MENU
klinika

Si funksionojnë?

Çfarë janë sprucuesit e hundës kundër migrenës?

02.08.2021 - 13:55

Migrena është një gjendje e karakterizuar nga sulme të përsëritura të dhimbjes së kokës. Këto sulme shpesh ndikojnë në njërën anë të kokës dhe mund të jenë të forta në intensitet. Simptoma të tjera si nauze, të vjella dhe ndjeshmëri ndaj dritës gjithashtu mund të shfaqen.

Ju mund të keni dëgjuar për përdorimin e sprejve të hundës si një opsion i mundshëm trajtimi për migrenën. Por çfarë saktësisht janë dhe si funksionojnë?

Çfarë janë sprucuesit e hundës kundër migrenës?

Ekzistojnë dy lloje të ilaçeve për migrenën. Këto janë ilaçe abortive dhe ilaçe parandaluese.

Ilaçet abortive funksionojnë për të lehtësuar simptomat e një sulmi akut të migrenës. Ju zakonisht i merrni ato sapo të ndjeni shfaqjen e simptomave të një sulmi të migrenës.

Sidoqoftë, disa nga këto ilaçe janë gjithashtu të disponueshme në formën e një llaku të hundës, duke përfshirë:

triptanet sumatriptan dhe zolmitriptan

ergotamine dihidroergotamine

ilaçi anti-inflamator josteroid (NSAID) ketorolac

Si funksionojnë sprejet e hundës kundër migrenës?

Spërkatjet e hundës për migrenën mund të ofrojnë lehtësim më të shpejtë sesa ilaçet nga goja. Në fakt, një rishikim i hulumtimit i vitit 2013 tregoi se është e mundur që spërkatësit e hundës të fillojnë të lehtësojnë simptomat e një sulmi akut të migrenës në 15 minuta.

Në përgjithësi, ilaçet që jepen në mënyrë intranazale mund të absorbohen më shpejt dhe në mënyrë më efektive sesa medikamentet orale. Cila është arsyeja për këtë?

Zgavra e hundës përmban një sasi të madhe të enëve të gjakut. Kjo siguron një rrugë më të drejtpërdrejtë për ilaçin në qarkullimin e gjakut.

Kur një ilaç absorbohet drejtpërdrejt në qarkullimin e gjakut, ai shmang prishjen nga sistemi tretës ose nga mëlçia. Kjo do të thotë që më shumë ilaçe janë në dispozicion për të luftuar simptomat e migrenës.

Çfarë spraje hundësh për migrenë janë në dispozicion?

Ekzistojnë disa spërkatës të hundës për migrenën që aktualisht janë miratuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA). Këto janë:

Imitrex. Imitrex është një llak i hundës i ilaçit triptan sumatriptan. Është miratuar nga FDA në 1997 dhe është rekomanduar për trajtimin akut të sulmeve të migrenës me ose pa aurë tek të rriturit.

Tosymra. Tosymra është gjithashtu një llak i ilaçit triptan sumatriptan. U miratua nga FDA në 2019 dhe, si Imitrex, është rekomanduar për trajtimin e një sulmi akut të migrenës me ose pa aurë tek të rriturit.

Zomig. Zomig është një llak i ilaçit triptan zolmitriptan. Ai mori miratimin e FDA në 2003 dhe rekomandohet për të ndihmuar në trajtimin e një sulmi akut të migrenës që ndodh me ose pa aurë tek të rriturit.

Migranal. Migranal është një llak hundësh i ergotaminës dihidroergotamine. Ai mori miratimin e FDA në 1997 dhe rekomandohet për sulme akute të migrenës me ose pa aurë tek të rriturit.

Sprix. Sprix është një llak hundësh ketorolaci NSAID. Ai mori miratimin e tij nga FDA në 1989 dhe rekomandohet për trajtimin e dhimbjeve të moderuara deri të forta tek të rriturit.

Spërkatësit e hundës mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave të një sulmi akut të migrenës. Ata gjithashtu shpesh mund të funksionojnë për të lehtësuar simptomat tuaja më shpejt sesa ilaçet abortive orale.

Disa lloje të barnave janë në dispozicion si spraje të hundës për migrenën. Disa shembuj përfshijnë triptanët (Imitrex, Zomig), dihidroergotamine (Migranal) dhe ketorolac (Sprix).

Nëse dëshironi të provoni një llak hundësh për migrenën, bisedoni me mjekun. Ata mund t’ju ndihmojnë të zbuloni nëse një llak hundësh mund të jetë i dobishëm për simptomat tuaja akute të migrenës dhe mund t’ju informojnë për çdo efekt anësor ose ndërveprim që duhet të jeni të vetëdijshëm.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Si përgjigjen ekspertët?

A e largon kafja dhimbjen e kokës?