MENU
klinika

Financial Times: Kushtet e rritjes së huasë masive të Kinës

Si krediton kreditori më i madh sovran në botë

04.08.2021 - 09:26

Kina është huadhënësi më i madh në botë për qeveritë. Dhe kjo jo vetëm për shkak të stokut gjigant të Thesarit të SHBA.

Për pjesën më të madhe të dekadës së kaluar Pekini është përpjekur të mbulojë boshllëqet e financimit të infrastrukturës masive në kontinente të shumta përmes Nismës së tij Brez dhe Rrugë. Qëllimi kryesor, përveç forcimit të ndikimit global, është përmirësimi i lidhjeve të transportit në rrugët e vjetra të rrugës së mëndafshit, të cilat mundësuan tregtinë midis Lindjes së Largët dhe asaj që ndodhej në perëndim të saj. Ndërsa Pekini kohët e fundit ka frenuar shpenzimet, midis viteve 2008 dhe 2019 Banka e Zhvillimit e Kinës dhe Banka Eksport-Import e Kinës huazuan 462 miliardë dollarë. Për kontekstin, kjo është vetëm pak nga 467 miliardë dollarë e huazuar nga Banka Botërore në të njëjtën periudhë kohore, sipas të dhënave të Universitetit të Bostonit.

Megjithatë kushtet e këtyre huave për huamarrësit sovranë janë fshehur. Deri më sot.

Instituti Peterson për Ekonominë Ndërkombëtare, një qendër studimi me qendër në DC, ka një punim interesant të botuar në fillim të këtij viti, i cili mbledh së bashku gjetjet e bazuara në 100 kontrata të bëra me kreditorë sovranë kryesisht në Afrikë dhe Amerikën e Jugut. Huadhënësit janë Banka e Zhvillimit e Kinës dhe Banka Eksport-Import e Kinës, së bashku me një pjesë të vogël të bankave tregtare dhe vetë qeveria kineze. Hulumtimi u krye me grupet e tjera të studimit dhe ekipin e Kolegjit të William & Mary’s AidData, i cili ka të dhëna të vendosura këtu për ata që duan të gërmojnë më thellë.

Ndërsa studiuesit theksojnë se kjo madhësi e mostrës prej 100 përfaqëson vetëm 5 përqind të kontratave që huadhënësit kinezë kanë shtrirë në qeveritë e huaja që nga fillimi i viteve 2000, ka ende mjaft për sa i përket standardizimit për të nxjerrë disa gjetje në lidhje me natyrën e praktikave të huadhënies dhe arrihet në përfundimin se Kina “është një huadhënëse muskulore dhe e aftë për tregtinë”.

Këtu janë disa pika kryesore.

Së pari, kontratat nuk duken shumë të ndryshme nga ato të ofruara nga kreditorët e tjerë sovranë. Sidomos kur ata kreditorë, siç ndodh shpesh këtu, po japin hua për vendet me të ardhura më të ulëta. Sidoqoftë, kontratat janë unike në atë që reflektojnë se Kina nuk merr pjesë në marrëveshjet kolektive të ristrukturimit, siç është Klubi i Parisit, për borxhin sovran të shkaktuar keq.

Kjo krijon divergjencë me atë që mund të prisni të shihni të listuar në një kontratë me një bankë eksport-import ose zhvillim të vendosur diku tjetër. Për shembull, kontratat vlerësohen nga studiuesit si një hibrid disi i çuditshëm i standardeve të huadhënies të sektorit privat dhe publik. Kjo ka potencialin për të dhënë shumë më tepër pushtet tek autoritetet kineze në rast se gjërat acarohen. Merrni, për shembull, përfshirjen e klauzolave ​​që nënkuptojnë ndryshimet e politikave dhe ligjore nga sovrani mund të llogariten si arsye për anulimin dhe shlyerjen e menjëhershme të huasë. Gazeta vëren se ndonëse klauzola të tilla do të ishin “të paharrueshme në një kontratë borxhi tregtar” të bërë nga një aktor i sektorit privat, ato mund të fitojnë “një kuptim tjetër dhe fuqi të re në aranzhimet e huadhënies nga qeveria në qeveri”. Me të vërtetë duket se i jep Pekinit një ndikim të tmerrshëm në vendimmarrjen e brendshme në rastin e kombeve që i detyrohen një sasi të konsiderueshme parash.

Shkalla në të cilën Pekini do të largohet nga protokollet ndërkombëtare në dhënien e lehtësimit të borxhit na duket tepër e rëndësishme, veçanërisht në kohë të tilla si e tashmja kur pandemia ka lënë shumë nga ekonomitë në zhvillim Kina të llogaritet si huamarrës në gjendje të rëndë.

Ekziston edhe çështja e zbatimit. Kontratat (përveç atyre të dakorduara me Bankën e Zhvillimit të Kinës, të cilat, për pjesën më të madhe të shkruara, janë në ligjin anglez) ndjekin ligjin kinez. Ata këmbëngulin gjithashtu që zgjidhja e mosmarrëveshjeve të ndodhë në Kinë.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Project Syndicate/ Çfarë rreziqesh kanosen?

Kina merr kryesimin në financat e zhvillimit

Financial Times/ Është koha për një rimendim

Pagesat e FMN janë të papërshtatshme për krizën


Mbetet ndër vendet më të lira

Përkeqësohet liria ekonomike në Shqipëri

Nga Russian Today/ Për çfarë është e interesuar Ankaraja?

Furnizimet me gaz/ Turqia në bisedime me Rusinë

Udhëzimi/ Investimet në bujqësi dhe lejet e ndërtimit

Aplikimet që tejkalojnë afatin, skualifikohen

Nga Financial Times/ "Ata kanë më shumë fuqi blerëse tani"

Azia tejkalon Evropën për furnizimet e gazit natyror amerikan

Ulja e tarifave të roamingut mes BE e Ballkanit Perëndimor

Balluku: Ka impakt të drejtpërdrejt tek qytetarët