MENU
klinika

Për të dytin muaj radhazi

Saudi Aramco rrit çmimet e naftës në Azi

05.08.2021 - 13:48

Eksportuesi më i madh i naftës në botë, Arabia Saudite, ngriti të mërkurën çmimet e saj zyrtare të shitjes për ngarkesën e naftës bruto për Azinë në shtator, në një lëvizje të pritur gjerësisht, duke ndjekur standardet më të forta të naftës në Lindjen e Mesme.

Gjigandi saudit i naftës Aramco ngriti çmimin e tij zyrtar të shitjes (OSP) për klasikun e tij Arab Light për klientët kryesorë Azi me 0.30 dollarë për fuçi në një çmim prej 3.00 dollarë për fuçi mbi standardin Dubai/Oman, nga i cili prodhuesit e Lindjes së Mesme e çmojnë naftën e tyre. Azia, sipas një liste çmimesh Aramco të parë nga Reuters.

Çmimi i naftës bruto saudite në përgjithësi përcakton prirjen për çmimet për Azinë e prodhuesve të tjerë të naftës të Gjirit, si Emiratet e Bashkuara Arabe (Emiratet e Bashkuara Arabe), Kuvajti, Iraku dhe Irani.

Dhe kur Arabia Saudite heq çmimin e naftës së saj të papërpunuar, ajo po përcjell në heshtje besimin e saj se kërkesa për naftë është në rritje.

Çmimi i Aramco Saudite ndikon deri në 12 milion fuçi në ditë (bpd) të klasave të naftës së Lindjes së Mesme që shkojnë në Azi.

Për shtator, Saudi Aramco po rrit OSP -të e të gjitha klasave të saj të papërpunuara në Azi me midis 0.20 dhe 0.60 dollarë për fuçi.

Kjo rritje e çmimeve saudite për Azinë ishte rritja e dytë radhazi mujore pasi Aramco ngriti në mënyrë agresive OSP -të e saj për gushtin e muajit të kaluar mes ngërçit të OPEC+ dhe marrëveshjes së mëvonshme.

Masa për të rritur çmimet shtesë për tregun kryesor aziatik për shtator pritej nga rafinerët aziatikë, sipas një sondazhi të Reuters nga java e kaluar. Rafinuesit kishin pritur një rritje mesatare prej 0.36 dollarë për fuçi në çmimin e ngarkimit Arab Light për Azinë në shtator për shkak të kërkesës së fortë për nota të lehta dhe standarde më të larta në Lindjen e Mesme.

Sauditët gjithashtu ngritën OSP për Shtetet e Bashkuara, megjithëse me një diferencë më të vogël. Çmimi i Arab Light u hoq me 0.10 dollarë në 1.35 dollarë për fuçi mbi indeksin Argus Sou Crude Index (ASCI). Të gjitha notat për SHBA për shtatorin do të kenë një çmim prej 0.10 dollarë për fuçi më të lartë se në gusht, me përjashtim të Arab Extra Light, çmimi i të cilit u ngrit me 0.20 dollarë për fuçi në një çmim prej 2.40 dollarë për fuçi mbi ASCI.

Megjithatë, Aramco Saudite, uli çmimet për shtatorin për të gjitha klasat që shkojnë në Evropën veriperëndimore dhe Mesdheun, me gjasë për shkak të vështirësive të rafinimit në këto dy rajone.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Russian Today/ Çfarë po ndodh me Mbretërinë?

Arabia Saudite, prag të humbjes së kontrollit në tregjet e naftës?