MENU
klinika

Cilat gjendje shëndetësore mund të zbulojë?

Çfarë është testi i anioneve të gjakut?

01.08.2021 - 15:22

Gjaku normal përmban grimca të ngarkuara elektrikisht. Një hendek anioni është një ndryshim midis grimcave të ngarkuara pozitivisht dhe grimcave të ngarkuara negativisht, të quajtura katione (natriumi Na+ dhe kalium K+) dhe anionet (klorur Cl- dhe bikarbonat HCO3-). Këto grimca të ngarkuara kontribuojnë në pH të gjakut.

Shëndeti ynë është i lidhur kryesisht me aftësinë e trupit për të mbajtur gjakun brenda një kufiri neutral pH. Një test gjaku i quajtur test i hendekut të anionit në gjak, përdoret nga mjeket për të diagnostikuar kushtet e shkaktuara nga një çekuilibër midis acideve dhe bazave në gjak. Rezultatet raportohen si pjesë e një paneli gjithëpërfshirës metabolik.

Testi i hendekut anion (Anion Gap), së bashku me një provim fizik, një histori të fokusuar nga pacienti dhe teste shtesë, ndihmon mjekët të ofrojnë trajtime specifike, veçanërisht kur pacientët paraqiten me një sëmundje të papritur, siç është ndryshimi i statusit mendor ose dështimi akut i veshkave.

Qëllimi i Testit Anion Gap

Një test i hendekut anion mund të ndihmojë në diagnostikimin e acidozës metabolike, një gjendje e rrezikshme për jetën që ndodh kur gjaku bëhet shumë acid. Gjithashtu mund të zbulojë një alkalozë, kur gjaku nuk është mjaft acid. Është e rëndësishme të gjeni shkakun dhe ta trajtoni atë sa më shpejt të jetë e mundur.

Acidoza metabolike mund të ndodhë për shkak të:

Krijimi i ketoneve si pasojë e diabetit të pakontrolluar (ketoacidoza diabetike)

Gëlltitja e ilaçeve të caktuara, ose toksiciteti nga metanoli ose mbidozimi i aspirinës

Infeksione të rënda

Diarre e tepërt (humbje ekstreme e bikarbonatit)

Kushtet mjekësore të tilla si kanceri

Sëmundja e veshkave, përfshirë acidozën tubulare renale proksimale – një gjendje në të cilën veshkat nuk përthithin mjaftueshëm bikarbonat dhe për këtë arsye ajo humbet në urinë

Shqetësim i frymëmarrjes

Ju mund të keni nevojë për këtë test nëse përjetoni simptoma të një çekuilibri të elektroliteve – të tilla si lodhje, gulçim, nauze dhe të vjella, rrahje të shpejta të zemrës ose presion të ulët të gjakut.

Anion Gap nuk renditet si një test i veçantë. Kjo vlerë rrjedh nga matjet e elektroliteve të gjakut. Testi që do të shihni të porositur do të ishte një panel elektroliti, paneli bazë metabolik (BMP), ose paneli metabolik gjithëpërfshirës (CMP).

Asnjë përgatitje specifike nuk nevojitet para testit. Kërkon marrjen e gjakut nga vena.

Një mjek përdor një gjilpërë për të tërhequr një mostër të vogël gjaku në një tub. I gjithë procesi i marrjes së gjakut është zakonisht më pak se pesë minuta i gjatë. Testi është relativisht i sigurt. Mund të keni dhimbje të lehta ose mavijosje në vendin e injektimit.

Tubi i gjakut më pas dërgohet në laborator për analiza. Hendeku i anionit llogaritet nga vlerat e marra për elektrolitet.

Metoda më e zakonshme e vlerësimit të acidozës metabolike përfshin ekuacionin Henderson-Hasselbalch dhe interpretimin e modelit Leëis të acidozës biologjike, i cili vlerëson përqendrimin plazmatik të joneve të hidrogjenit.

Trajtimi

Korrigjimi i shkakut themelor të acidozës metabolike të hendekut të lartë anion është mënyra kryesore për të zbutur pasojat e mundshme serioze shëndetësore.

Në acidozën e butë deri të moderuar, trajtimi mund të kufizohet në masa mbështetëse, siç janë lëngjet intravenoze (IV) dhe mbështetja e frymëmarrjes. Terapia e alkalizimit është e rezervuar për individët me acidozë të rëndë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Keti ka diçka për të treguar

“Në fillim, mendova se kisha thjesht grip”

Profil/ Rrëfimi i luftës me kancerin

“Botës i duhen më shumë femra të liga dhe…”