MENU
klinika

Nëse keni sëmundje të veshkave...

A mund të përdorin Ibuprofen personat me diabet?

02.08.2021 - 14:01

Medikamentet pa recetë (OTC) janë të përballueshme dhe të lehta për tu marrë, por nëse keni diabet, mund të pyesni se çfarë është e sigurt për të marrë. Për shembull, gati gjysma e të gjithë të rriturve me diabet kanë artrit dhe ata mund të pyesin nëse mund të marrin ibuprofen për të lehtësuar dhimbjen në nyje.

Në një farë mase, kjo do të varet nga llojet e ilaçeve të tjera që mund të merrni për diabetin, së bashku me faktorët e tjerë të rrezikut që vijnë së bashku me diabetin.

A është e sigurt për njerëzit me diabet që të marrin ibuprofen?

Shëndeti i veshkave mund të jetë në fakt një nga faktorët më të rëndësishëm për t’ju ndihmuar të vendosni se cilat ilaçe anti-inflamatore duhet të merrni.

Pavarësisht se çfarë lloj diabeti keni, nëse keni sëmundje të veshkave, mjeku ka të ngjarë të rekomandojë që të shmangni marrjen e ibuprofenit. Mund të çojë në dështim akut të veshkave.

*Nëse keni diabet tip 1

Mosha kulmore për diagnostikimin me diabetin e tipit 1 është rreth 13 ose 14 vjec. Kjo do të thotë që njerëzit me tipin 1 mund të jetojnë me diabet gjatë gjithë jetës së tyre. Me kalimin e kohës, nivelet e pakontrolluara të sheqerit në gjak mund të dëmtojnë veshkat.

*Sëmundje kronike e veshkave

Nëse zhvilloni sëmundje kronike të veshkave, veshkat nuk mund të filtrojnë më substanca nga gjaku në një normë normale. Ndërkohë, marrja e barnave pa recetë si ibuprofen për një periudhë të gjatë kohore ose në doza të larta gjithashtu mund të çojë në dëmtim të veshkave.

Bisedoni me një mjek nëse ibuprofeni është i sigurt për ju që ta merrni herë pas here.

*Hipoglikemia

Një shqetësim tjetër që duhet marrë parasysh nëse keni diabet të tipit 1 është hipoglikemia. Qetëuesit e dhimbjeve (NSAID), si ibuprofeni kanë një efekt hipoglikemik kur jepen në doza të mëdha.

Ndërsa nuk është zakonisht një problem, nëse tashmë jeni të predispozuar për zhvillimin e hipoglikemisë, mund të dëshironi të konsultoheni me mjekun se kur mund të jetë e përshtatshme të përdorni ibuprofen dhe në çfarë sasie dozimi.

Mjeku gjithashtu mund të rekomandojë që të kontrolloni nivelet e glukozës në gjak me monitorimin e shpeshtë nëse jeni të sëmurë dhe jeni duke marrë ndonjë mjekim. Të qenit i sëmurë mund të bëjë që nivelet të luhaten më shumë se zakonisht.

*Nëse keni diabet të tipit 2

Ka disa faktorë që duhet të merrni parasysh nëse keni diabet të tipit 2 dhe pyesni veten nëse është mirë të merrni ibuprofen për dhimbjen e kokës, dhimbjen e shpinës ose ethet.

*Përdorimi i metforminës

Shumë njerëz me diabet të tipit 2 marrin metforminë për t’i ndihmuar të kontrollojnë nivelet e sheqerit në gjak. Metformina i përket një klase të barnave të njohura si biguanide.

Metformina ul sasinë e glukozës që prodhon mëlçia dhe sasinë e glukozës që thithni nga ushqimi që hani. Ajo gjithashtu ka disa efekte anti-inflamatore. Disa kërkime sugjerojnë që metformina mund të ndërveprojë me ibuprofen dhe analgjezikë të tjerë.

Një studim i vitit 2017 sugjeroi që ata në fakt ndërveprojnë “në mënyrë sinergjike” dhe se dozat më të ulëta të ibuprofenit do të ishin të përshtatshme për një person që tashmë po merrte metforminë për qetësimin e dhimbjeve. Por ky studim u krye në kafshë, dhe nevojiten më shumë kërkime.

*Sëmundje kronike e veshkave

Ju gjithashtu mund të keni nevojë të largoheni nga ibuprofeni nëse keni sëmundje të veshkave. Një studim i madh retrospektiv i botuar në 2014 zbuloi se njerëzit me diabet të tipit 2 që morën NSAIDs për të paktën 90 ditë kishin më shumë gjasa të zhvillonin sëmundje kronike të veshkave sesa njerëzit që nuk morën asnjë NSAID.

*Hipoglikemia

Hipoglikemia gjithashtu mund të jetë një shqetësim për njerëzit me diabet të tipit 2. Studimet sugjerojnë që njerëzit që marrin trajtim me sulfonilurea, e cila përdoret për të stimuluar qelizat beta në pankreas për të lëshuar më shumë insulinë, mund të jenë në rrezik të shtuar për hipoglikemi.

Meqenëse sulfonylurea potencialisht mund të çojë në sheqer të ulët në gjak, ibuprofeni mund ta komplikojë efektin.

Gjithmonë është një ide e mirë të bëni një bisedë me mjekun se cilët qetësues dhimbjesh ose ilaçe anti-inflamatore janë më të mira për ju.

Ju mund të diskutoni për çdo gjendje tjetër themelore shëndetësore që keni ose ilaçe që po merrni për të përcaktuar se çfarë është e sigurt dhe çfarë sasie duhet të merrni, kur është e nevojshme.