Ngrënia e ushqimeve të pasura me pesë lëndë ushqyese kryesore mund t’ju ndihmojë të keni lëkurë të butë, me shkëlqim dhe të shëndetshme, thotë një ekspert.
1.Omega-3: Ndërsa këto zakonisht lidhen me shëndetin e trurit , zemrës dhe presionin e ulët të gjakut, ato gjithashtu “mund të zvogëlojnë inflamacionin dhe të mbajnë lëkurën të lagur dhe të hidratuar”, tha dietologia klinike Margaret Ifarraguerri, nga Spitali Sinai i Baltimore i LifeBridge Health, në Baltimore. lajmërim.
Omega 3 gjenden në peshkun yndyror si salmoni, skumbri, toni, harengat, sardelet dhe gjithashtu në farën e lirit, farat chia dhe arrat.
2.Vitamina C: Trupi ka nevojë për vitaminë C për të prodhuar kolagjen, një proteinë që ndihmon në shërimin e plagëve, dhe është thelbësore për prodhimin e qelizave të lëkurës, tha Ifarraguerri.
Disa nga burimet më të mira të vitaminës C janë agrumet si portokallet dhe grejpfruti, si dhe domatet, manaferrat, specat dhe kivi.
3.Vitamina A: Ky antioksidant “është thelbësor në nxitjen e rritjes së qelizave të lëkurës” dhe mund të ndihmojë në mbrojtjen e lëkurës nga dëmtimet ultraviolet (UV), veçanërisht gjatë pranverës dhe verës, kur rrezet UV të diellit janë më intensive.
Do të gjeni sasi të mira të vitaminës A në perimet me gjethe jeshile (përfshirë brokolin), karotat, patatet e ëmbla dhe kungujt.
4.Vitamina E: Kjo vitaminë gjithashtu vepron si një antioksidant dhe mund të mbrojë kundër dëmtimeve UV. Mungesa e vitaminës E është gjithashtu e lidhur me lëkurën e thatë.
Ushqimet e pasura me vitaminë E përfshijnë bajame, lajthi dhe gjalpë kikiriku. Vajrat vegjetale, përfshirë vajrat e lulediellit dhe embrionit të grurit, janë burime të tjera të mira t kësaj vitamine.
5.Zinku: Ky mineral “është një lëndë ushqyese thelbësore për shërimin e plagëve” dhe mbajtjen e lëkurës të shëndetshme.
Fasulet e pjekura, derri dhe viçi janë ndër burimet e mira ushqimore të zinkut, dhe prodhimet e detit kanë më shumë zink për racion se çdo ushqim tjetër.
Shumica e ushqyesve kryesorë duhet të vijnë nga ushqimi dhe pijet, thonë ekspertët e të ushqyerit. Pyesni mjekun ose dietologun për nevojat tuaja specifike ushqyese dhe mënyrën më të mirë për t’i adresuar ato, këshilloi Ifarraguerri.