MENU
klinika

Mësojini edhe ju

7 ushqimet që njerëzit në “Zonën blu” konsumojnë për jetë të gjatë

20.09.2021 - 09:49

Për një jetë të gjatë dhe shëndet më të mirë, provoni të rrisni konsumimin e ushqimeve që njerëzit që jetojnë në ‘Zonat blu’ kanë në dietën e tyre. Një koncept i zhvilluar nga “National Geographic Felloë” dhe autori Dan Buettner, Zonat Blu janë zona në të gjithë globin ku njerëzit priren të jetojnë më gjatë dhe kanë nivele jashtëzakonisht të ulëta të sëmundjeve të zemrës, kancerit, diabetit dhe mbipeshes.

Me përqendrimet e tyre të jashtëzakonshme të larta të individëve që jetojnë mbi 100-vite,  ‘Zonat blu’ përfshijnë rajonet e mëposhtme: Ikaria, Greqi; Okinawa, Japoni; provinca e Ogliastra në Sardenjë, Itali; komuniteti i Adventistëve të Ditës së Shtatë në Loma Linda, California; dhe Gadishulli Nicoya i Kosta Rikës.

Megjithëse zgjedhjet e ushqimit ndryshojnë nga rajoni në rajon, dietat e Zonës Blu janë kryesisht bimore, me rreth 95% të marrjes ditore të ushqimit që vijnë nga perimet, pemët, drithërat dhe bishtajoret. Njerëzit në zonat blu zakonisht shmangin mishin dhe qumështin, si dhe ushqimet me sheqer dhe pijet. Ata gjithashtu largohen nga ushqimet e përpunuara.

1.Bathë

2.Perime me gjethe jeshile

3.Boronica

4.Arra

5.Vaj ulliri

6.Tërshërë

7.Elbi