MENU
klinika

Një përgjigje e shkurtër!

Sa shpesh duhet të përdorni Retinol për lëkurën?

04.08.2021 - 10:59

Po mendoni të shtoni një produkt retinol në rutinën tuaj të kujdesit të lëkurës? Nëse po, mund të pyesni sa shpesh duhet ta përdorni: çdo ditë, një herë në javë, apo me masë?

Pra, sa shpesh duhet të përdorni në të vërtetë retinol?

Përgjigja e shkurtër: Përfundimisht, shumica e njerëzve mund ta përdorin atë çdo ditë ose pothuajse çdo ditë, nëse duan.

Përgjigja e gjatë: Varet nga lloji ose produkti që përdorni, sa e ndjeshme është lëkura juaj dhe sa përqind retinoli po përdorni.

Ju me siguri do të dëshironi të përdorni retinol një ose dy herë në javë fillimisht dhe të punoni për ta përdorur atë më shumë se kaq.

Arsyeja: Retinol fillimisht mund të thahet, veçanërisht nëse keni lëkurë të ndjeshme, kështu që është një ide e mirë t’i jepni lëkurës pak kohë për t’u përshtatur me ndryshimin e rutinës.

Mund ta përdorni me masë në fillim, rekomandohet të filloni jo më shumë se njëherë në 2 ditë për 2 javët e para.

Nëse, pas 2 javëve të para, nuk shihni ndonjë efekt anësor, do të thotë se mund të lëvizni deri në “2 netë dhe 1 natë pushim”.

Pas një muaji e më shumë pa efekte anësore, me shumë mundësi mund ta përdorni çdo ditë nëse dëshironi.

Në përgjithësi sugjerohet përdorimi i retinolit gjatë natës.

Mbrëmja është një kohë pushimi dhe riparimi, dhe qarkullimi i qelizave është në kulmin e tyre. Për këtë arsye, rekomandohet aplikimi i retinolit para gjumit për të rritur aktivitetet që tashmë po ndodhin.

Çfarë është retinol, saktësisht?

“Retinol është një lloj retinoidi. Retinoidet janë një kategori që përfshin retinol, retinaldehid, tretinoin dhe më shumë.”

Retinoidet janë derivate të vitaminës A.

Retinol përdoret zakonisht në produktet e kujdesit të lëkurës pa recetë (OTC) që trajtojnë aknet dhe rrudhat, ndërsa acidi retinoik gjendet më shpesh në produktet me recetë, siç është izotretinoina.

Acidi retinoik (aka tretinoin) është më i fortë se retinoli, prandaj produktet që e përmbajnë atë janë të disponueshme vetëm me recetë. Ato përgjithësisht përdoren për të trajtuar aknet e rënda që nuk i përgjigjen trajtimeve të tjera.

A është e sigurt të përdorësh retinol çdo ditë?

Për shumicën e njerëzve, po – pasi lëkura të jetë mësuar me të, domethënë.

Thënë kështu, ka disa njerëz që mund të mos duan ta përdorin shpesh ose fare. Kjo përfshin ata me:

alergjitë e lëkurës

ekzema

rosacea

Kjo bazohet në faktin se retinoli përshpejton qarkullimin e qelizave. Edhe pse kjo është ajo që ndihmon në trajtimin dhe zvogëlimin e akneve, shenjave ose hiperpigmentimit, gjithashtu shkakton thatësi dhe plasaritje. Pra, nëse keni një gjendje të lëkurës, dhet të flisni me mjekun para se të provoni një retinol.