MENU
klinika

Nga Financial Times/ Miliona njerëz janë ‘varfëruar rishtas’ nga pandemia

“Ne mund të bëjmë përparim në varfërinë globale”

15.07.2021 - 21:18

Ne jemi mësuar të përsërisim përçarjet që pandemia Covid-19 ka vendosur në jetën tonë, të tilla si lëvizja e zvogëluar, ndërprerja e marrëdhënieve normale shoqërore, dhuna në familje, detyrimi financiar, çështjet e shëndetit mendor dhe rritja e varfërisë dhe pabarazisë.

Simulimet tona, të kryera një vit më parë, zbuluan se 131 deri në 547 milion njerëz, globalisht, mund të jenë bashkuar në radhët e “të varfërve rishtazi”, potencialisht duke rikthyer vitet e progresit. Ndërsa shikojmë drejt së ardhmes, nëse tema e varfërisë ngrihet, ne mund të dëshirojmë të shohim larg.

Por çfarë nëse nuk do të ishte kështu? Po sikur veprimi strategjik nga Global Britania të zhvendosë trajektoren?

Në dhjetor 2013, Mbretëria e Bashkuar udhëhoqi përgjigjen ndërkombëtare kur Ebola goditi Sierra Leone, duke punuar së bashku me partnerët për t’i dhënë fund shpërthimit me shpejtësi, ndërsa trajnonte punonjës mjekësorë dhe mbështeste shërimin e hershëm në shëndetësi, arsim dhe mbrojtje sociale. Skenari më i keq u shmang dhe, në Mars 2016, Sierra Leone u shpall pa Ebola.

Ndikimet e varfërisë të asaj përgjigjeje të Ebola-s më pas u bënë të dukshme në vitin 2020, kur hulumtimi i ekipit tonë, financuar nga Departamenti i atëhershëm i Mbretërisë së Bashkuar për Zhvillim Ndërkombëtar – tregoi tendencat në uljen shumëdimensionale të varfërisë. Ne zbuluam se, gjatë pandemisë dhe reagimit të Ebola-s, nivelet shumë dimensionale të varfërisë në Sierra Leone ranë nga 74 përqind në 58 përqind – ulja më e shpejtë për çdo vend. Midis 2013 dhe 2017, barra e tmerrshme e varfërisë nuk u rrit; ra, ashpër.

Kohët e fundit, raporti Global Multidimensional i Varfërisë i Indeksit 2020 tregoi se, para pandemisë Covid, 65 nga 75 vendet e studiuara, duke llogaritur 5 miliardë njerëz, kishin arritur një ulje të konsiderueshme të varfërisë akute shumëdimensionale. Kjo përcaktohet si familje që përjetojnë privime të shumëfishta, të tilla si kequshqyerja, vdekshmëria e fëmijëve, mungesa e shkollimit, higjena joadekuate, uji i pasigurt, pa energji elektrike, strehime rrëshqitëse, etj.

Pra, edhe pse i afrohemi 18 muajve të pandemisë aktuale Covid-19, dhe duket e frikshme të vlerësosh uljen e varfërisë në një shkallë të ngjashme me atë të Sierra Leone, kjo mund të jetë e mundur.

Ndërsa pandemia është përhapur dhe evoluar, vend pas vendi ka vendosur të investojë në mbrojtjen sociale, sistemet shëndetësore, krijimin e vendeve të punës dhe masat stimuluese ekonomike për t’u rikthyer më mirë. Këtë vit, Britania e Madhe gjithashtu ka një zë kryesor në samitet G7, G20, COP26, Edukimi Global dhe Sistemet Ushqimore dhe Ushqimit për Rritjen.

Po sikur ta përdorte atë zë për të konsoliduar një paradigmë të re, të bazuar në kërkime dhe të dhëna të fundit, dhe të krijonte një trashëgimi të re të përulësisë së shkathët dhe bashkëpunimit të nënvlerësuar?

