MENU
klinika

Ja ç'thonë mjekët

A ndikon diabeti tek gjumi?

05.08.2021 - 20:34

Si ndikon diabeti tek gjumi?

Diabeti është një gjendje në të cilën trupi nuk është në gjendje të prodhojë insulinë siç duhet. Kjo shkakton nivele të tepërta të glukozës në gjak. Llojet më të zakonshme janë diabeti i tipit 1 dhe tipi 2.

Ruajtja e sheqernave në gjak në një gamë të sigurt mund të minimizojë simptomat që përjetoni.

Simptomat afatshkurtra të sheqerit të lartë në gjak mund të përfshijnë etjen ose urinë e shpeshtë, si dhe urinimin e shpeshtë. Nuk është e pazakontë që këto simptoma të kenë një ndikim në cilësinë e gjumit.

Pse diabeti ndikon në aftësinë për të fjetur?

Në një studim të vitit 2012, studiuesit shqyrtuan lidhjet midis shqetësimit të gjumit dhe diabetit. Çrregullimi i gjumit përfshin vështirësinë për të fjetur , për të qëndruar në gjumë, ose për të fjetur shumë.

Studimi gjeti një lidhje të qartë midis shqetësimit të gjumit dhe diabetit. Studiuesit thanë se mungesa e gjumit është një faktor i rëndësishëm rreziku për diabetin, i cili ndonjëherë mund të kontrollohet.

Të kesh diabet nuk do të thotë domosdoshmërisht se gjumi do të ndikohet. Është më shumë çështje se çfarë simptomash të diabetit përjetoni dhe si i menaxhoni ato.

Disa simptoma kanë më shumë gjasa të shkaktojnë probleme kur përpiqeni të pushoni:

Nivelet e larta të sheqerit në gjak mund të shkaktojnë urinim të shpeshtë. Nëse sheqeri në gjak është i lartë gjatë natës, mund të ngriheni shpesh për të shkuar në tualet.

Kur trupi ka glukozë shtesë, ai tërheq ujë nga indet. Kjo mund t’ju bëjë të ndiheni të dehidratuar, duke ju shtyrë të ngriheni për të kërkuar ujë.

Simptomat e sheqerit të ulët në gjak, të tilla si dridhje, marramendje dhe djersitje, mund të ndikojnë në gjumë.

A ka çrregullime të gjumit të lidhura me diabetin?

Zgjimi gjatë gjithë natës është i zakonshëm tek njerëzit me diabet. Edhe pse kjo mund të jetë rezultat i simptomave të zakonshme të diabetit, një gjendje e veçantë mjekësore mund të jetë në rrënjë.

Disa çrregullime të gjumit dhe çrregullime të tjera që ndikojnë në gjumë janë më të zakonshme tek njerëzit me diabet.

Apnea e gjumit

Apnea e gjumit është çrregullimi më i zakonshëm i gjumit tek njerëzit me diabet. Apnea e gjumit ndodh kur frymëmarrja ndalet dhe fillon prap gjatë gjumit.

Në një studim të vitit 2009, studiuesit zbuluan se 86 përqind e pjesëmarrësve kishin apnea gjumi përveç diabetit. Nga ky grup, 55 përqind e kishin aq të rëndë sa të kishin nevojë për trajtim.

Apnea e gjumit gjendet më shpesh tek njerëzit me diabet të tipit 2. Kjo ndodh sepse njerëzit në këtë grup shpesh kanë peshë të tepërt, e cila mund të ngushtojë rrugët e ajrit.

Simptomat e zakonshme përfshijnë ndjenjën e lodhjes gjatë ditës dhe gërhitjen gjatë natës. Ju jeni më të rrezikuar nga apnea e gjumit nëse shfaqet në familje ose nëse jeni obezë.

Mbajtja e një peshe të moderuar për llojin e trupit mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave. Ju gjithashtu mund të vishni një maskë të veçantë gjatë gjumit për të rritur presionin e ajrit në fyt dhe për t’ju lejuar të merrni frymë më lehtë.

Sindroma e këmbëve të shqetësuara (RLS)

Sindroma e këmbëve të shqetësuara (RLS) karakterizohet nga një dëshirë e vazhdueshme për të lëvizur këmbët. Është më e zakonshme në orët e mbrëmjes, gjë që mund ta bëjë më të vështirë tju zeri gjumi ose të flini. RLS mund të ndodhë për shkak të mungesës së hekurit.

Faktorët e rrezikut për RLS përfshijnë:

nivele të larta të glukozës në gjak

probleme me veshkat

çrregullime të tiroides

Nëse mendoni se keni RLS, bëni një takim me mjekun për të rishikuar simptomat. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse keni një histori të anemisë.

Duhani gjithashtu mund të shkaktojë RLS. Nëse jeni duhanpirës, merrni parasysh lënien e duhanit.

Pagjumësia

Pagjumësia karakterizohet nga probleme të përsëritura për të rënë në gjumë. Ju jeni më të rrezikuar nga pagjumësia nëse keni nivele të larta stresi së bashku me nivele të larta të glukozës.

Shikoni arsyen pse nuk mund të bini në gjumë, siç është puna me stres të lartë ose përjetimi i çështjeve sfiduese familjare.

Kërkimi i trajtimit me një profesionist mjekësor mund t’ju ndihmojë të përcaktoni se çfarë e shkakton problemin.