MENU
klinika

Nga Russian Today/ "Një korridor tranzit ndërkombëtar"

Rusia dëshiron të hapë detet e saj Arktike

04.08.2021 - 09:35

Rusia duhet të përmirësojë Rrugën e Detit Verior për ta bërë atë një korridor transporti ndërkombëtar që lejon transferimin e ngarkesave gjatë gjithë sezonit përmes Arktikut, thotë zëvendëskryeministri i parë.

“Duhet të krijohen kushte që [Rruga e Detit Verior] të bëhet një korridor tranzit ndërkombëtar,” tha zëvendëskryeministri i parë rus Andrey Belousov në një intervistë me Russia 24, duke vënë në dukje se për të arritur këtë, vendi duhet të zhvillojë infrastrukturën dhe modernizimin e sistemeve të navigimit në zonë.

“Për këtë duhet të krijohet një flotë e fortë, përfshirë flotën e akullthyesve; duhet krijuar infrastrukturë e fortë, mënyra aksesi dhe infrastrukturë portuale. Sistemet moderne të komunikimit dhe navigimit janë të një rëndësie të madhe,” tha Belousov, duke shtuar se ka plane për të krijuar një platformë dixhitale, duke u mundësuar transportuesve të gjurmojnë lëvizjen e ngarkesave gjatë rrugës.

Ai vuri në dukje se zhvillimi i itinerarit do të kërkojë investime të mëdha, me koston e vlerësuar të projektit që arrin në 716 miliardë rubla (10 miliardë dollarë), duke shtuar se fitimi i mundshëm nga përpjekja do të ishte gjithashtu i madh.

“Kjo do të na lejojë të transportojmë deri në 30 milion ton ngarkesë në vit në tranzit … Deri në vitin 2024 duhet të arrijmë 80 milion ton, pastaj deri në vitin 2030 kjo rrugë duhet të bëhet gjatë gjithë sezonit pavarësisht kushteve të akullit dhe të transportojë 150 milion ton,” tha ai.

Rruga e Detit Verior shtrihet përgjatë bregdetit Arktik Rus dhe Siberisë nga Deti Kara në lindje të Novaya Zemlya deri në Ngushticën e Beringut. Rruga shtrihet brenda zonës ekskluzive ekonomike të Rusisë në Arktik. Është një nga tre rrugët e transportit që lidh Lindjen e Largët të Rusisë me pjesën evropiane të vendit. Rusia do të rinovojë të gjithë sistemin e korridoreve të transportit të vendit deri në vitin 2030, përfshirë rrugën hekurudhore që funksionon, e cila përfshin Hekurudhat Baikal-Amur dhe Trans-Siberian, dhe një autostradë e cila do të lidhë kufirin e Rusisë me Finlandën me Siberinë perëndimore.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


“Ai njeh vetëm gjuhën e parave”!

A duhet t’i ndërpresë Merkel projektet me Putinin?


Mbetet ndër vendet më të lira

Përkeqësohet liria ekonomike në Shqipëri

Nga Russian Today/ Për çfarë është e interesuar Ankaraja?

Furnizimet me gaz/ Turqia në bisedime me Rusinë

Udhëzimi/ Investimet në bujqësi dhe lejet e ndërtimit

Aplikimet që tejkalojnë afatin, skualifikohen

Nga Financial Times/ "Ata kanë më shumë fuqi blerëse tani"

Azia tejkalon Evropën për furnizimet e gazit natyror amerikan

Ulja e tarifave të roamingut mes BE e Ballkanit Perëndimor

Balluku: Ka impakt të drejtpërdrejt tek qytetarët