MENU
klinika

Faktorët e rrezikut dhe simptomat

Çfarë duhet të dini për tensionin e lartë të syve?

02.08.2021 - 13:57

Zona e përparme e syve përmban lëng. Kur këto lëngje nuk derdhen siç duhet nga sytë, presioni mund të krijohet brenda tyre. Të kesh një presion më të lartë se normalja në sy quhet hipertension okular.

Hipertensioni okular mund të çojë në gjendje të syrit si glaukoma. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që të bëni rregullisht ekzaminime të syve që kontrollojnë presionin në sy.

Glaukoma është një gjendje ku nervi optik dëmtohet. Ndërsa ky dëm vazhdon me kalimin e kohës, mund të çojë në humbje të shikimit.

Çfarë është hipertensioni okular?

Hipertensioni okular është kur presioni brenda syrit, i quajtur presion intraokular, është shumë i lartë dhe nuk ka shenja të dëmtimit të glaukomës. Një ose të dy sytë mund të preken.

Një presion intraokular midis 11 dhe 21 milimetra merkur (mmHg) konsiderohet normal.

Thuhet se një person ka hipertension intraokular kur:

Presioni intraokular është ngritur vazhdimisht mbi 21 mmHg

Ka një mungesë të shenjave klinike të glaukomës, të tilla si dëmtimi i nervit optik ose një fushë e zvogëluar e shikimit

Për shkak se hipertensioni okular mund të shkaktojë dëmtim të nervit optik, presioni i rritur brenda syrit mund të rrisë rrezikun për glaukomë. Sidoqoftë, jo të gjithë me hipertension okular do të zhvillojnë glaukomë.

Çfarë e shkakton hipertensionin okular?

Pjesa e përparme e syrit përmban një lëng të quajtur “humori ujor”. Ai punon për të ushqyer indet në këtë zonë dhe për të ndihmuar syrin të ruajë formën e tij.

Për shkak se sytë prodhojnë vazhdimisht humor ujor, duhet të lejohet të kullojë. Kjo ndodh në një zonë në sy të quajtur kënd kullimi. Ky sistem kullimi ndihmon në ruajtjen e presionit të syve duke parandaluar ndërtimin e humorit ujor.

Kur humori ujor nuk mund të kullojë siç duhet, ai fillon të grumbullohet. Kjo rrit presionin brenda syrit dhe mund të çojë në hipertension okular.

Cilët janë faktorët e rrezikut për hipertensionin okular?

Çdokush mund të zhvillojë hipertension okular. Sidoqoftë, mund të jeni në një rrezik në rritje nëse:

keni tension të lartë të gjakut ose diabet.

keni një histori familjare të hipertensionit okular ose glaukomës

jeni mbi 40 vjeç

keni pasur një operacion në sy ose një dëmtim të syrit në të kaluarën

keni marrë ilaçe steroide afatgjata

keni sëmundje të caktuara të syve

A ka hipertensioni okular ndonjë simptomë?

Hipertensioni okular zakonisht nuk ka asnjë simptomë. Për shkak të kësaj, është e zakonshme që të keni hipertension okular dhe të mos jeni të vetëdijshëm për të.

Kjo është një nga arsyet pse ekzaminimet e rregullta të syrit janë kaq të rëndësishme. Matja e presionit të syrit është një nga testet që mjeku i syrit do të kryejë gjatë një ekzaminimi rutinë të syrit.

Si trajtohet hipertensioni okular?

Hipertensioni okular trajtohet me pika të syve që mund të ndihmojnë që humori ujor të rrjedhë nga syri ose të zvogëlojë sasinë e humorit ujor që prodhon syri. Disa shembuj janë:

prostaglandinat (travoprost, latanoprost)

frenuesit e rho kinazës (netarsudil)

oksidet nitrike (latanoprostene bunod)

beta bllokues (timolol)

frenuesit e anhidrazës karbonike (dorzolamide, brinzolaminde)

Ka të ngjarë që mjeku të caktojë një takim pasues disa javë më vonë për të parë se si po funksionojnë pikat e syve.

Për më tepër, meqenëse hipertensioni okular rrit rrezikun e glaukomës, është e rëndësishme që të vizitoni mjekun e syrit çdo 1 deri në 2 vjet për një ekzaminim të syrit.

Nëse presioni intraokular është vetëm pak i rritur, mjeku mund të vazhdojë ta monitorojë atë pa përdorimin e pikave të syve me recetë. Nëse mbetet i ngritur ose bëhet më i lartë, atëherë ata mund të rekomandojnë pika për sy me recetë.