MENU
klinika

Arsyeja

Pse keni diarre pas heqjes së tëmthit?

24.07.2021 - 07:44

Disa njerëz të cilët kanë hequr fshikëzën e tëmthit – një procedurë e njohur si një kolecistektomi – e gjejnë veten duke u marrë me probleme të vazhdueshme të tretjes. Në mënyrë tipike, këto simptoma përfshijnë dhimbje barku ose nevojë urgjente për të shkuar në banjë pas ngrënies

Jeta me dhe pa fshikëzën e tëmthit.

Nuk është problem të jetosh pa fshikëzën e tëmthit, e cila është një nga arsyet që heqja e fshikëzës së tëmthit është zakonisht trajtimi i rekomanduar për problemet e fshikëzës së tëmthit. Detyra kryesore e fshikëzës është të ruajë tëmthin (një substancë e nevojshme për tretjen e yndyrnave) dhe të sekretojë lëngun e tëmthit në zorrën e hollë në përgjigje të marrjes së ushqimeve që përmbajnë yndyrë.

Pa fshikëzën e tëmthit, mëlçia vazhdon të prodhojë lëngje biliare, por në vend që të dërgohet në fshikëzën e tëmthit për ruajtje, lëngu kalon në zorrën e hollë.

Komplikimet e heqjes së fshikëzës së tëmthit

Shumicën e kohës, trupi përshtatet me humbjen e fshikëzës së tëmthit. Sidoqoftë, ka disa probleme të mundshme që njerëzit mund të përjetojnë pas heqjes së fshikëzës së tëmthit.

*Diarre postkolecistektomie

Përafërsisht 25% e njerëzve të cilëve u është hequr fshikëza e tëmthit do të përjetojnë probleme të përsëritura me diarre, një gjendje e njohur si diarre postkolecistektomie.

Ky problem rezulton nga fakti se pa fshikëz tëmthi, nuk ka asgjë për të rregulluar sasinë e lëngut që kalon në zorrën e hollë. Sasia më e lartë e këtij lëmgu mund të krijojë feçe që janë të holluar me ujë dhe më të shpeshta. Për fat të mirë, për shumicën e këtyre individëve, ky problem do të zgjidhet vetvetiu ngadalë me kalimin e kohës.

* Mosfunksionimi i sfinkteri të Oddi

Nëse po përjetoni dhimbje të vazhdueshme të barkut pas heqjes së fshikëzës së tëmthit, ju mund të flisni me mjekun për një problem të mundshëm të muskulit unazor Oddi (SO).

Sfinkteri i Oddi është një valvul që gjendet brenda zorrës së hollë që rregullon rrjedhën e lëngjeve biliare dhe pankreasit. Një numër shumë i vogël i njerëzve mund të përjetojnë mosfunksionim të muskulit unazor të  Oddi (SOD), një çrregullim funksional gastrointestinal (FGD). Në SOD, muskul unazor nuk hapet  siç duhet, duke parandaluar hyrjen e lëngjeve biliare dhe pankreasit në zorrën e hollë.

SOD karakterizohet nga dhimbje në rajonet qendrore dhe të sipërme të djathtë të barkut që zgjat të paktën 30 minuta dhe përhapet në shpinë ose shpatull.

Ky lloj i dhimbjes zakonisht ndodh pak kohë pas ngrënies. Disa njerëz raportojnë të përziera dhe të vjella. Simptomat e dhimbjes së SOD mendohet të jenë rezultat i akumulimit të tepërt të lëngjeve në kanale.

SOD më së shpeshti shihet te pacientët postkolikistektomi ose tek ata që kanë pankreatit. Është e vështirë të vlerësosh prevalencën aktuale të SOD pas heqjes së fshikëzës së tëmthit pasi studimet raportojnë prevalencë që varion nga vetëm 3% deri në 40% . SOD mund të trajtohet me ilaçe ose një procedurë të njohur si kolangiopankreatografia retrograda endoskopike (ERCP)

*IBS pas heqjes së fshikëzës së tëmthit

Megjithëse, në mënyrë anekdotale, shumë njerëz me IBS raportojnë se problemi i tyre filloi pas heqjes së fshikëzës së tëmthit, nuk ka shumë hulumtime klinike mbi këtë temë. Sidoqoftë, studiuesit kanë filluar të shikojnë një gjendje të quajtur malabsorbimi i acidit biliar (BAM) dhe lidhja e tij me vështirësitë kronike të diarresë.

Njerëzit të cilëve u është hequr fshikëza e tëmthit mund të jenë në rrezik për BAM, një gjendje në të cilën ka mosfunksionim me mënyrën se si acidet biliare përpunohen brenda trupit. Kërkimet mbi këtë temë janë akoma të pakta, prandaj është më mirë të punoni me mjekun për të diagnostikuar dhe zgjidhur këtë çështje.

Një diagnozë e saktë është e nevojshme që të mund të merrni planin e duhur të trajtimit. Në disa raste, diarreja në vazhdim pas heqjes së fshikëzës së tëmthit mund të ndihmohet nga një klasë ilaçesh të njohur si acidi i tëmthit- agjentë lidhës (“sekuestrues të acidit biliar”), përfshirë:

Questran (kolestraminë)

ËelChol (koleselam)

Kolestid (kolestipol)

Aktualisht nuk rekomandohet përdorimi i këtyre barnave për sindromën e zorrës së irrituar mbizotëruese të diarresë (IBS-D), duke përmendur mungesën e studimeve. Por, ekspertët e kuptojnë se këto ilaçe mund të jenë të dobishme në disa raste, duke këshilluar që përdorimi i tyre të lihet nën kujdesin e mjekut.

Probiotikët mund të ndihmojnë bakteret e shëndetshme të zorrëve të mbajnë nivelet e duhura dhe të ndihmojnë në tretje. Disa studime gjithashtu vërejnë se probiotikët mund të ndihmojnë në uljen e kolesterolit, i cili është i dobishëm për njerëzit që nuk kanë më fshikëz të tëmthit.