MENU
klinika

Ndikimi

A janë karriget e masazhit të këshillueshme gjatë shtatzënisë?

05.08.2021 - 20:35

Nuk është e panjohur  që të qenit shtatzënë ndonjëherë mund të jetë e pakëndshme – dhe jo vetëm në ditën e lindjes së foshnjës. Të gjithë muajt para lindjes mund të sjellin dhimbje dhe goditje.

Nëse po mendoni të kënaqeni me ndonjë  pedikyr ose një masazh, mund të pyesni nëse një karrige masazhi elektrike (ajo në të cilën uleni për të bërë një pedikyr) është e sigurt për t’u përdorur gjatë shtatzënisë.

Ashtu si me shumë gjëra të tjera gjatë shtatzënisë, nuk ka një përgjigje përfundimtare – por shumë ekspertë do t’ju thonë se këto karrige masazhi janë të sigurta për sa kohë që i përdorni ato në mënyrë të përshtatshme.

Ja çfarë duhet të dini rreth faktit pse përdorimi i karrigeve të masazhit gjatë shtatëzanisë ndonjëherë është i diskutueshëm dhe çfarë duhet të keni parasysh nëse vendosni të bëni atë.

A është e sigurt të përdorni një karrige masazhi gjatë shtatëzanisë?

Një karrige elektrike për masazh është vetëm një karrige, dhe ju uleni gjatë gjithë kohës gjatë shtatëzanisë, kështu që mund të pyesni se cila është dilema e madhe. Epo, ka tre shqetësime kryesore që lidhen me përdorimin e një karrigeje masazhi elektrike gjatë shtatzënisë:

Dridhja mund të dëmtojë fëmijën.

Pikat e presionit të akupresionit mund të shkaktojnë lindje të hershme.

Nëse karrigia ka një funksion ngrohjeje, mund të nxeheni shumë, gjë që mund të dëmtojë fëmijën.

A ka ndonjë vlefshmëri për këto shqetësime? Me pak fjalë, jo.

Ndërsa ka pasur pretendime se një karrige masazhi mund të çojë në abort ose lindje të parakohshme, nuk ka dëshmi se kjo është e vërtetë.  Karriget e masazhit të përdorura sipas synimit janë përgjithësisht të sigurta kur jeni shtatzënë.

Le të hedhim një vështrim më të afërt në secilin shqetësim të mundshëm:

Dridhje. Dridhja që merrni nga një karrige masazhi në përgjithësi nuk është aq e fortë sa të shkaktojë ndonjë dëm. Dhe edhe nëse keni përdorur mjedisin më të lartë, nuk ka rrezik për barkun sepse jeni në një pozicion ulur.

Akupresura. Po kështu, presioni i aplikuar në këto karrige nuk është aq intensiv sa të shkaktojë lindje. Në fakt, pikat e presioni gjaktë lindjes kërkojnë presion të qëndrueshëm, jo atë që do të merrnit nga një karrige masazhi.

Nxehtësia Edhe pse nxehtësia nga një karrige masazhi ndoshta do të jetë mjaft e butë, është gjithmonë një ide e mirë të keni parasysh mbinxehjen gjatë shtatzënisë. Është e rrezikshme të rrisni shumë temperaturën e trupit kur jeni shtatzënë. Kjo është arsyeja pse gjërat si vaskat e nxehta, saunat dhe joga e nxehtë nuk rekomandohen.

Në përgjithësi, përdorimi i një karrige masazhi në mënyrë të përshtatshme nuk paraqet shumë rrezik për një grua shtatzënë.

Kur duhet të shmangni një karrige masazhi gjatë shtatzënisë?

Nëse jeni të shqetësuar për përdorimin e një karrigeje masazhi elektrike gjatë shtatzënisë, mund ta eleminoni si mundësi për disa kohë. Disa njerëz mund ta kenë veçanërisht të pakëndshme në tremujorin e parë dhe gjatë 4 javëve të fundit të shtatzënisë.

Për më tepër, ju thjesht mund të dëshironi të shmangni karrigen e masazhit gjatë shtatëzanisë për arsye të tjera, të tilla si:

Sëmundja e mëngjesit. nëse keni të vjella të rënda në mëngjes, e gjithë ajo tronditje  mund t’ju bëjë të keni përziera.

Dhimbje të nervit shiatik. Nëse keni dhimbje të nervit shiatik, mund të mendoni se marrja e një masazhi është një ide e mirë. Por në fakt mund të shkaktojë më shumë dhimbje duke irrituar nervat dhe muskujt tashmë të ndjeshëm ose të mbingarkuar.

Dhimbje shpine. I njëjti parim vlen edhe për dhimbjen e shpinës. Me shtatzëninë, dhimbja e shpinës mund të jetë e ndërlikuar dhe ju mund të irritoni zonën.

Nëse keni shumë dhimbje, është një ide e mirë të flisni me një mjek pse doni të përdorni një karrige masazhi.

Do të ishte më mirë nëse flisni me mjekun për çdo dhimbje që ndjeni.  Dhimbja e shpinës, për shembull, mund të jetë një shenjë e lindjes së parakohshme.