MENU
klinika

Mësojini

5 simptoma të diabetit që nuk duhet t’i injoroni

16.09.2021 - 21:18

Ne të gjithë jemi të trajnuar për të njohur shenjat e sheqerit të lartë dhe të ulët në gjak. Por a i dini shenjat e një ndërlikimi serioz?

Në sipërfaqe, menaxhimi i diabetit të tipit 2 duket si një lojë numrash. Kontrollimi i numrave të glukozës në gjak, shkuarja në laborator për analizën e gjakut dhe trajtimi i ngritjes dhe uljeve të përditshme të kësaj gjendje janë të gjitha pjesë e gjendjes.

Më e rëndësishmja është përqëndrimi në menaxhimin e glukozës në momentin e menjëhershëm dhe të mos i kushtojmë shumë vëmendje efekteve afatgjata të diabetit derisa të kemi dicka per tu shqetesuar.

Kjo do të thotë se simptomat e sheqerit të lartë dhe të ulët në gjak janë të njohura si shenja paralajmëruese.

Shenjat e sheqerit të lartë në gjak:

 • përgjumje
 • etje e tepruar
 • shikim i paqartë
 • urinim i shpeshtë
 • Shenjat e sheqerit të ulët në gjak:
 • dridhje
 • uria
 • djersitje
 • ndjenja nervozizmi ose ankthi
 • nervozizëm

Por, ç’mund të themi për ndërlikimet përtej ngritjeve dhe uljeve? Si ta kuptoni nëse është diçka më serioze?

Këtu janë pesë simptoma që nuk duhet të injoroni nëse jetoni me diabet të tipit 2.

*Një prerje ose plagë në këmbë që nuk shërohet ose është e infektuar

Në mënyrë tipike, kur mendojmë për neuropatinë e lidhur me diabetin e tipit 2, ne mendojmë se kemi ndjesi shpimi gjilpërash në këmbë, të përshkruara si kunja dhe gjilpëra. Neuropatia është dëmtimi nervor i shkaktuar nga glukoza e lartë afatgjatë në gjak.

Megjithëse zakonisht fillon në këmbë, neuropatia gjithashtu mund të prekë krahët dhe duart. Neuropatia gjithashtu shkakton mpirje, që do të thotë që ju nuk mund të vini re një prerje ose plagë në këmbë derisa të jetë infektuar tashmë.

Është e rëndësishme të futeni në një rutinë të qëndrueshme të kujdesit të këmbëve që përfshin vetëkontroll të përditshëm në shtëpi, si dhe të bëni një ekzaminim të këmbëve tek mjeku.

 

Pikat të errëta në fushëpamje

Diabeti mund të ketë një ndikim serioz në shikim, madje edhe duke shkaktuar verbëri. Retinopatia diabetike, një gjendje ku enët e gjakut të retinës dëmtohen nga nivelet e larta të glukozës në gjak, është një nga shkaqet më të zakonshme të verbërisë tek të rriturit.

Në fazën e hershme të retinopatisë diabetike, mund të mos ketë simptoma të dukshme. Ndërsa gjendja përparon, retina fillon të rritet dhe enët e reja të gjakut nuk janë aq të forta, dhe këto enë mund të rrjedhin gjak, duke shkaktuar njolla të errëta në fushëpamje.

Meqenëse nuk mund të ketë ndonjë simptomë të dukshme në fazën e hershme të retinopatisë diabetike, është e domosdoshme të vazhdoni me vizitat vjetore tek mjeku i syve për të zbuluar ndonjë problem të mundshëm.

Dobësi ose mpirje në njërën anë të trupit

Njerëzit me diabet kanë 1.5 herë më shumë gjasa të kenë goditje në tru sesa njerëzit pa diabet. Një goditje ndodh kur furnizimi me gjak i trurit bllokohet përkohësisht.

Shenja të tjera të goditjes në tru përfshijnë:

vizion i dyfishtë

çështjet e lëvizshmërisë

vështirësi në të folur

dhimbje koke

marramendje

konfuzion

Çdo hap i vogël që ndërmerrni drejt rritjes së aktivitetit fizik dhe përfshirjes së ushqimit të shëndetshëm është një hap në drejtimin e duhur drejt zvogëlimit të rrezikut. Këto përmirësime, së bashku me mbajtjen e presionit të gjakut, kolesterolit dhe sheqerit në gjak në rang, mund të ndihmojnë në parandalimin e një goditje në tru.

Ndryshimet në dëgjim

Cila është lidhja mes diabetit dhe dëgjimit? Sheqeri në gjak që është vazhdimisht i lartë ose vazhdimisht i ulët mund të shkaktojë dëmtim të enëve të gjakut në zona të ndryshme të trupit, përfshirë veshët. Ky dëmtim mund të shkaktojë humbje të dëgjimit.

Humbja e dëgjimit është dy herë më e zakonshme tek njerëzit me diabet sesa tek bashkëmoshatarët e tyre pa diabet. Është e rëndësishme të theksohet se edhe njerëzit e diagnostikuar me prediabet janë në një përqindje 30 për qind më të lartë të humbjes së dëgjimit sesa ata me nivele të sheqerit në gjak.

Humbja e interesit për aktivitetet tuaja të preferuara

Mund t’ju befasojë se ekziston një lidhje e fortë mes diabetit dhe depresionit. Depresioni është një gjendje mjekësore që shkakton trishtim dhe humbje interesi për aktivitetet e jetës së përditshme, madje edhe ato të preferuara. Mund të ndikojë se si funksiononi në komunitet, në punë dhe si kujdeseni për veten dhe diabetin.

Njerëzit me diabet kanë 2 deri në 3 herë më shumë të ngjarë të diagnostikohen me depresion sesa ata pa diabet.

Shenja të tjera të depresionit përfshijnë:

 • ngrënia e tepërt ose mosdashja për të ngrënë
 • pagjumësi ose shumë gjumë
 • duke u ndjerë pa shpresë
 • duke u ndjerë shumë i lodhur
 • ka probleme me përqendrimin
 • duke pasur mendime për vetëvrasje ose vdekje

Nëse mendoni se mund të keni depresion, ju lutemi kontaktoni mjekun sa më shpejt të jetë e mundur për të marrë ndihmë me opsionet e trajtimit.