MENU
klinika

Analiza

Gjermania dhe Evropa janë më mirë pa Nord Stream 2!

05.08.2021 - 15:39

Në artikullin “Pse Merkel zgjodhi Rusinë mbi SHBA -në në Nord Stream 2” (26 korrik), Matthew Karnitschnig pohon se tubacioni i gazit që kalon mbi tokën midis Rusisë dhe BE -së përmes Ukrainës “është aq i rrjedhshëm sa analistët thonë se do të kërkojë një 6 miliardë euro për tu rregulluar. “

Shifra e referuar vjen nga një konferencë e Parlamentit Evropian, e cila, nga ana tjetër, citon një citim të Zëvendëspresidentit të Komisionit Maroš Šefčovič nga Prilli 2016: “Kur shikoni vlerësimet se sa do të kushtonte për të rinovuar rrugën e tranzitit të Ukrainës, ka një shifër mund të dëgjoni kryesisht nga Rusia, midis 10 deri në 12 miliardë dollarë, ndërsa studimet e Bankës Botërore të cilat vlerësojnë (sic) koston midis 2.5 dhe 5.5 miliardë dollarëve. ”

Të gjitha këto shifra janë të mbivlerësuara: Vlerësimit rus (jashtëzakonisht afër çmimit Nord Stream 2) i mungon besueshmëria dhe paanshmëria, dhe llogaritjet e Bankës Botërore i referohen kohëve të vëllimeve më të larta të tranzitit përmes Ukrainës – rreth 50 përqind më shumë sesa ishte parashikuar për tre të ardhshmet vite sipas kontratës aktuale.

Vazhdimësia dhe vëllimi i transportit të gazit përmes Ukrainës pas vitit 2024 mbetet shumë i pasigurt.

Sidoqoftë, ne në Operatorin e Sistemit të Transmetimit të Gazit të Ukrainës (GTSOU) jemi zotuar të investojmë mbi një miliard euro për të modernizuar rrjetin tonë të tubacioneve dhe stacionet e kompresorëve.

Natyrisht, shuma e investimit të justifikueshëm duhet të kalibrohet në rrjedhën aktuale dhe të pritshme të gazit.

Për më tepër, cilësia e një rrjeti tranzit nuk përcaktohet nga vitet e tubacioneve të tij.

Aftësia e GTSOU për të transportuar gaz pa vonesa ose ndërprerje është ajo që ka rëndësi.

Në rast aksidentesh ose mirëmbajtjeje, rrjeti ynë ka fleksibilitetin për të mbështetur tranzitin pa ndërprerje, duke zhvendosur rrjedhjet e gazit midis katër rrugëve kryesore në të gjithë Ukrainën.

Hulumtimi i pavarur, i porositur nga GTSOU, konfirmon se programi  i investimeve është i mjaftueshëm për të garantuar tranzit të besueshëm për 10 vitet e ardhshme.

Sa i përket besueshmërisë së rrjetit tranzit të Ukrainës, ende po provohet.

Asnjë çështje e vetme teknike, aksident ose ndonjë mirëmbajtje nuk ka shkaktuar ndërprerje të furnizimit në Evropë.

Furnizimet përmes Nord Stream 1 u mbyllën vetëm disa javë më parë, gjatë mirëmbajtjes vjetore.

Artikulli gjithashtu bën një krahasim të mëtejshëm mashtrues midis Nord Stream 2 dhe GTSOU. Sidoqoftë, tubacionet e reja të Detit Baltik janë një shtrirje e rrjetit tranzit të Gazprom dhe duhet të konsiderohen në tërësi.

Për të vlerësuar në mënyrë objektive pretendimin e “tubacioneve që rrjedhin”, le të marrim parasysh më të mirën në mënyrë të pavarur (nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë) e llogaritur si masë përfaqësuese – emetimet e metanit në rrjedhën e poshtme.

Numrat flasin vetë: 121 kilotonë për Ukrainën dhe 2,829 kilotonë për Rusinë në vitin 2020.

Megjithatë, mbrojtësit e Nord Stream 2 vazhdojnë të njollosin GTSOU për të justifikuar një projekt që, sipas fjalëve të zërave kryesorë gjermanë, evropianë dhe amerikanë, “minon kohezionin evropian dhe marrëdhëniet transatlantike, konfliktet me synimet e reja evropiane dhe gjermane të klimës dhe kërcënon tashmë sigurinë e Ukrainës ”.

Vazhdimësia e tranzitit të gazit përmes Ukrainës është garancia më e mirë e sigurisë evropiane të energjisë.

Nord Stream 2, nga ana tjetër, është një zgjidhje në kërkim të një problemi. Gjermania dhe Evropa do të ishin më mirë pa të.

Përkthyer dhe përshtatur nga Politico.eu/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


“Ai njeh vetëm gjuhën e parave”!

A duhet t’i ndërpresë Merkel projektet me Putinin?

Analiza/ Ku qëndron problemi me Nord Stream 2?

Aleanca energjitike Gjermani-Rusi përçan Evropën