MENU
klinika

Sa e zakonshme mund të jetë?

Çfarë është leuçemia mastocite?

05.08.2021 - 20:32

Leuçemia e qelizave mastike (MCL) është një gjendje që përparon me shpejtësi që çon në ndërtimin e qelizave në palcën e eshtrave dhe indet e tjera. Bie në një grup sëmundjesh të njohura kolektivisht si mastocitoza sistemike.

Mastocitoza sistemike është e rrallë dhe prek vetëm rreth 13 nga 100,000 njerëz. MCL është forma më e rrallë e mastocitozës sistemike, që përbën më pak se 1 përqind të rasteve.

MCL mund të shkaktojë një sërë simptomash duke përfshirë presionin e ulët të gjakut, skuqjen dhe kruajtjen e lëkurës. Kjo gjendje ka tendencë të ketë një opinion të dobët për shkak të rrallësisë dhe mungesës së kërkimit mbi mënyrën më të mirë për ta trajtuar atë.

Çfarë është leuçemia mastocite?

MCL është një gjendje jashtëzakonisht e rrallë që bie në një grup sëmundjesh të njohura si mastocitoza sistemike. Mastocitoza është një grup kushtesh të karakterizuara nga rritja dhe ndërtimi jonormal injë lloji të qelizave të bardha të gjakut të quajtura qeliza mastike në indet trupore.

Çfarë janë mastocitet?

Mastocitet janë një lloj i qelizave të bardha të gjakut të prodhuara nga palca e eshtrave. Një nga funksionet e tyre kryesore është lëshimi i histaminave dhe kimikateve të tjera për të ndihmuar në luftimin e infeksioneve. Këto kimikate gjithashtu prodhojnë shumë simptoma klasike të alergjisë si mukus i tepërt, kruajtje dhe ënjtje.

Mastocitoza mund të ndahet në dy lloje:

Mastocitoza e lëkurës. Kjo ndodh kur një numër i madh i qelizave mast mblidhen në lëkurë, por jo në pjesë të tjera të trupit  dhe është më e zakonshme tek fëmijët.

Mastocitoza sistemike. Kjo ndodh kur qelizat mast mblidhen në inde si lëkura, organet dhe kockat. Kjo është kategoria në të cilën bën pjesë MCL.

Çfarë e shkakton leuçeminë e qelizave mastocite?

Të gjitha qelizat e gjakut në trup fillojnë si qeliza burimore hematopoietike, të njohura edhe si qeliza burimore të gjakut. Ato gjenden në palcën e eshtrave. Këto qeliza burimore përbëhen nga dy llojet e qelizave:

qeliza paraardhëse mieloide

qelizat paraardhëse limfoide

Leuçemia është një grup kanceresh që shkaktohen nga qelizat në palcën e eshtrave që prodhojnë qeliza jonormale ose të pazhvilluara të gjakut. Leukemitë klasifikohen në bazë të llojit të qelizave që preken.

MCL është një nga disa lloje të leuçemisë që shkaktohen nga rritja jonormale e qelizave paraardhëse mieloide. Qelizat paraardhëse mieloide mund të bëhen mastocite, trombocite, qeliza të kuqe të gjakut dhe qeliza të bardha të gjakut.

Tek  njerëzit me MCL, të paktën 20 përqind e qelizave në palcën e eshtrave ose 10 përqind e qelizave mast në gjak janë jonormale. Ndërtimi i këtyre qelizave mund të çojë në mosfunksionim të organeve, i cili mund të ndikojë në palcën e eshtrave, mëlçinë ose shpretkën.

Cilat janë simptomat e leukemisë së qelizave mastocite?

Më poshtë janë simptomat në mesin e pacientëve me leuçemi mastocitare:

letargji dhe dobësi

të fikët

skuqje

ethe

rrahje të shpejta të zemrës (takikardi)

duke humbur më shumë se 10 për qind të peshës trupore

diarre

nauze dhe të vjella

humbja e oreksit

flluska kruajtëse të lëkurës

dhimbje kockash

Si trajtohet leuçemia mastocite?

Nuk ka terapi standarde për MCL për shkak të rrallësisë së sëmundjes dhe mungesës së kërkimit. Gjithashtu, asnjë trajtim i veçantë nuk ka treguar rezultate të qëndrueshme efektive.

Trajtimi mund të përfshijë medikamente të njohura si antitrupa monoklonalë, frenues të tirozin kinazës dhe forma të kimioterapisë që përdoren për të trajtuar leuçeminë mieloide akute.

Transplantet alogjenike të palcës së eshtrave janë gjithashtu të nevojshme ndonjëherë. Kjo procedurë përfshin transplantimin e qelizave burimore të palcës kockore nga një donator për të zëvendësuar qelizat e dëmtuara nga kimioterapia.