MENU
klinika

Nga Financial Times/ Mbi 16 trilionë dollarë

Aksionet globale të borxhit me rendiment negativ

05.08.2021 - 09:49

Vlera e stokut botëror të borxhit me rendiment negativ është rritur në më shumë se 16.5 trilion dollarë, më e larta në gjashtë muaj, pasi një rritje e pamëshirshme e bonove globale tërheq kostot e huamarrjes nën zero.

Rendimentet e bonove qeveritare kanë rënë javët e fundit pasi disa tregtarë janë grumbulluar, një veprim që ka verbuar shumë investitorë që prisnin një rimëkëmbje ekonomike nga pandemia së bashku me rritjen e inflacionit për të hequr kostot e huamarrjes afatgjata.

Ndërsa disa nga lëvizjet më të mëdha kanë ardhur në tregun e Thesarit të SHBA ndërsa tregtarët heqin bastet e tyre bearish, bonot në Japoni dhe eurozonë-dy bastionet kryesore të borxhit me përfitim negativ-kanë përfituar gjithashtu.

Rendimenti 10-vjeçar i Japonisë u zhyt nën zero këtë javë për herë të parë që nga dhjetori. Në Evropë, rendimenti 10-vjeçar i Gjermanisë ra në minus 0.51 përqind, niveli më i ulët që nga fillimi i shkurtit. Rendimenti 30-vjeçar i vendit ka rënë gjithashtu nën zero, që do të thotë se i gjithë borxhi i Gjermanisë, i cili shërben si referencë për bonot në të gjithë zonën e euros, tani tregtohet me rendimente negative.

Huamarrësit më të rrezikshëm në bllokun e monedhës kanë ndjekur pas Gjermanisë, me borxhin e Francës që tregtohet me rendimente nën zero deri në maturim prej 12 vjetësh, Spanjë deri në nëntë vjet dhe Itali dhe Greqi deri në shtatë vjet. Grumbulli global i borxheve me prodhim negativ është rritur nga mbi 12 trilion dollarë në mes të majit dhe po mbyllet në nivelin rekord të dhjetorit prej më shumë se 18 trilion dollarë, sipas një indeksi të përpiluar nga Barclays.

Rendimentet negative nënkuptojnë që investitorët janë të gatshëm të paguajnë për mundësinë për të huazuar fondet e tyre. Ata që mbajnë këtë borxh deri në maturim janë të garantuar të bëjnë një humbje.

Megjithëse zhvendosja pjesërisht pasqyron shqetësimet në rritje se varianti i koronavirusit Delta mund të ngadalësojë rimëkëmbjen, shumë menaxherë të fondeve dhe analistë argumentojnë se rendimentet më të ulëta, të cilat zakonisht sinjalizojnë një perspektivë të zymtë, kanë dalë jashtë hapit me realitetin ekonomik. Në vend të kësaj, disa drejtojnë gishtin drejt blerjeve të mëdha të bonove nga bankat qendrore, të cilat ata thonë se kanë pasur një efekt të madh gjatë kushteve të qeta të tregtimit të verës.

Banka Qendrore Evropiane ngriti ritmin e programit të saj më të madh të blerjes së borxhit në 87 miliardë euro në korrik, mbi 80 miliardë euro të regjistruar në tre muajt e mëparshëm. Këto blerje kishin “rendiment të avulluar” të bonove të obligacioneve në një gamë të gjerë të maturimeve në eurozonë, sipas strategut të ING Antoine Bouvet.

Një rënie dramatike e rendimenteve ishte “normalisht një shenjë mjaft e mirë që tregjet po parashikojnë një ngadalësim dramatik të rritjes apo edhe një recesion”, tha ai. “Mos u mashtroni. Unë nuk jam duke zbritur 100 për qind të shqetësimeve ekonomike, por në përgjithësi arsyeja pse normat e interesit kanë rënë aq shumë është për shkak të ndërhyrjeve të bankës qendrore.”

Tregtarët thonë se aktiviteti është pakësuar javët e fundit, që do të thotë se tregjet kanë lëvizur bazuar në relativisht pak transaksione. Në Japoni, zakonisht më e përgjumura nga tregjet kryesore të bonove qeveritare në botë, nuk pati asnjë aktivitet tregtar në bonot standarde 10-vjeçare të martën.

Shumë menaxherë të fondeve që vazhdojnë të presin një rimëkëmbje të rendimenteve kanë vendosur të heqin dorë nga qetësia e verës para se të rinovojnë pozicionet e tyre bearish.

“Investitorët po kursejnë plumbat e tyre sepse janë djegur keq në tremujorin e fundit,” tha Mohammed Kazmi, një menaxher portofoli në Union Bancaire Privée, i cili ka dalë nga bastet kundër bonove gjermane gjatë javëve të fundit. “Ne duhet të presim që shkaktarët e rinj që tregjet të shiten përsëri, dhe ne nuk po kërkojmë të pengojmë këtë lëvizje gjatë periudhës së gushtit.”

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times