MENU
klinika

Pse u eleminua Gadafi?

“Nëse kjo quhet Diktaturë, ç’lidership kanë Demokratët?!”

02.08.2021 - 17:33

        Po të mos ishte e varur nga perëndimi, atëherë si do të mund të shfrytëzohej Afrika, prej perëndimit?.. Por, asokohe vrasja e liderit libian, Kolonelit Omar Gadafit, është konsideruar nga mediet amerikane, si një ndër krimet më të mëdha ndaj së drejtës ndërkombëtare, në historinë e kohëve të fundit.

Më poshtë, pasqyrohen “16 aryet”, se përse u ekzekutua lideri libian: 

 

1. Në Libi, nuk kishte asnjë faturë energjie, energjia elektrike ishte falas për të gjithë qytetarët, gjatë mbretërimit të Gadafit.

2. Nuk kishte interes për kreditë; bankat në Libi, ishin pronë e shtetit dhe kreditë u jepeshin të gjithë qytetarëve, me 0 për qind interes, me ligj.

3. Shtëpia konsiderohet e drejtë njerëzore në Libi – Gadafi u zotua se prindërit e tij, nuk do të merrnin shtëpi derisa të gjithë në Libi, të kishin shtëpi. Babai i Gaddafit kishte vdekur ndërsa ai, gruaja dhe nëna e tij, jetonin ende në tendë, gjatë mbretërimit të tij.

4. Të gjithë të sapomartuarit në Libi, morën 60,000 dinarë $ (50,000 USD) nga qeveria, për të blerë apartamentin e tyre të parë, në mënyrë që të ndihmonin familjet e reja.

5. Arsimi dhe shëndetësia, në Libi ishin falas. Para Gadafit, janë shkolluar vetëm 25 për qind e libianëve. Gjatë mbretërimit të tij, u arrit në 83 për qind.

6. Nëse libianët duan të merren me bujqësi, marrin tokën, një shtëpi në fshat, pajisjet, farërat dhe bagëtitë, për të krijuar fermat – këto, të gjitha falas.

7. Nëse libianët nuk mund të kishin arsimin ose trajtimin mjekësor që u nevojitej, në Libi, qeveria përdorte fonde për të shkuar jashtë për secilin – jo vetëm kjo falas, por edhe strehimi, bashkë me ndihmën për karburant, deri në 2, 300 $ në muaj.

8. Në Libi, gjatë mbretërimit Gadafi, nëse blije makinë, qeveria subvenciononte 50 për qind të çmimit.

9. Çmimi i benzinës në Libi, është 0 dollarë. 14 për litër, në kohën Gadafi.

10. Libia nuk kishte asnjë borxh të jashtëm dhe rezervat e saj arritën në 150 miliardë dollarë – tani, të ngrira në të gjithë botën.

11. Nëse një libian, nuk ishte në gjendje të punësohej pasi diplomohej, shteti do të paguante pagën mesatare sipas profesionit, sikur të ishte i punësuar, derisa të gjente punë.

12. Një pjesë e shitjes së naftës, iu kreditua në llogaritë bankare, të gjithë shtetasve në Libi.

13. Kur nëna sjell në jetë një fëmijë, merr 5 000 dollarë amerikanë.

14. 40 bukë në Libi, kushtonin 0.15 dollarë gjatë mbretërimit të Gadafit. 15. 25 për qind e libianëve kishin diplomë, gjatë mbretërimit të Gadafit.

16. Gadafi realizoi projektin më të madh të ujitjes në botë, i njohur si projekti Great River Man-Made River, për ta bërë ujin të disponueshëm në të gjithë shkretëtirën.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Sëmundje që korrupton çdo institucion"

Ish-ministri socialist: Pushteti absolut prodhon kriminalitet