MENU
klinika

Ja pse ndodh

Pse keni ethe, por jo temperaturë?

31.07.2021 - 18:56

Ndjenja e etheve ose nxehtësisë mund të jetë një nga shenjat e para të temperaturës së lartë. Sidoqoftë, është gjithashtu e mundur të ndiheni të ethe, por të mos keni një temperaturë aktuale. Kushtet themelore mjekësore, luhatjet e hormoneve dhe mënyra e jetesës mund të kontribuojnë në këto ndjenja.

Ndërsa një ndjenjë ethe e rastit nuk është domosdoshmërisht një arsye për shqetësim, ndjenjat e të pasurit ethe pa një rritje të temperaturës së trupit mund të nënkuptojnë një gjendje mjekësore të padiagnostifikuar.

Çfarë konsiderohet ethe?

Një ethe konsiderohet një temperaturë e trupit që është më e lartë se normalja juaj personale. Temperatura mesatare e trupit ose temperatura “normale” është 36.5-37 gradë celsius. Sidoqoftë, disa njerëz mund të jenë pak më të ftohtë ose më të nxehtë.

Përjetimi i etheve është më së shpeshti një tregues se trupi po përpiqet të luftojë një infeksion. Ndërsa është e pakëndshme, ethet janë një mekanizëm i rëndësishëm për trupin për të luftuar viruset dhe bakteret. Ethet mund të jenë gjithashtu një shenjë e inflamacionit themelor.

Ndjenja e etheve pa pasur një temperaturë të lartë të trupit gjithashtu mund të jetë e pakëndshme, por mund të tregojë një larmi çështjesh të ndryshme që nuk përfshijnë infeksione.

Shkaqet mjekësore

Disa kushte themelore mjekësore mund të shkaktojnë ndjenjën e etheve pa shkaktuar temperaturë. Këtu janë disa shkaqe të mundshme për t’u marrë parasysh:

*Ankthi

Ndjenja e ankthit mund të shkaktojë ethe. Ndërsa është i ngjashëm me një ethe psikogjene ose emocionale, ankthi mund t’ju bëjë të ndiheni të nxehtë pa rritur domosdoshmërisht temperaturën bazë të trupit.

Simptoma të tjera të ankthit mund të përfshijnë:

tensioni i muskujve

shqetësim

shqetësim i tepruar

lodhje

nervozizëm

rritje e rrahjeve të zemrës ose palpitacione të zemrës

*Diabeti

Të kesh diabet të tipit 1 ose të tipit 2 herë pas here mund të të bëjë të ndihesh më i nxehtë se normalisht. Ju mund t’i vini re veçanërisht këto efekte gjatë muajve më të nxehtë dhe të lagësht. Kjo mund të shkaktohet nga:

mënyra se si temperaturat më të larta ndryshojnë insulinën

një ndjeshmëri më e lartë ndaj dehidrimit, e cila mund t’ju bëjë të ndiheni më të etur

ndryshimet në gjëndrat e djersës, të cilat mund ta bëjnë më të vështirë për trupin të ftohet vetë në temperatura më të nxehta

*Hipertireoza

Një gjëndër tiroide tepër aktive (hipertiroidizëm) mund të çojë në ndjeshmëri ndaj nxehtësisë për shkak të një fluksi të hormoneve tiroide në rrjedhën e gjakut. Skuqja dhe djersitja e tepërt janë gjithashtu të mundshme.

Simptoma të tjera të zakonshme të hipertiroidizmit përfshijnë:

nervozizëm

ankthi

rrahje të shtuar të zemrës

pagjumësi

ciklet menstruale të anashkaluara

humbje peshe pa dashje

rritja e lëvizjeve të zorrëve

dobësia e muskujve

flokë të hollë ose të brishtë

*Sklerozë e shumëfishtë

Skleroza e shumëfishtë (MS) gjithashtu mund të shkaktojë ndjeshmëri ndaj nxehtësisë në disa njerëz. Në fillim, mund të vëreni shikim të paqartë së bashku me ethe. Sidoqoftë, ndjeshmëria ndaj nxehtësisë gjithashtu mund të çojë në më shumë dëmtime nervore dhe simptoma të mëvonshme neurologjike.

Simptomat më të zakonshme të MS përfshijnë:

spazma e muskujve

probleme me lëvizjen dhe ekuilibrin

ndryshimet e shikimit

ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje

probleme të zorrëve dhe fshikëzës

çështje të shëndetit mendor

probleme me të menduarit dhe të mësuarit

vështirësi në të folur

probleme me gëlltitjen

dhimbje

lodhje e tepruar

Bisedoni me mjekun nëse ndjeni ethe kronike pavarësisht se bëni ndryshime në stilin e jetës. Ata mund të kryejnë teste diagnostike, të tilla si analiat e gjakut, për të ndihmuar në përjashtimin e shkaqeve të mundshme. Nëse jeni duke marrë ndonjë ilaç, ata mund të rregullojnë llojin e ilaçit dhe gjithashtu mund të rregullojnë dozën.

Është e mundur të ndjeni  ethe, por të mos keni ethe, dhe ka shumë shkaqe të mundshme. Disa kushte themelore mjekësore mund të rrisin intolerancën ndaj nxehtësisë, ndërsa disa ilaçe që merrni mund të jenë gjithashtu fajtorë. Shkaqe të tjera mund të jenë të përkohshme, të tilla si ushtrimet në vapë.

Nëse vazhdoni të ndjeni  ethe pavarësisht rregullimeve të stilit të jetesës, bisedoni me një profesionist për hapat e ardhshëm.