Bazuar në indeksin global shumëdimensional të varfërisë (MPI), krijuar me mbështetjen e Mbretërisë së Bashkuar dhe që mbulon 5.9 miliardë njerëz, ka pika të qarta për veprim që mund ta bëjnë këtë vit një pikë kthese drejt përfundimit të varfërisë akute në të gjitha format e saj:

Vendosni zërin dhe energjinë e Britanisë pas një axhende të integruar, jo të thyer. Përgjigjet më efektive me kosto ndaj varfërisë shumëdimensionale janë multisektoriale, jo me varka. Po sikur Britania të përdorte të gjitha takimet e vitit 2021 për të mbrojtur një strategji të bashkuar, me ndikim të lartë për adresimin e disavantazheve, siç e tha ekonomisti indian Amartya Sen, “duke goditur dhe zvogëluar” jetën e njerëzve të varfër. Në vend që të kemi strategji të pavarura për arsimimin, ushqimin ose të ushqyerit, a mund të ketë një grup të qëllimeve thelbësore, të qëndrueshme, të matura rregullisht? Qëllimet në të cilat janë të spikatur ulja e varfërisë sipas masës së vijës së varfërisë 1,90 dollarë në ditë dhe indeksit global shumëdimensional të varfërisë? Para-pandemisë, 47 vende ishin në rrugën e duhur për të ulur varfërinë shumëdimensionale në gjysmë ose më shumë midis 2015 dhe 2030, kjo mund të bëhet.

Përqendrohuni tek fëmijët. Sipas MPI globale, 1.3 miliard njerëz janë multidimensionalisht të varfër. Nga këta, gjysma janë fëmijë, nën 18 vjeç. Një në tre fëmijë në 100+ vende në rajonet në zhvillim është shumëdimensionalisht i varfër, në krahasim me një në gjashtë të rritur. Duke përdorur të dhënat globale MPI, ne mund të identifikojmë gjininë e këtyre fëmijëve. Ne e dimë përbërjen e varfërisë së tyre, madhësinë e familjes së tyre dhe nëse të gjithë fëmijët në grupmoshën e tyre janë të privuar apo jo. Kjo dëshmi mund të informojë një strategji me ndikim të lartë.

Njohin protagonistët. Varfëria mund të duket e frikshme nëse dëmshpërblimi i saj do të ishte mbi të gjitha qeveritë. Por, siç na kujton Sen, personat e varfër nuk janë viktima pasive të strategjive dinake të zhvillimit. Përkundrazi, studimet me pjesëmarrje që këshillohen me ata që janë larguar nga varfëria zbulojnë se, në më shumë se tre të katërtat e rasteve, ata citojnë iniciativën e tyre si nxitësi më i rëndësishëm i ndryshimit. Njohja e vendosmërisë së çeliktë, krijimtarisë dhe depërtimit të protagonistëve të varfërisë, njerëzve të varfër dhe komuniteteve të tyre, ndryshon natyrën e detyrës.

Kthehu te Azia e Jugut, si dhe Afrika nën-Sahariane. Më shumë se 84 përqind e njerëzve të varfër shumëdimensionalë jetojnë në Azinë Jugore (530m) dhe Afrikën sub-Sahariane (558m). Në periudhën më të fundit, vendet e Azisë Jugore gjithashtu ulën MPI-në më të shpejtë të çdo rajoni. India pa 270 milion njerëz të lënë varfërinë shumëdimensionale në dekadën deri në 2015/16. Në Bangladesh, ishte 19 milion në vetëm pesë vjet, 2014-19. Të vlerësosh dhe vazhdosh këto trajektore është jetike.

Ne kemi të dhënat dhe dimë kornizën për një strategji për të përmbushur qëllimet globale të zvogëlimit të varfërisë. Kjo strategji kërkon bashkëpunim ndërkombëtar, angazhim të përbashkët dhe udhëheqje globale. Pandemia nuk duhet të ndryshojë progresin e madh që është bërë në dekadat e fundit në tejkalimin e varfërisë. Përkundrazi, mund të jetë një nxitës, një thirrje zgjimi, baza për një vendosmëri të re për të ndërtuar një botë më të mirë për fëmijët e sotëm dhe brezat e nesërm. Ky vit i samiteve 2021 dhe roli kryesor global i Mbretërisë së Bashkuar, ofron platformën për të shfrytëzuar atë mundësi si një pjesë qendrore e vizionit të Britanisë Globale.

*Sabina Alkire drejton Iniciativën e Oxfordit për Varfërinë dhe Zhvillimin Njerëzor në Departamentin e Zhvillimit Ndërkombëtar në Universitetin e Oksfordit

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Koronavirusi/ Paralajmërimi i FMN-së

“Depresioni më i thellë që nga vitet ’30”

Raporti i Bankës Botërore: Janë shtuar të varfërit

“Pandemia zhyti Ballkanin në recesion të thellë”

Nga AlJazeera: Amerikanë do shpenzojnë apo do kursejnë?

A do shërohet ekonomia nga kontrollet stimuluese të Biden?