MENU
klinika

Trajtimi

Të dridhurat dhe migrena: Cila është lidhja?

04.08.2021 - 10:54

Migrena është një nga sëmundjet më të përhapura, duke prekur 1 në 7 njerëz në të gjithë botën.

Episodet e migrenës mund të shkaktojnë një sërë simptomash, nga ndjeshmëria ndaj dritës deri te marramendja, por dhe më shumë. Disa njerëz madje përjetojnë të dridhura në trup. Këto ka shumë të ngjarë të jenë për shkak të ndryshimeve në tru që mund të ndodhin kur zhvillohet një episod migrene.

Pse njerëzit me migrenë mund të përjetojnë të dridhura?

Migrena mund të shkaktojë një gamë të gjerë simptomash. Shumë nga këto ndryshojnë nga personi në person. Simptomat e zakonshme gjatë një sulmi të migrenës mund të përfshijnë:

dhimbje pulsuese

dhimbje në zona të ndryshme të kokës

marramendje

nauze ose të vjella

ndjeshmëri ndaj dritës dhe zërit

Në disa njerëz, të dridhurat mund të zhvillohen si simptoma të migrenës gjatë çdo faze të episodit të migrenës. Të dridhurat mund të vijnë disa orë apo edhe disa ditë para se të zhvillohet një episod migrene.

Për të kuptuar se si të dridhurat e trupit mund të lidhen me episodet e migrenës, është e dobishme që së pari të kuptoni se si ndikon migrena në tru.

Sipas hulumtimit të vitit 2018, migrena mund të çojë në ndryshime strukturore dhe funksionale në tru. Shkencëtarët kanë vërejtur ndryshime brenda zonave të caktuara dhe neuroneve të trurit, si dhe nervave jashtë trurit. Përveç kësaj, studiuesit kanë gjetur se molekula dhe receptorë të caktuar mund të shoqërohen gjithashtu me zhvillimin e migrenës.

Por si mund të çojnë ndryshimet në tru të lidhura me migrenën në simptoma si djersitje ose të dridhura në trup? Në një përmbledhje të vitit 2015, studiuesit hipotezuan se shumica e simptomave të migrenës vijnë nga zona të ndryshme të trurit.

Këto përfshijnë:

Hipotalamusin

Trungu i trurit

Korja e trurit

Studiuesit mendojnë se ndryshimet neurologjike në këto zona të trurit shkaktojnë simptoma që shfaqen gjatë fazave para një sulmi të migrenës.

Shumica e njerëzve përjetojnë të dridhura kur temperatura e trupit ulet, dhe temperatura e trupit kontrollohet nga hipotalamusi. Një studim i vitit 2020 zbuloi gjithashtu se gratë që përjetojnë migrenë kronike kishin më shumë gjasa të raportonin se kishin duar ose këmbë të ftohta. Kjo ka shumë të ngjarë për shkak të ndryshimeve të enëve të gjakut që ndodhin me episodet e migrenës.

Për më tepër, lëvorja cerebrale është e përfshirë në lëvizjen e muskujve dhe të dridhurat janë rezultat i shtrëngimit dhe relaksimit të pavullnetshëm të muskujve. Edhe pse dridhja është më e lidhur ngushtë me aktivitetin në hipotalamus, korteksi cerebral ende luan një rol në mënyrën se si i perceptoni ndjesitë në trup, siç janë të dridhurat.

Përfundimisht, ndryshimet brenda këtyre zonave të trurit mund të bëjnë që disa njerëz të ndjejnë të dridhura gjatë një episodi të migrenës, ndër shumë simptoma të tjera.

A mund të trajtoni të dridhurat e migrenës?

Simptomat e migrenës mund të trajtohen me një sërë opsionesh të ndryshme mjekimi, duke përfshirë ilaçe akute dhe ilaçe profilaktike (parandaluese).

Ilaçet akute janë të dobishme për lehtësimin e simptomave pasi një sulm i migrenës tashmë ka filluar dhe mund të përfshijë:

ilaçe kundër dhimbjeve, të cilat lehtësojnë dhimbjen dhe inflamacionin

ergotaminat, të cilat kontraktojnë enët e gjakut për të lehtësuar dhimbjen

triptane, të cilat kontraktojnë enët e gjakut dhe ndryshojnë nivelet e serotoninës për të lehtësuar dhimbjen dhe inflamacionin

opioidet, të cilat lehtësojnë dhimbjen kur qetësuesit tradicionalë të dhimbjeve nuk janë mjaft të fortë

Ilaçet profilaktike janë një pjesë thelbësore e parandalimit të migrenës për ata me migrenë kronike dhe mund të përfshijnë:

Antagonistët e CGRP, të cilët përdorin terapi me antitrupa për të bllokuar disa komponime të lidhura me migrenën

beta-bllokuesit, të cilët bllokojnë efektet e epinefrinës (adrenalinës) dhe zgjerojnë enët e gjakut

bllokuesit e kanaleve të kalciumit, të cilët rregullojnë tkurrjen dhe zgjerimin e enëve të gjakut

ilacet kundër depresionit, të cilat ndryshojnë nivelet e neurotransmetuesve në tru

antikonvulsantë, të cilët qetësojnë nervat në tru

Në përgjithësi, çdo ilaç që ndihmon në lehtësimin e simptomave të migrenës – qoftë para një sulmi apo gjatë – duhet gjithashtu të ndihmojë në lehtësimin e të dridhurave nëse i përjetoni ato.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nëse ka këto shenja...

A mund të kenë fëmijët migrenë?