MENU
klinika

Mësoni shkakun dhe simptomat e para

Pse trupi humb aftësinë për të bërë qeliza të shëndetshme gjaku?

04.08.2021 - 11:08

Termi Sindroma Myelodysplastic (MDS) i referohet një grupi të kushteve të lidhura që ndërhyjnë në aftësinë e trupit për të bërë qeliza të shëndetshme gjaku. Është një lloj kanceri në gjak.

Brenda shumicës së eshtrave më të mëdha është një ind yndyror, sfungjeror i quajtur palca e eshtrave. Këtu qelizat burimore “të zbrazëta” shndërrohen në qeliza të papjekura të gjakut (të quajtura shpërthime).

Këto qeliza mund të jenë:

qelizat e kuqe e gjakut (RBC)

trombocite

qelizat e bardha të gjakut (WBC)

Ky proces quhet hematopoezë.

Kur keni MDS, palca e eshtrave ende mund të prodhojë qeliza burimore që bëhen qeliza të papjekura të gjakut. Sidoqoftë, shumë prej këtyre qelizave nuk zhvillohen në qeliza të shëndetshme dhe të pjekura më vonë.

Disa vdesin para se të largohen nga palca e eshtrave. Të tjerat që hyjnë në qarkullimin e gjakut mund të mos funksionojnë normalisht.

Rezultati është një numër i ulët i një ose më shumë llojeve të qelizave të gjakut (citopenias) që janë në formë jonormale (dysplastike).

Simptomat e MDS

Simptomat e MDS varen nga faza e sëmundjes dhe llojet e qelizave të gjakut që preken.

MDS është një sëmundje progresive. Në fazat e hershme, zakonisht nuk ka simptoma. Në fakt, shpesh zbulohet rastësisht kur gjenden vlera të ulëta të qelizave të gjakut kur testet e gjakut bëhen për një arsye tjetër.

Në fazat e mëvonshme, nivelet e ulëta të qelizave të gjakut shkaktojnë simptoma të ndryshme në varësi të llojit të qelizës së përfshirë. Ju mund të keni disa lloje simptomash nëse preket më shumë se një lloj qelize.

Qelizat e kuqe të gjakut (RBC)

RBC -të transportojnë oksigjen në të gjithë trupin. Një numër i ulët i RBC quhet anemi. Është shkaku më i zakonshëm i simptomave të MDS, e cila mund të përfshijë:

ndjenjë lodhje

dobësi

lëkurë të zbehtë

gulçim

dhimbje gjoksi

marramendje

Qelizat e bardha të gjakut (WBC)

ËBC ndihmojnë trupin të luftojë infeksionet. Numri i ulët i ËBC (neutropenia) shoqërohet me simptoma të infeksioneve bakteriale që ndryshojnë në varësi të vendit ku ndodh infeksioni. Shpesh do të keni ethe.

Vendet e zakonshme të infeksionit përfshijnë:

mushkëri (pneumoni): kollë dhe gulçim

traktit urinar: urinim i dhimbshëm dhe gjak në urinë

sinuset: hunda e zënë dhe dhimbje mbi sinuset në fytyrë

Trombocitet

Trombocitet ndihmojnë trupin të formojë mpiksje dhe gjakderdhje. Simptomat e numrit të ulët të trombociteve (trombocitopeni) mund të përfshijnë:

mavijosje të lehtë ose gjakderdhje që është e vështirë të ndalet

petekia (njolla të sheshta nën lëkurë të shkaktuara nga gjakderdhja)

Komplikimet e sindromave mielodisplastike

Kur numërimi i qelizave të gjakut bëhet shumë i ulët, mund të zhvillohen komplikime. Ato janë të ndryshme për secilin grup qelizash gjaku. Disa shembuj janë:

Anemi e rëndë: lodhje dobësuese, probleme me përqendrimin, konfuzion, paaftësi për të qëndruar në këmbë për shkak të marramendjes

Neutropenia e rëndë: infeksione të përsëritura dhe dërrmuese të rrezikshme për jetën

Trombocitopeni e rëndë: gjakderdhje nga hunda që nuk do të ndalen, gjakderdhje nga mishrat e dhëmbëve, gjakderdhje të brendshme kërcënuese për jetën, siç është ulcera që është e vështirë të ndalet.

Me kalimin e kohës, MDS mund të shndërrohet në një kancer tjetër të gjakut të quajtur leuçemi mieloide akute (AML. Kjo ndodh në rreth një të tretën e njerëzve që kanë MDS.

Shkaqet ose faktorët e rrezikut

Shpesh, shkaku i MDS nuk dihet. Sidoqoftë, disa gjëra ju vënë në rrezik më të lartë për ta marrë atë, përfshirë:

mosha më e madhe: tre të katërtat e njerëzve që kanë MDS janë 60 vjeç ose më të vjetër

trajtim paraprak me kimioterapi

trajtim paraprak me terapi rrezatimi

Të qenit i ekspozuar ndaj kimikateve dhe substancave të caktuara për një kohë të gjatë gjithashtu mund të rrisë rrezikun. Disa nga këto substanca janë:

tymi i duhanit

pesticide

plehra

tretës të tillë si benzeni

metale të rënda si merkuri dhe plumbi

MDS është një lloj kanceri i gjakut në të cilin palca e eshtrave nuk arrin të prodhojë një numër adekuat të qelizave të gjakut funksionale. Ekzistojnë disa nëntipe të ndryshme, dhe gjendja mund të përparojë shpejt ose ngadalë.

Kimioterapia mund të përdoret për të ngadalësuar përparimin e MDS, por një transplant i qelizave burimore është i nevojshëm për të arritur trajtimin afatgjatë.

Një sërë trajtimesh janë në dispozicion për kujdesin mbështetës kur shfaqen simptoma të tilla si anemia, gjakderdhja dhe infeksionet e përsëritura por për cdo shqetësim që mund te keni duhet te flisni patjetër me mjekun.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Sindroma antifosfolipid

Abortet shpesh ndodhin nga ky shkak!

Si të lëhtësoni dhimbjet?

A dhembin miomat e mitrës?