MENU
klinika

Maqedoni e Veriut

Nga nesër aplikohet për pasaporta me emrin e ri

04.07.2021 - 12:49

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev ka bërë me dije se duke filluar nga data 5 korrik të gjithë pasaportat e shtetasve maqedonas do të jenë me emrin e ri të vendit, “Republika e Maqedonisë së Veriut”.

Zaev, ka bërë me dije se do të jetë shtetasi i parë që do të aplikojë dhe do të marrë pasaportën e parë me emrin e ri të vendit, sipas Marrëveshjes së Prespës.

Zaef , duke iu referuar zbatimit të Marrëveshjes së Prespës, tha se ka shumë që është bërë nga të dy palët deri më tani, por ka edhe shumë që duhet të bëhen, ndërsa ai shprehu sigurinë se federata e futbollit do të ndryshojë emrin.

“Ne tashmë kemi filluar bisedimet me federatat e sporteve. Shumë prej tyre kanë ndryshuar titullin e tyre sipas Kushtetutës, sepse ata përfaqësojnë Maqedoninë e Veriut. Besoj se këtë do ta arrijmë me federatën e futbollit të Maqedonisë Veriore, sepse ata duhet të ndjekin emrin kushtetues të shtetit. Marrëveshja e Prespës thotë qartë se çfarëdo që shteti përfaqëson dhe financohet prej tij nga buxheti i shtetit duhet të ndryshojë titullin e saj, në përputhje me Kushtetutën,” ka thënë Zaev.

Ai gjithashtu tha se në përputhje me Marrëveshjen, vendi i Prespës ka të drejtë të përdorë kodin MK dhe MKD (me përjashtim të targave të makinave në të cilat shtypet kodi NMR ) dhe shtoi se ai pret nga pala greke të vazhdojë me targat e zëvendësimit në rrjetin e saj rrugor në të cilin vendi i saj është renditur si IRJM ose IRJM.

Ndër të tjera Zaef është shprehur se pret që Parlamenti Grek të ratifikojë së shpejti memorandumet e bashkëpunimit midis Greqisë dhe Maqedonisë Veriore.