MENU
klinika

Jeni gati?

Shi meteorësh gjatë gushtit

21.07.2021 - 09:49

Meteorët e shpeshtë dhe të ndritshëm që fluturojnë nëpër qiell janë afër falë reshjeve të meteorëve Perseid, i cili do të zgjasë deri më 24 gusht.

Meteorët vijnë nga kometa e njohur si “109P/Swift-Tuttle”, e cila sjell këtë shi meteorësh çdo verë.

Çdo vit Toka shkon rreth Diellit, ajo kalon nëpër një shteg pluhuri të lënë pas nga kjo kometë. Ato grimca në shteg pastaj përplasen me atmosferën tonë dhe shpërbëhen për të krijuar shiun e bukur të meteorëve dhe topat e zjarrit që ne shohim në qiellin e natës së verës.

Shiu i meteorëve, i cili filloi më 14 korrik të këtij viti, është emëruar pas konstelacionit Perseus, e cila është zona në qiell nga e cila duket se vijnë meteorët kur shikojmë nga Hemisfera Veriore.

Në kulmin e saj rreth mesit të gushtit, ju mund të shihni deri në 100 meteorë në orë, duke e bërë atë “shiun më të mirë të meteorëve të vitit”, raporton NASA. Kulmi i meteorëve pritet rreth datave 11-13 gusht.

Për shikimin më të mirë të shiut të meteorit, largohuni nga ndërtesat dhe dritat e qytetit dhe shikoni në qiell. Qiejt e pastër janë kyç.