MENU
klinika

Nga Financial Times/ Ku do fokusohet Pekini?

Pesë gjëra për tu mbajtur nën vëzhgim për Kinën

14.07.2021 - 17:53

Rritja ekonomike e tremujorit të parë të Kinës ishte kryesisht një reflektim i asaj se sa u godit ekonomia e dytë më e madhe e botës nga pandemia Covid-19 në fillim të vitit të kaluar, sesa fuqia e rimëkëmbjes së saj.

Ndërsa produkti i brendshëm bruto u rrit më shumë se 18 përqind në vit midis janarit dhe marsit, rritja e tij gjatë tremujorit të fundit të vitit 2020 ishte vetëm 0.6 përqind.

Kina pritet të postojë një numër vjetor me rreth 8 përqind kur Byroja Kombëtare e Statistikave zbulon vlerësimin e saj për rritjen e tremujorit të dytë të Enjten. Fokusi, megjithatë, do të jetë në shenjat e ngadaltësisë ekonomike dhe nëse këto janë mjaft shqetësuese që qeveria të rregullojë politikën.

Këtu janë pesë gjëra për të parë pas njoftimit të së enjtes.

A do të ngadalësohet prodhimi industrial dhe investimi në asete fikse?
Ekonomia e Kinës mori një nxitje të madhe nga prodhimi industrial, me 24.5 përqind nga viti në vit në tremujorin e parë dhe investimet e aseteve fikse, të cilat u rritën me 25.6 përqind nga viti në vit në Mars.

Të dy janë të lidhur me modelin e rritjes “me cilësi të ulët” të nxitur nga borxhet që zyrtarët kinezë, të udhëhequr nga Liu He, nënkryeministri, duan të largohen nga, por i toleroi për të ndihmuar vendin të rimëkëmbet nga pandemia. Gjatë muajve të fundit ato janë zbutur. Rritja e prodhimit industrial u rrit 15.4 përqind nga viti në vit në maj, ndërsa rritjet vjetore të investimeve të aseteve fikse ranë nën 10 përqind si në prill dhe maj.

A do të hyjë Kina në një cikël të ri lehtësimi?
Banka Popullore e Kinës të Premten uli sasinë e rezervave që bankat duhet të mbajnë me 50 pikë bazë, në 8.9 përqind mesatarisht. Ishte ulja e parë e tillë që nga marsi i vitit 2020.

Analistët janë të ndarë nëse banka qendrore tani do të përshpejtojë lehtësimin monetar. Wei Yao, një ekonomist në Société Générale, mendon se do të ndodhë. “Ky mjet nuk përdoret kurrë kur ekonomia po ecën mirë,” vuri në dukje ajo, duke shtuar se një ulje tjetër rezervë kishte të ngjarë para fundit të vitit, si dhe një ulje e mundshme e normës së interesit në 2022.

Të tjerët, megjithatë, e mbajnë bankën qendrore në fjalën e saj kur tha se ulja e rezervave të javës së kaluar kishte për qëllim kryesisht për të kundërshtuar likuiditetin e reduktuar pasi skadojnë lehtësitë e huazimit afatmesëm.

“Qëllimi kryesor për uljen është të ulë kostot për kompanitë duke ulur kostot për bankat,” tha Larry Hu, shefi ekonomist i Kinës në Macquarie. “Ne nuk mendojmë se prerja sinjalizon një cikël të ri lehtësimi ose një ngadalësim ekonomik më të keq se sa pritej përpara.”

A do të tejkalojë qëllimi i Liut për të përmbajtur rreziqe financiare shqetësimet e ngadalësimit ekonomik?

Shkurtimi i rezervave të PBoC erdhi vetëm dy ditë pasi këshilli i shtetit, kabineti i Kinës, e nxiti atë ta bëjë këtë. Por banka qendrore kishte injoruar një thirrje të ngjashme nga qeveria në qershor 2020, në një shenjë të tensionit gjithnjë të pranishëm midis zyrtarëve të shqetësuar për rreziqet financiare dhe atyre më të shqetësuar për nxitjen e rritjes.

Ata në kampin e Liu janë të shqetësuar se politika më e lirë monetare mund të nxisë huazime të pamatura, të cilat kontribuan në një valë të mospagimit të bonove në dy nga provincat më të mëdha industriale të Kinës vitin e kaluar. Menaxheri më i madh i borxhit të keq të Kinës dhe disa nga zhvilluesit më të mëdhenj të pronave të vendit po luftojnë gjithashtu për të ristrukturuar ngarkesat e tyre të borxheve.

“Kina po mbaron kohën për t’u marrë me malin e saj të borxheve të këqija dhe rrezikun financiar që rezulton”, tha Diana Choyleva në Enodo Economics, duke shtuar se 2021 do të ishte ndoshta “një vit i qartë binar” për ekonominë kineze.

Por mbështetja e rritjes ekonomike është gjithmonë një përparësi gjatë krizave të tilla si pandemia, si dhe përpara ngjarjeve të rëndësishme politike siç është festimi i partisë Komuniste Kineze për njëqindvjetorin e saj këtë muaj. Ky tension do të vazhdojë ndërsa partia përpiqet të gjejë një ekuilibër midis rritjes së rritjes dhe zvogëlimit të rreziqeve financiare përpara kongresit të 20-të të partisë të vitit të ardhshëm, në të cilin Presidenti Xi Jinping pritet të fillojë një mandat të tretë të paparë në pushtet.

A do të zbuten kufizimet në shpenzimet e qeverisë lokale?
Një shenjë se kush po fiton argumentin e politikës do të jetë emetimi i bonove dhe investimi nga automjetet e qeverisë lokale, të cilat luajnë një rol qendror në investimet në infrastrukturë.

Investimi i përgjithshëm në infrastrukturë ra 3.6 përqind nga viti në vit në maj, rënia e parë vjetore që nga shpërthimi i vitit të kaluar Covid në Wuhan mbylli pjesën më të madhe të ekonomisë së Kinës. Emetimi i obligacioneve me qëllim të veçantë arriti në vetëm Rmb1.2tn (186 miliardë dollarë) gjatë pesë muajve të parë të këtij viti, krahasuar me Rmb2.3tn gjatë së njëjtës periudhë të vitit të kaluar.

A do të pengojë strategjia kovid e Kinës rritjen?
Ndërsa Kina mbetet në rrugën e duhur për të vaksinuar plotësisht 70 përqind të popullsisë së saj deri në fund të vitit, ajo nuk tregon asnjë shenjë braktisjeje të qasjes së saj “zero-Covid” ndaj pandemisë. Kjo ndoshta do të kufizojë udhëtimet përbrenda dhe përbrenda në nivele të papërfillshme deri të paktën përmes Lojërave Olimpike Dimërore të vitit të ardhshëm në Pekin, ndërsa gjithashtu do të marrë masa ekstreme sa herë që ndodhin shpërthime. Përgjigja drakoniane ndaj një grupi të infeksioneve të fundit në një nga portet më të mëdha të vendit rezultoi në përçarje të madhe për eksportuesit.

Një kujtesë se ndërsa Kina ka përmbajtur me sukses pandeminë, ndikimi i saj në disa sektorë të ekonomisë do të vazhdojë të ndihet mirë edhe vitin e ardhshëm, në mos më gjatë.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Bloomberg/ Çfarë synon me këtë strategji?

‘Romanca’ e Kinës me objektivin e rritjes së PBB

Interpol nxjerr prapaskenat e rënda të efekteve të COVID-19 në Shqipëri

“Pritet rritje e prodhimit të kanabisit, korridoret e trafikut dhe qarkullimi i parave”