe kontrakturave. Kontraktura Dupuytren është rezultat i kësaj përhapje qelizore dhe një manifestim i zakonshëm i sëmundjes Dupuytren. Trajtimi i kontrakturës Dupuytren mund të konsiderohet kur gjendja shkakton vështirësi në kryerjen e detyrave normale ditore.

Për shumë vite, trajtimi në fazat e hershme të kontraktimit ishte një situatë pritjeje. Për shkak se trajtimi kirurgjik është invaziv dhe mund të kërkojë një shërim dhe rehabilitim të zgjatur, ai shpesh rezervohej si një mundësi e fundit nëse simptomat fillojnë të ndërhyjnë shumë në aktivitetet e përditshme.

Kohët e fundit, opsionet më pak invazive të trajtimit kanë dhënë disa shpresa se kontraktura Dupuytren mund të menaxhohet mirë, veçanërisht nëse trajtohet në fazat e hershme të problemit. Sa më keq të jetë kontraktura, aq më e vështirë do të jetë të kesh përsëri funksion normal të duarve. Prandaj, shumë njerëz po kërkojnë mundësi trajtimi më pak invazive, veçanërisht për kontrakturën e fazës fillestare të Dupuytren.

Trajtimi

Ekzistojnë katër opsione kryesore për trajtim aktualisht në dispozicion për trajtimin e kontrakturës Dupuytren:

Vëzhgimi: Vëzhgimi shpesh konsiderohet në fazën e hershme të kontraktimit Dupuytren. Kjo është zakonisht opsioni më i mirë për njerëzit që nuk janë të dëmtuar nga funksioni i dorës. Kjo mund të përfshijë njerëz me kontrakturë minimale ose njerëz që mund të kryejnë të gjitha aktivitetet e tyre të zakonshme.

Aponeurotomia e gjilpërës: Aponeurotomia e gjilpërës është një procedurë e zhvilluar në Francë, e cila vetëm kohët e fundit është bërë më e popullarizuar. Duke mos përdorur prerje, përdoret një gjilpërë për të ndarë kordonët e Dupuytrenit dhe për të rivendosur lëvizjen e gishtit ose lëvizjen e plotë të dorës. Aponeurotomia e gjilpërës është më e suksesshme në fazat e hershme të kontrakturës së Dupuytren.

Injeksionet e kolagjenazës: Kolagjenaza është një enzimë që prodhohet nga një bakter që injektohet në kordonin e Dupuytrenit. Enzima punon për të shpërndarë indin e ngushtë të Dupuytrenit. Një ditë pas injeksionit, pasi enzima ka bërë punën e saj, ju ktheheni te mjeku për të rivendosur lëvizjen e gishtit.

Kirurgjia: Kirurgjia kryhet për të hequr fasinë e palmës nga pëllëmba e dorës. Kirurgjia mund të jetë efektive në rivendosjen e funksionit dhe mund të jetë e nevojshme në fazat e mëvonshme të kontraktimit të Dupuytren. Kirurgjia zakonisht ka një rehabilitim të zgjatur.