MENU
klinika

Përfitimet dhe efektet anësore

Çfarë është Liposuction ngjitës?

04.08.2021 - 11:01

Liposuction është një operacion i zakonshëm kozmetik i krijuar për të hequr yndyrën e tepërt dhe për të formuar konturet e trupit. Si një procedurë invazive duke përdorur prerje, shumica e llojeve kryhen me anestezi të përgjithshme.

Sidoqoftë, liposuksioni tumescent, është një lloj liposuksioni që ndonjëherë mund të kryhet pa anestezi të përgjithshme që shpesh kërkojnë operacionet e kësaj natyre. Kjo procedurë, e quajtur edhe “liposuksion lokal”, përdor një infuzion të adrenalinës, kripës dhe anestezisë lokale para heqjes së yndyrës. Sasia e tretësirës së kripur të injektuar është rreth dy deri në tre herë më e madhe se vëllimi i yndyrës dhe lëngut që hiqet.

Një shqetësim me liposuksionin tradicional është rritja e rrezikut të efekteve anësore të rëndësishme nga anestezia e përgjithshme, si dhe rreziqe të tjera si gjakderdhja.

Ideja pas liposuksionit tumescent është se mund të jetë një alternativë më e sigurt ndërsa jep rezultate. Avantazhi tjetër kryesor i kësaj procedure është se mund të shmangë zhvendosjet e mëdha në lëngjet e trupit që ndonjëherë ndodhin pas heqjes së një vëllimi të madh të yndyrës, të cilat mund të rezultojnë në presion të ulët të gjakut.

Sidoqoftë, meqenëse liposuksioni tumescent është ende një operacion i madh, kjo nuk do të thotë që procedura është pa rrezik.

Përfitimet e liposuksionit

Liposuksioni tumescent mund të jetë një alternativë ndaj operacioneve më të gjera të këtij lloji nëse jeni duke kërkuar një sasi më të vogël të heqjes së yndyrës.

Mesatarisht, metoda heq rreth 3 deri në 5 litra yndyrë krahasuar me 8 deri në 10 litra me liposuksion tradicional. Kjo gjithashtu shkurton kohën e rimëkëmbjes. Shumica e njerëzve në përgjithësi mund të tolerojnë një procedurë që heq deri në 3 litra yndyrë dhe lëng. Në disa shtete, ekziston një kufi ligjor prej 5 litrash që mund të hiqen pa kërkuar që personi që i nënshtrohet procedurës të qëndrojë në spital gjatë natës për të monitoruar presionin e gjakut dhe shenja të tjera vitale.

Kjo lloj kirurgjie kozmetike quhet “tumescent” për shkak të mënyrës se si infuzioni i kripur e bën lëkurën të bymehet, duke rritur saktësinë e heqjes së qelizave yndyrore. Për më tepër, adrenalina në tretësirë vepron si një vazokonstriktor, duke zvogëluar rrezikun e gjakderdhjes.

Përdorimi i lidokainës në vend të një anestezie të përgjithshme gjithashtu mund të zvogëlojë rrezikun e efekteve anësore të lidhura, të tilla si:

nauze ose të vjella

dhimbjet e muskujve

hipotermia

dhimbje të fytit

deliri

Në përgjithësi, disa nga përfitimet e mundshme mund të përfshijnë një rrezik të zvogëluar të:

gjakderdhjes

dhimbje

mavijosje

lëkundja e lëkurës pas operacionit

Efektet anësore të mundshme

Ndërsa efektet anësore të liposuksionit tumescent nuk janë aq të rëndësishme, ju prapë mund të përjetoni:

djegie të lehtë kur administrohet anestezia lokale

dhimbje në vendin e trajtimit

siklet i lehtë

gjakderdhje minimale

Koha e rikuperimit për këtë lloj liposuksioni mund të jetë dukshëm më e shkurtër se operacionet tradicionale. Në fakt, vlerësohet se njerëzit kthehen në punë brenda 1 deri në 3 ditë, në krahasim me disa ditë ose javë me liposuksionin tradicional.

Por mund të ndjeni dhimbje në vendin e trajtimit me metodën tumescent. Sidoqoftë, në krahasim me liposuksionin tradicional, dhimbja zgjat mesatarisht 24 orë .

Dhe nëse procedura kryhet duke përdorur anestezi të përgjithshme, dhimbja ose sikleti i ndjerë më pas është i krahasueshëm me procedurat tipike të liposuksionit. Në varësi të zonës së trajtimit dhe tolerancës suaj individuale ndaj dhimbjes, mund të mos keni nevojë për medikamente kundër dhimbjeve.